Zavrieť

Porady

výpočet PN a materskej

Dobrý den prajem,

chcem sa spýtať ohladom výpočtu PN a materskej. Som zamestnaná vo vlastnej jednoosobovej s.r.o.
Od roku 2022 do 30.11.2024 som bola zamestnaná na TPP vo vlastnej sro, kde som mala hrubu mzdu minimálnu mzdu. Tento pracovný pomer bol ukončený výpoveďou 30.11.2024.
Od 1.12.2024 som sa znovu zamestnala vo vlastnej sro s vyskou hrubej mzdy 2860 eur. Od 12.3.2025 som na PN (rizikove tehotenstvo), avšak dnes mi prislo rozhodnutie zo sociálnej poistovne, kde mi priznali 16, 73 eur na den, co mi nejako nesedí s novou pracovnou zmluvou.

Preto sa chcem spytat, ci mohli v socialnej poistovni urobit nejaku chybu ? a tým pádom sa črtá otázka, kedže by mali podľa správnosti rátať z novej pracovnej zmluvy - nový zamestnávatel 90 dní a aj materskú by mi mali ratat už z novej zmluvy 90 dní ? Dnes bola aj nasa uctovnicka z toho trosku zmetená....

Za odpovede dakujem
Naposledy upravil Luci Kokoš : 15.04.25 at 18:42
10 komentárov     zbaliť
Negoce SP vypočítala VZ z roku , ktorý predchádzal vzniku PN, t.j. z roku 2024, prečo? pretože ste ostala zamestnaná v rovnakej spoločnosti, nemáte nového zamestnávateľa i keď máte novú pracovnú pozíciu.....

Vaša MD bude počítaná z príjmu za rok 2024.....
veľká škoda, že ste sa pred touto "akciou" neporadila u odborníkov
Luci Kokoš No bohužial, mne toto poradila moja účtovníčka s tým, že to bude takto v poriadku a ani ma nenapadlo, preverovat si to dalej, že by mohla tarat hluposti..... ale teraz som prekvapena velmi.... cize nový pracovny pomer s tým nič nemá ? aj ked som bola odhlásená zo socialnej poistovne 30.11.2024 a prihlaásená znovu 1.12.2024 do socialnej poistovne ?
Negoce presne tak, SP má v tomto prípade pravdu, takto postupuje, čo je v súlade so zákonom .........veľká škoda, že nový poistný vzťah nevznikol neskôr, tak aby medzi ukončením starého a začatím nového vzťahu uplynulo pár dní (najlepšie mesiac)......
Negoce táto agenda nie je predmetom v činnosti účtovníčky v sro, či FO........
veronikasad Nová pracovná zmluva bezprostredne nadväzuje na predchádzajúcu u toho istého zamestnavatela, vymeriavacím základom pre nemocenské bude príjem za celý rok 2024. Ak na materskú nastúpis do konca roka 2025, z rovnakého VZ bude pocitane aj materské
L
Luci Kokoš áno, rozumiem tomu všetkému.... aj tomu, že to nie je v jej agende, ale ked nevedela, tak mala narovinu povedat ze nevie..... ale samozrejme, to už je na rozhovor medzi mnou a ňou, každopádne velmi pekne Vám ďakujem za odpovede.
ivka70 Ono to volakedy tak fungovalo, ale kedze sa to presne takto zneuzivalo, bol zmeneny zakon.
Uctovnicka nemusi vediet ani sledovat taketo zmeny.
veronikasad Lucia, toto sa na porade nerobí...
pam000 pre Negoce - len by som sa chcela spýtať, že prečo rok 2023?
Negoce 2024, je správne (nie je možnosť opraviť pôvodný text)
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

pam000 je offline (nepripojený) pam000

pam000
    práve preto, že Vám skončilo poistenie 30. 11. a nové vzniklo od 1. 12. u toho istého zamestnávateľa, tak to SP vyhodnocuje ako nepretržité trvanie poistenia. zbytočne ste platili poistné z tak vysokého VZ tie tri mesiace. DVZ z PN bol počítaný z úhrnu VZ za rok 2024 - 11110/365 x 0,55 %. Materské budete mať počítané tiež z VZ za rok 2024. nové poistenie malo vzniknúť až po pár dňoch, napríklad od 3., 4.12 atď.. aby tam bola pauza pár dní medzi skončením jedného poistenia a vznikom nového poistenia, keďže je to ten istý zamestnávateľ.. samozrejme, ak by ste tak spravili, tak určite by to bolo predmetom kontroly SP. lebo teda vieme, čo je za tým :-) ale keď sa to správne nastaví, tak nie je problém aj v takýchto prípadoch zo SP
    Naposledy upravil pam000 : 17.04.25 at 10:23

karka je offline (nepripojený) karka

karka
    Znamy to tiež takto urobil. Učtovníčka mu potom zmenila prihlásenie, že sa zmylila a malo byť prihlásenie dohody a nie PZ. VZ mu prepočítali.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Negoce na dohode 2860€/ mesačne?
    ivka70 a je to snad nejako ohranicene aka moze byt maximalna odmena?
    Negoce navrhla by si takú "opravu"?
      zbaliť

výpočet PN a materskej

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.