Zavrieť

Porady

Daňový rezident ČR a príjmy zo SR - daňové priznanie a zaplatenie dane

Ahojte,
Chcel by som sa spýtať ako postupovať pri podávaní daňového priznania v ČR a SR v prípade že:
- V roku 2024 som pracoval väčšiu časť roka v ČR (z toho dôvodu som daňovým rezidentom ČR + bývam v ČR, no trvalý pobyt mám v SR)
- V roku 2024 som pracoval aj niekoľko mesiacov v SR (pre zamestnávateľa v SR)

Moje otázky:
- Z dôvodu, že som daňovým rezidentom ČR, zaplatím daň z príjmov zo SR v ČR ? Alebo zaplatím daň z príjmov z ČR v ČR a daň z príjmov zo SR v SR ?
- Akým spôsobom (v akom momente) sa uplatňuje zamedzenie dvojitého zdanenia ?
- Daňové priznanie by som mal podať v ČR aj SR. Zrejme v oboch prípadoch budem uvádzať príjmy zo zahraničia. Ako postupovať ? Kde podať daňové prinanie skôr ?
4 komentárov     zbaliť
ivka70 ako si zistil, ze si danovym rezidentom CR, bol si si vybavit v CR rezidenturu? Lebo podla TP si danovym rezidentom SR. Ak si si vybavil rezidenturu CR a oznamil si na FU v SR s potvrdenim o tej ceskej rezidenture , ze si prestal byt rezidentom SR, tak potom by si mohol byt aj rezidentom CR
Floriann Pre "Daňové rezidenství ČR" ma zaregistroval zamestnávateľ.
ivka70 To asi tazko ..... to zamestnavatel nerobi ..... over si to a hlavne oznam v SR. Mam klientov, ktori robia roky v CR, ale nie su rezidentami ,aj ked ich jediny prijem je z zamestnania v CR.
Zamestnavatel ta zaregistroval pre platenie dane z prijmu v CR, to este neznamena ,ze si rezident.
Kolko mesiacov si tam v roku 2024 pracoval?
ivka70 Ak si danovy rezident CR, tak slovenske DP vyzaduje
pre nerezidenta identifikačné číslo na daňové účely (TIN), pridelené v štáte daňovej rezidencie + datumy od-do .... mas take?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

ivka70
    1. DP podavas v krajine, kde nie s rezidentom len z prijmov v tej krajine
    2. v krajine, kde si rezidentom, podavas DP z celosvetovych prijmov, ale na prijmy zo zavislej cinnosti z inej krajiny si uplatnis vynatie (to je to zamedzenie dvojiteho zdanenia)

Osobne si myslim, ze si rezidentom SR.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Floriann Som daňovým rezidentom ČR - mám to potvrdené.
    ivka70 aj tak plati to, co je napisane, V SR len DP z prijmov v SR, v CR z celosvetovych prijmov.
    ivka70 Ak si danovy rezident CR, tak slovenske DP vyzaduje
    pre nerezidenta identifikačné číslo na daňové účely (TIN), pridelené v štáte daňovej rezidencie + datumy od-do .... mas take?
      zbaliť

Daňový rezident ČR a príjmy zo SR - daňové priznanie a zaplatenie dane

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.