Zavrieť

Porady

Podnikateľký účet: ako a komu oznámiť nový IBAN

Do konca marca je povinnosť mať podnikateľský účet. Komu všetkému ako SZČO musím oznámiť číslo: A akým spôsobom? Hľadám na webe Sociálnej poisťovne alebo zdravotnej poisťovne a nič konkrétne neviem nájsť. S nejakou prehľadnosťou sa ani Finančná správa nebabre. Nie som platiteľ DPH. Poraďte.
Naposledy upravil andreawww : 08.03.25 at 19:51 Dôvod: doplnenie info o dph
6 komentárov     zbaliť
veronikasad Firma je platiteľom DPH?
andreawww Nie je platitelom DPH
kn-alka povinnosť niekde nahlasovať svoje čislo účtu máš len ak si platca DPH voči daňovému úradu

odporúča sa oznámiť, aby vedeli kam vrátiť preplatky: sociálna a zdravotná poisťovňa a hlavne svojim dodavateľom nie len uvedením č.účtu na faktúre, ale aj nejakým listom, aby si nastavili nové čislo tvojho účtu v systémoch
andreawww Ma na to Socialna a zdravotna poistovna nejake speci formulare?
kn-alka veronikasad už odpovedala

SP - registračný list fyzickej osoby
ZP - oznámenie platiteľa
DÚ - ak nie si platca DPH, všeobecným podaním
ak si platca DPH, Oznámenie o účtoch používaných na podnikanie
andreawww Jasne a zrozumitelne. Vďaka
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    andreawww Registracny list zamestnavatela? Som SZCO (nie zamestanavatel)
    kn-alka tak registračný list fyzickej osoby

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

Katy a R
    tiež som hľadala - nenašla som, žeby bolo treba špeci oznamovať. ( inak FS má prehľad o všetkých tvojich účtoch - nič nezatajíš ) Tuto cit zo stránky FS
    Číslo účtu daňový subjekt s účinnosťou od 01.01.2020 správcovi dane nemá povinnosť oznámiť. Banka a pobočka zahraničnej banky sú povinné písomne oznámiť daňovému úradu príslušnému podľa sídla alebo trvalého pobytu podnikateľa, ktorý je ich klientom, číslo každého zriadeného a každého zrušeného bežného účtu a vkladového účtu podnikateľa, ktorý je alebo bol ich klientom, a to do 10 dní po uplynutí kalendárneho mesiaca, v ktorom bol taký účet zriadený alebo zrušený .
    ZP sa sama pred RZZP zvykne pýtať, či nedošlo k zmene údajov .... spravíš v EP

samozrejme dôležité je oznámiť obchodným partnerom!!!
    aj tu https://www.porada.sk/338122-transak...t=#post3304302

Podnikateľký účet: ako a komu oznámiť nový IBAN

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.