Zavrieť

Porady

Trvaly pobyt a povinna skolska dochadzka pre deti zijuce v zahranici (EU)

Dobry den,

snazim sa dopatrat informacie ohladom povinnej skolskej dochadzky, trvaleho pobytu, atd. Komunikacia priamo s uradmi skonci vzdy skopirovanym znenim paragrafov a odkazmi na dalsie paragrafy z ktorych sa neviem aj tak dopatrat k finalnej odpovedi, tak dufam ze sa mi to podari na tejto stranke.

S partnerkou zijeme dlhodobo zahranici (6 rokov - Spanielsko) a narodili sa nam tu dve deti. Starsie bude mat v lete 6 rokov a teda musi byt zapisane na povinnu skolsku dochadzku na SK. Deti maju vedeny trvaly pobyt v mieste trvaleho bydliska matky - ktore sme museli uviest pri preberani slovenskeho rodneho listu na urade. Kedze maju trvaly pobyt na SK, vztahuju sa na deti povinnosti a poplatky ako - povinna skolska dochadzka, platba za komunalny odpad, atd.

Moja otazka teda bude - rozmyslam nad zrusenim trvaleho pobytu na SK. V Spanieslku oficialne zijeme, deti tu navstevuju skolku a pojdu tu aj na skolu. Kedze na SK nezijeme, nepracujeme - zrusenie trvaleho pobytu na SK pre deti nas teda oslovodi od roznych povinnosti, Nie som si ale isty ake negativa to moze priniest...

- mozu mat deti zruseny trvaly pobyt na SK aj ked rodicia maju trvaly pobyt na SK stale vedeny?
- ake standardne ukony s uradmi budu ovplyvnene ak nebudu mat trvaly pobyt na SK?
- starse dieta ma vydany Obciansky preukaz detsky ktory zda sa budem musiet vratit, uprimne netusim naco je tento preukaz potrebny
- cestovny pas budeme obnovovat na SK Velvyslanectve v Spanielsku

kedze uz niekolko tyzdnov sa snazim najst odpovede, budem vdacny za kazdu radu.

Dakujem vopred.
fortunka Bolo by fajn hodit tie paragrafy, na kt. sa urady odvolavaju.
sumo-- Dakujem za reakciu... Jedna sa o č. 253/98Zz v znení zákona z 1.7.2006

Snazil som sa posledne tyzdne zistit dalsie informacie. Momentalne planujem zrusit trvaly pobyt pre dieta, nakolko na SK nezilo a nema tam ziadne vazby (okrem trvaleho pobytu ktory sme museli nahlasit pri preberani slovenskeho rodneho listu), aby sme nemusei riesit zapis do skoly, komunalny odpad, atd. Z toho co sa mi podarilo najst, dieta nemusi mat rovnaky trvaly pobyt ako rodic a taktiez zda sa nepride o ziadne benefity - npr cestovny pas budeme stale vediet vybavit aj na Slovensku.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

ivka70
    Podla mna sa musite odhlasit vy ako rodicia, len maloletym detom TP nezrusite (tie sa same do zahranicia neodstahuju)
    https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-...rvaleho-pobytu
    Naposledy upravil ivka70 : 24.03.25 at 08:08
    sumo-- ak mam dobre info, rodicia vedia odhlasit trvaly pobyt dietata a pritom si rodicia mozu nechat trvaly pobyt na SK (popravde, zvazujem ze si zrusim aj ja len neviem presne o ake vyhody a prava by som tym prisiel - npr pravo volit, atd)

Trvaly pobyt a povinna skolska dochadzka pre deti zijuce v zahranici (EU)

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.