Zavrieť

Porady

Finančný majetok - daňova evidencia

čo zahrnúť do tejto kolonky? prípadne, kde nájdem nejake usmernenie.. ja si pod tym viem predstaviť kadečo.
Pozrela som si aj §, ale nie je mi to jasne... spominaju sa tam aj pohladavky a i. prava, ale tie maju predsa svoju kolonku samostnatnu, a leasing... tak mam tam dat len leasing? pripadne uvery? (to som doteraz uvadzala v zavazkoch)

Dakujem za pomoc
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

Kristina27 je offline (nepripojený) Kristina27

Kristina27
    V súlade s poučením na vyplnenie daňového priznania sa v riadku č. 6 tabuľky č. 1a uvádza iba finančný majetok, ktorý je možné oceniť podľa § 25a alebo § 25b zákona o dani z príjmov.
    Pod pojmom „finančný majetok“ sa nemyslí stav hotovosti a stav finančných prostriedkov na bežnom (podnikateľskom) účte. Tieto údaje sa v riadku 6 Finančný majetok neuvádzajú.

Negoce je offline (nepripojený) Negoce

Negoce
    Novinkou v tlačive pre rok 2024 je, že daňovníci (podnikatelia, SZČO), ktorí na evidenciu príjmov a výdavkov používajú daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 alebo daňovníci, ktorí majú príjmy z prenájmu alebo z použitia diela a umeleckého výkonu a rozhodnú sa účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva alebo podvojného účtovníctva, aj keď táto povinnosť daňovníkovi nevyplýva z osobitných predpisov majú povinnosť v tlačive pre rok 2024 uvádzať v tabuľke č. 1a aj údaje o finančnom majetku.

Ustanovenie § 6 ods. 11 zákona o dani z príjmov bolo od 1.1.2024 rozšírené v písm. c) aj o finančný majetok. Daňovník teda má povinnosť viesť aj evidenciu o finančnom majetku zaradenom do obchodného majetku, ak takýto majetok má. Predmetná evidencia finančného majetku bola zavedená v súvislosti s doplnením špecifickej úpravy pre oslobodenie nadobudnutých akcií a obchodných podielov (napr. akcie a obchodné podiely, ktoré sú obchodným majetkom).

V súlade s poučením na vyplnenie daňového priznania sa v riadku č. 6 tabuľky č. 1a uvádza iba finančný majetok, ktorý je možné oceniť podľa § 25a alebo § 25b zákona o dani z príjmov.

Pod pojmom „finančný majetok“ sa nemyslí stav hotovosti a stav finančných prostriedkov na bežnom (podnikateľskom) účte. Tieto údaje sa v riadku 6 Finančný majetok neuvádzajú.
    zdroj: https://agrico.sk/riadky_dp/
    Ing. M. Gandžala, daňový poradca

Finančný majetok - daňova evidencia

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.