Zavrieť

Porady

Prerusenie zivnosti ma nejake obmedzenia?

Dobry den,
Je mozne prerusit zivnost na akukolvek dobu? Napriklad moze to byt aj len na dva tyzdne? Ako casto je mozne prerusovat? Dajme tomu napriklad ze mal by som pracu na zivnost len kazdy druhy mesiac? Alebo kazde dva tyzdne?
Dakujem.
4 komentárov     zbaliť
Negoce - živnosť môžeš prerušiť aj na veľmi krátke obdobie, napríklad na dva týždne, a môžeš to urobiť aj opakovane. Platí to podľa § 57 zákona č. 455/1991 Zb. o ŽP).
- nie je určená minimálna dĺžka prerušenia. Zákon neustanovuje spodnú hranicu (napr. mesiac či kvartál).
- môžeš prerušovať hocikedy a opakovane, aj medzi jednotlivými zákazkami, každý mesiac, každý druhý týždeň – ako ti vyhovuje.
- jedinou podmienkou je, že živnostenskému úradu musíš oznámiť dátumy začiatku a konca prerušenia. To sa dá spraviť aj elektronicky cez Slovensko.sk (ak máš eID).
- ak by si chcel "žonglovať" s prerušovaním každý druhý mesiac – je to legálne, ale administratívne náročné.
veronikasad Ako chces riešiť obdobie počas prerušenej živnosti? Si povinným platiteľom odvodov do SP?
JaRoY Dobrovolne nezamestnany. Vtedy by som zdravotnu platil, ale socialnu nemusim. Aspon tak predpokladam.
veronikasad Áno, platíš len zdravotné poistenie ako samoplatitel, ktoré nie je daňovým výdavkom živnostníka. Len aby si potom nebol prekvapený výškou preddavku zdr.poistenia na nasl.rok...
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!

Prerusenie zivnosti ma nejake obmedzenia?

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.