Zavrieť

Porady

Dôchodca-dohodár a živnosť-bez príjmu prerušená

Prosím o radu, zamestnávame u nás dôchodcu na dohodu o PČ, jeho príjem za rok 2024 nepresiahol 2 823,24, urobila som mu daňové A - vrátia mu celé preddavky. Avšak dnes mi dotyčný volal, že on mal aj založenú živnosť, na ktorú ale nemal žiadny príjem a hneď ju aj prerušil, že mu volali z daňového.... A tvrdí, že mu povedali, že treba doniesť ešte raz presne to isté, nevie že čo vlastne...Prosím, ako postupovať teraz? Musí podať Bčko? Aj keď mal nulový príjem z podnikania? A musí elektronicky?? Ďakujem veľmi pekne. Živnostníkov ja vôbec nespracúvam....
8 komentárov     zbaliť
veronikasad Podaj opravné DP typu A elektronicky
ZuzanaA Teda bude vyzerať presne tak isto, iba bude opravné a elektronicky? Ospravedlnujem sa, ale ako to podam ja za neho elektronicky? Cez moj pristup na fin. spravu??
kn-alka a máš naňho aktivovaný prístup?

ak momentálne nemá aktívnu živnosť, nemusí podávať elektronicky - asi si ju len pozastavil

však si ho vygoogli cez zrsr.sk
ZuzanaA Nemam nic, ved som ani nevedela ze ma zivnost. Ma ju pozastavenu ano. Teda to danove je v poriadku? Ci preco to mam znova podat?
veronikasad Pozastavil ju až po podaní A-ckoveho DP? Kontaktuj jeho správcu dane.
ZuzanaA Nie, pozastavil ju v roku 2024 este. Dnes ju ide zrusit a teda potom mozem podat este raz Acko - papierovo. Teda ak som tomu dobre pochopila podla rady
tu nizsie
veronikasad Neviem či by nebolo jednoduchšie vytlačiť mu tlačivo na elektronickú komunikáciu a poslať ho s ním na DU, nech si vybaví prístup cez ID a heslo ...
ZuzanaA No, je to spoluobcan....Zivnost zbrklo zalozil a nic nerobil a uz ani nebude. Chce ju zrusit tak ci onak. Teda by to malo byt takto ok?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

kn-alka je teraz online kn-alka

Jarka jméno mé :) kn-alka
    kukni na zrsr.sk či má živnosť pozastavenú alebo zrušenú

ak ju má zrušenú, nemusí podávať elektronicky, stačí do A-čka do poznámok napísať že nemal žiadne príjmy ani výdavky zo živnosti

ak ju má pozastavenú, musí podať DP elektronicky - takisto stačí A-čko a do poznámok uviesť, že nemal príjmy ani výdavky

Otázka č.1: SZČO ukončila živnosť v priebehu roka. Má povinnosť komunikovať elektronicky aj po ukončení živnosti?

Nie, nemá, nakoľko po ukončení živnosti už nebude podnikateľom a teda povinnosť komunikovať elektronicky na takúto osobu sa už nevzťahuje.

Otázka 2: SZČO prerušila živnosť v priebehu roka). Má povinnosť komunikovať elektronicky pri podávaní DP FO?

Áno, má povinnosť podávať DP elektronicky, nakoľko pri prerušení živnosti je stále považovaná za podnikateľa a teda povinnosť komunikovať elektronicky na takúto osobu sa vzťahuje aj naďalej.
    ZuzanaA Dakujem velmi pekne. Pomohlo.

Dôchodca-dohodár a živnosť-bez príjmu prerušená

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.