Zavrieť

Porady

Mišpuľa Japonská

Pestuje ju niekto z Vás? V ES názov Nispero Argelino čo by mala byť sladšia z tam pestovaných. Priniesol som si semiačka z ES, zdá sa že jednu rastlinku z 5 semiačok budem mať. Možno ich bude o pár dní viac, zaujíma ma ako ju prezimovat keď kvitne na jeseň a dozrieva marec- apríl. Prežije v nevydarenom skleníku? Je to pekná rastlinka aj ako okrasný stromček ale sladko kyselkava výrazna chuť ma veľmi oslovila a rad by som dopestovať úspešne aj plody. Poradí sa niekto so skúsenosťami?
Naposledy upravil Taserda : 23.04.25 at 18:49
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

ivka70
    Mišpula japonská (Eriobotrya japonica) je subtropická drevina s veľkými kožovitými, v mladosti plstnatými listy, dlhými aj cez 30 cm. Pestuje sa v subtrópoch pre svoje plody – žlté malvice vynikajúcej osvěžujúcej chuti. Rastlina v domovine, ale aj u nás, dozrieva na jar – v apríli a máji. Rastlina je mrazuvdorná až do -16 ° C, listy do cca -12 ° C. Menej odolné sú kvety a plody, preto pestovanie vonku bez ochrany pre kvalitnú úrodu neprichádza do úvahy. Ak chceme rastlinu celoročne v krajine, musí byť cez zimu mierne temperovaná.

Rastlinu pestujeme ideálne v dostatočne veľkej nádobe s výživným substrátom. Od marca do októbra-novembra máme rastliny vonku na slnečnom teplom mieste, cez leto má rastlina veľmi vysoký odpar vody z listovej plochy, preto veľmi výdatne zalievame. Rastlina vonku veľmi dobre prospieva a rýchlo rastie. Možné je aj pestovanie v skleníku, kde je rast ešte rýchlejší. V prvom a druhom roku hnojíme najmä dusíkatými hnojivami, koncom leta môžeme pridať draslík a akonáhle rastlina dorastie aspoň 150 – 200 cm, môžeme na hnojenie pridať hnojivá s väčším obsahom fosforu i vápnika, s mikro prvky (bór, molybdén, zinok, ..) pre podporu kvitnutia a plodenia. Vhodné sú aj organické hnojivá, ktoré pri výsadbe primiešame do susbtrátu.
    https://www.kohaplant.sk/2021060016-...ka-mispula-k13

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.