Zavrieť

Porady

Daňové priznanie a daň z predaja pozemku.

Dobrý deň, po iné roky mi robil daňové priznanie zamestnávateľ, za rok 2024 som mal príjem z predaja pozemku v sume 1205€/ Uvedený pozemok je evidovaný na môjho brata a on mal povinnosť z predaja vyplatiť mňa a staršieho brata/ Zamestnávateľ mi zaslal podklady k dani a odporučil mi urobiť daňové priznanie typu A a podať na daňovom úrade , aj zo zahrnutím sumy z predaja. Je to v poriadku ,alebo mal daň z predaja priznať brat ,majitel pozemku na papieri, v celkovej sume za predaj pozemku ? Platí sa aj daň z predaja zo sumy 1205€ alebo je to nejako odstupňované ?? Ďakujem.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

ivka70
    Dan sa plati z kazdej sumy.
    Pri predaji nehnutelnosti sa plati dan z prijmu z predaja nehnutelnosti z rozdielu medzi predajou cenou a cenou pri ziskani (kupa, darovanie, dedenie), ak ju vlastnik (spolu s porucitelmi v priamom rade) vlastnil kratsie ako 5 rokov.
    Ak ty si nebol vlastnik nehnutelnosti (na katastri), tak nemozes podavat ani dan z prijmu z predaja nehnutelnosti. Brat si to mal zapocitat do vypateneho podielu ak to ,co musi platit ako dan a pripadne ZP.

Daňové priznanie a daň z predaja pozemku.

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.