Zavrieť

Porady

Výpočet dovolenky

Zdravím. Potrebovala by som poradiť ohľadom výpočtu dovolenky za rok 2025. Zamestnankyňa končí PP k 27.4.2025. V mesiaci január odpracovala 23 dni, vo februári 9 dni, v marci 16 dni a v apríli 0. Ostatné dni bola na PN. Odpracovala teda 48 dni a má nárok 2/12 z celkového nároku 30 dni. Problém je však v tom, že január a február mala pracovný čas 100% a od 1.3. už len 60% rozdelené na tri dni v týžni po 7,5 hodín. Program mi vypočítal nárok 8 dni dovolenky 7,5 h. Je to takto v poriadku? Zdá sa mi to veľa. Ďakujem.
veronikasad Koľko kal.tyzdnov je jej ročný nárok?
milagros208 6 týždňov
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

ivka70
    Ma narok na dovolenku podla aktualneho pracovneho casu.
    Jej tyzden su 3 dni, teda narok na dovolenku ma, rocny narok 3*6 tyzdnov = 18 dni.

Jej narok 2/12 rocneho naroku je teda 2/12 z 18 dni = 3 dni (po 7,5 hodinach)

Keby nemala upravu casu, jej narok je 5 dni, netusim ,odkial zobral program 8.
    Nieco nemas prestavene. Alebo ma staru dovolenku z roku 2024?
    12 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    milagros208 Starú dovolenku má. Ale nárok 8 dni jej vyšiel za rok 2025. Mne to pripadá tak, ako keby program počítal 2/12 nároku 5-dňového týždňa za 2 mesiace (január-február), teda 5 dni a 2/12 3-dňového týždňa od marca , teda 3 dni.
    ivka70 A nepocita to skor plny uvazok, 5 dni v tyzdni a odpracovane viac ako 60 dni? to by bolo 7,5 dna a zaokruhlene v prospech zamestnanca 8.
    Pocitala si spravne odpracovane dni?
    milagros208 Asi som už prišla na správny spôsob výpočtu. Najprv si musím vypočítať ročný nárok. Ročný nárok 30 dni pri 5-dňovom pracovnom týždni, t.z. 2/12 je 5 dni (január - február), potom 10/12 (marec-december) pri 3-dňovom pracovnom týždni je 15 dni. Spolu ročný nárok 20 dni dovolenky a z toho vypočítam 2/12, čo je 3,5 dňa dovolenky.
    veronikasad Nepočítas správne, nárok treba vypočítať z úväzku platného ku dňu čerpaniu dovolenky (ukončenia pracovného pomeru),ako ti vypočítala Ivka ... Plný úväzok za 01-02 nerieš do uvahy
    milagros208 Ale ak by zamestnankyňa nekončila teraz v apríli, tak jej ročný nárok dovolenky by bol 20 dni. A teda aj pomerná časť dovolenky by sa mala počítať z tohto nároku.
    veronikasad 3*6/12*2
    Ešte raz zopakujem, nerieš do úvahy plny úväzok za 01-02, pomernú časť dovolenky si mala vyčerpať vo februári
    ivka70 ako si dosla na 20 dni, ked tvrdis,. ze ma 6 tyzdnov dovolenky rocny narok?
    milagros208 Na začiatku roka mala nárok na dovolenku 6 týždňov x 5 dní, takže 30 dni. Od marca som jej ten nárok prepočítala na 3-dňový pracovný týždeň, takže 6 týždňov x 3 dni, čo je 18 dni. Narok 30 dni mala za 2 mesiace - 5 dni, nárok 18 dni mala za 10 mesiacov - 15 dni, čo je spolu 20 dni celoročný nárok na dovolenku, teda ak by odpracovala celý rok. A až potom som riešila výpočet na dovolenku za odpracovaný čas, čo je 2/12 z celkového nároku. Nezdá sa mi, aby som jej počítala dovolenku len z 3-dňového týždňa, keď dva mesiace pracovala 5 dni v týždni. Ak by predsa pol roka pracovala na 5-dňový týždeň a jeden mesiac na 3-dňový týždeň, tak by som jej nemohla dovolenku počítať podľa aktuálneho a teda zníženého úväzku.
    ivka70 Zdat sa ti to nemusi ,ale je to fakt, toto nie je spravny vypocet. Pocitas vzdy s aktualnym narokom (a menis priemer, ked treba). Preto pri takychto zmenach treba dovolenku, vzniknutu do zmeny, vycerpat.
    A rovnako sa to pocita aj pri rozsireni, vtedy zamestnanec 'ziska' dni dovolenky navyse,
    milagros208 Ďakujem pekne za odpovede. Takže nárok na dovolenku za rok 2025 bude mať 3 dni, keďže tohtoročnú dovolenku ešte nečerpala. Čo sa týka starej dovolenky. Zostatok dovolenky k 31.12.2024 bolo 5 dni, z toho 4 dni čerpala v tomto roku, takže na preplatenie bude mať 1 deň starej dovolenky a 3 dni novej? Ďakujem za trpezlivosť.
    milagros208 Takto potom vyzerá, že program mi vypočítal nesprávny nárok na dovolenku aj u inej zamestnankyňe, pretože počítal ako som uviedla vyššie. Na konci roka 2022 mala zostatok dovolenky 28,5 dni pri 5-dňovom pracovnom týždni, nárok na 9 týždňov. Od 1.9.2023 sa jej zmenil úväzok na 2 dni v týždni. V mesiacoch 01-08/2023 vyčerpala 36 dni dovolenky, potom už dovolenku nečerpala. Zostatok dovolenky v roku 2023 by mal byť teda správne 15 dni, ktoré sa prenesú do roku 2024. Od 1.9.2024 sa jej zmenil úväzok na 3 dni v týždni. Teda nárok na dovolenku za rok 2024 bol 27 dni. V roku 2024 čerpala 19 dni dovolenky. Ak teda tomu správne chápem, tak zostatok dovolenky za rok 2024 má mať 23? Ešte pre úplnosť - nárok na dovolenku je podľa aktuálneho úväzku, t.z. ak sa navyšuje, tak tam nie je čo riešiť, ak sa však skracuje kvôli nižšiemu počtu dni v týždni, platí nárok ako pri nižšom úväzku. Čerpanú dovolenku prepočítam. Zostatok dovolenky pred prechodom na iný úväzok, napr. z 5-dňového na 3-dňový od 1.9. : 45 nárok na dovolenku - 8 dni čerpania =37 dni. Nový nárok na dovolenku 3x9=27 dni. Zostatok dovolenky pred prechodom 37 dni/45=0,82x27=22 dni dovolenky. T.z. zamestnancovi ostane eše 22 dni dovolenky? Je to takto správne? Ďakujem.
    ivka70 https://podnikam.sk/vypocet-naroku-n...covnom-uvazku/
      zbaliť

Viiila76 je offline (nepripojený) Viiila76

Viiila76
    Dobry den. Aky ma tyzdenny uvazok na tyzden od 01.03.2025? Kolko ma rokov? Ak do 33 nestara sa o dieta?

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.