Zavrieť

Porady

platba na 400 eur - súkr. bank. karta konateľ

ahojte, konateľ zaplatil svojou súkromnou kartou 8.3.2025 567 eur s dph /501,343/365/ ked som mu chcela preplatiť bločik 365/211 program na upozorni, že cena nákupu presiahne 400 eur, že to nie je platný daň doklad. čo s tým teraz?
11 komentárov     zbaliť
kn-alka 1. z bločka nad 400 € si nemôžeš uplatniť DPH, ale môžeš ho zaúčtovať celou sumou do nákladov.
2. má svoj súkormný účet nahlásený na daňovom úrade, že z neho budú uhrádzané náklady na podnikanie?
3. oficiálne: ak preplácaš niečo konateľovi, je to vlastne situácia, kde konteľ tebe predáva a konateľ nie je platcom DPH, takže nárok na DPH firma nemá
cinky16 naozaj ? a dph bude riadne danovo uznany náklad? cize zauctujem 501/365 a 365/211?
kn-alka 1. bod sa týka bločku firmi, ale nie bločku konateľa, bločky konateľa sa do firmy neúčtujú (oficiálne)
cinky16 konateľ zaplatil svojou sukr. kartou, lebo nemal pri sebe firemnu, islo o tovar na firmu
cinky16 k bodu č. 2, nie nema nahlaseny sukromny ucet na DU, že občas uhradny nejaky blocik, to som ani nevedela, ze ma mat nahlaseny, to naozaj?
kn-alka https://www.duofin.sk/odpocet-dph-z-...-sumy-400-eur/
kn-alka Účet, ktorý podlieha oznamovacej povinnosti Účet, ktorý podlieha oznamovacej povinnosti, je definovaný v § 6 ods. 1 zákona o DPH. Jedná sa o každý vlastný účet, ktorý je vedený u poskytovateľa platobných služieb alebo u zahraničného poskytovateľa platobných služieb, ktorý bude platiteľ používať na podnikanie, ktoré je predmetom dane podľa § 2 zákona o DPH (ďalej len „bankový účet“).

Ak sa platiteľ rozhodne používať na podnikanie aj iný vlastný bankový účet, ako oznámil finančnému riaditeľstvu podľa § 6 ods. 1 alebo § 85kk zákona o DPH, vzniká mu ešte predtým, ako ho začne používať na podnikanie, povinnosť oznámiť túto skutočnosť v zmysle § 6 ods. 2 zákona o DPH.
kn-alka buď konateľ nahlási svoj osobný účet na DÚ, že ho používa na podnikanie, alebo všetky úhrady z tohto účtu nie sú daňovým výdavkom - nehovoriac o tom, že nárok na DPH z dokladu plateného z nenahláseného účtu nie je
cinky16 dakujem vam velmi pekne za vase odpovede, pomohli ste mi, pekny den
cinky16 este teraz ma tak napadlo, ze to je jaka hlupost, napr. ma 20 z-cov, z-covi dojde napr. voda do ostekovacov na dialnici, firemnu hotovost nema, ani firemnu kartu a zaplati z-nec svojou sukromnou kartou a chce to preplatit, to co mame nahlasovat ucty z-cov na DU? ved to je blbost...a z-ci sa menia
kn-alka zamestnanec má dostať zálohu na výdaje a z toho platiť výdavky - napr. v hotovosti - a máš to poriešené
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    cinky16 to je vsetko super, len keby to konatelia chceli pochopit, potom mame hlavy v smutku

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Tweety
    cinky16 (Dnes 11:40) naozaj ? a dph bude riadne danovo uznany náklad? cize zauctujem 501/365 a 365/211?
    Buď budete postupovať tak, ako je v tom linku (žiada faktúru....) alebo pri jeho zaúčtovaní bude dph daňovým nákladom.
    Naposledy upravil Tweety : 09.04.25 at 11:05
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    kn-alka podľa mňa je DPH daňovým nákladom §19 ods.3 písm.k
    https://www.duofin.sk/odpocet-dph-z-...-sumy-400-eur/

iná otázka je, že samotný bloček je hradený zo súkromného účtu konateľa
    Tweety opravila som preklep
    cinky16 v tom clanku vyssie nie je nic pisane o tom, ze dph je nedanove, tak teraz tu mame 2 protichodne nazory
    kn-alka už sme sa zhodli
      zbaliť

platba na 400 eur - súkr. bank. karta konateľ

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.