Dobry den,
snazim sa dopatrat informacie ohladom povinnej skolskej dochadzky, trvaleho pobytu, atd. Komunikacia priamo s uradmi skonci vzdy skopirovanym znenim paragrafov a odkazmi na dalsie paragrafy z ktorych sa neviem aj tak dopatrat k finalnej odpovedi, tak dufam ze sa mi to podari na tejto stranke.
S partnerkou zijeme dlhodobo zahranici (6 rokov - Spanielsko) a narodili sa nam tu dve deti. Starsie bude mat v lete 6 rokov a teda musi byt zapisane na povinnu skolsku dochadzku na SK. Deti maju vedeny trvaly pobyt v mieste trvaleho bydliska matky - ktore sme museli uviest pri preberani slovenskeho rodneho listu na urade. Kedze maju trvaly pobyt na SK, vztahuju sa na deti povinnosti a poplatky ako - povinna skolska dochadzka, platba za komunalny odpad, atd.
Moja otazka teda bude - rozmyslam nad zrusenim trvaleho pobytu na SK. V Spanieslku oficialne zijeme, deti tu navstevuju skolku a pojdu tu aj na skolu. Kedze na SK nezijeme, nepracujeme - zrusenie trvaleho pobytu na SK pre deti nas teda oslovodi od roznych povinnosti, Nie som si ale isty ake negativa to moze priniest...
- mozu mat deti zruseny trvaly pobyt na SK aj ked rodicia maju trvaly pobyt na SK stale vedeny?
- ake standardne ukony s uradmi budu ovplyvnene ak nebudu mat trvaly pobyt na SK?
- starse dieta ma vydany Obciansky preukaz detsky ktory zda sa budem musiet vratit, uprimne netusim naco je tento preukaz potrebny
- cestovny pas budeme obnovovat na SK Velvyslanectve v Spanielsku
kedze uz niekolko tyzdnov sa snazim najst odpovede, budem vdacny za kazdu radu.
Dakujem vopred.
Snazil som sa posledne tyzdne zistit dalsie informacie. Momentalne planujem zrusit trvaly pobyt pre dieta, nakolko na SK nezilo a nema tam ziadne vazby (okrem trvaleho pobytu ktory sme museli nahlasit pri preberani slovenskeho rodneho listu), aby sme nemusei riesit zapis do skoly, komunalny odpad, atd. Z toho co sa mi podarilo najst, dieta nemusi mat rovnaky trvaly pobyt ako rodic a taktiez zda sa nepride o ziadne benefity - npr cestovny pas budeme stale vediet vybavit aj na Slovensku.