Zavrieť

Porady

Garmin, Suunto, Polar ?

Zdravím, najde sa tu niekto kto je vasnivy turista, ma apple telefon a skusenosti s konkretnymi hodinkami ci Garmin, Polar, Suunto, ktore maju “najspolahlivejsie mapy a navigaciu GPS” a dopraju cloveku istotu ze sa nestrati aj na odlahlom mieste, v horách kde je človek offline. Dakujem za mozne skusenosti a pozdravujem
Naposledy upravil Poola : 04.05.25 at 15:19
18 komentárov     zbaliť
Nandrolon Som aktívny turista a cykloturista. Fungujem ale na androide a zaplatených mapy.cz /momentálne už mapy.com/. GPS v hodinkách pri dobrom telefóne je podľa mňa zbytočnosť na úkor ceny a spotreby energie a veľkosti. Moje hodinky využívajú GPS v mobile, ktorý mám niekde v ruksaku. GPS sa pchá už všade, kvôli prestíži a cene, ktorá navýši hlavne zisk výrobcovi, nakoľko samotný čip GPS /používame vo vetroňoch/ je záležitosť pár eur a trochu zručnosti.
misoft A po technickej a konštrukčnej stránke: GPS modul v mobile je väčší, citlivejší, než v hodinkách a navyše - mobil má väčšiu anténu GPS v sebe, než v hodinkách (nejaká pidi anténka).
Nandrolon áno, na jednu osobu stačí 1 GPS. Ináč potom dochádza k rôznym nepresnostiam, napr. v mobile to zaznamená trošilinku ináč ako v hodinkách, a pacient /turista/ už potom nevie čomu má veriť :-))) GPS je dobré na 2D snímanie trasovania, takže vlastne je dobré na pohyb po zemi. Na rýchlosť už nie je moc dokonalé, nakoľko sníma iba pohyb voči kolmici zeme, takže ak lietadlo pustíš strmhlav dole, GPS zosníma iba čiastočne rýchlosť horizontálnej trajektórie, preto sa napr. pre vertikálnu rýchlosť využívajú barometrické /tlakové/ snímače /výškomery/, lebo GPS by to uvádzalo veľmi nepresne.
Poola misoft: Dakujem za info a GPS v mobile mate tiez Mapy.com?
misoft Nie. Ale keby niečo. Mám Sygic. Mám kompas. Stačí mi určiť len polohu a kompasom si určím azimut a idem.
OneUp Toto je uctovnicke forum
misoft Tak prečo sa tu miešaš?
Poola Ďakujem zatial velmi pekne, takze bude mi uplne stacit zaplatit si Mapy.com do mobilu.

Co mi dalej ale nie je este jasne, je, ze mam od operatora zakladny /obmedzeny/ balik DAT, k mobilu. Maju data suvis s pouzivanim appky Mapy.com v terene?
Alebo data nemusim riesit..
Viete mi prosim poradit? Dakujem
Nandrolon Appka mapy je zadarmo, pokiaľ ti stačí 1 offline mapa. Ja potrebujem minimálne 3, tak som ju zaplatil. Používam aplikáciu offline, s podrobnými turistickými mapami. Používam ju aj ako offline hlasovú autonavigáciu + záznamy rôznych aktivít.
misoft Ak máš appku Mapy.cz - je zadarmo. Ak máš stiahnuté offline mapy - jediné, čo potrebuješ je GPS. Žiadne data už nepotrebuješ.
Nandrolon Sygic mám aj ja, a ešte WERE GO. Sygic nie je primárne vyvinutý pre turistiku, ak si pozrieš veľkosť napr. českej mapy v Sygic a veľkosť v mapy.cz tak pochopíš.
misoft Malá poznámka: Teraz konečne vypočuli požiadavky klientov. Ponúkajú Sygic Premium+ - doživotná licencia (59,99€).
Nandrolon Sygic je pre turistiku nepoužiteľný a aj automapy nie sú príliš podrobné. Skôr vsádzajú na rôzny komfort v ovládaní, nastavenie hlasových upozornení a pre mňa rôzne NEdôležité serepetičky.
V PL je na družstve jedna pumpa v takom zapadákove, kde som chodil a Sygic tam proste nebol schopný donavigovať. Prepol som mapy.cz a bol som tam.
Taktiež vo Frenštáte na parkovisko ku skokanským mostíkom Sygic zlyhal, chcel ma viesť cez zákazy a podobne. Prepol som mapy.cz a bol som tam.
V minulosti som dosť tieto navigácie testoval a porovnával, nakoniec som ostal verný mapy.cz, ktorú som si za 10 ečiek na rok zaplatil.
PS: to, že mám vždy najaktuálnejšie mapy aké pre danú appku existujú je pre mňa samozrejmosť.
Poola V minulosti mi kolega v praci povedal, ze hodinky su v terene hor spolahlivejsie ako mobil, lebo funguju cez satelit. Z toho zacala pramenit moja zvedavost k takym hodinkam. Co si o tomto systeme myslite?
Nandrolon Treba pozrieť, čo to GPS znamená. https://sk.wikipedia.org/wiki/Glob%C...BD_syst%C3%A9m

Okrem toho v dnešným mobiloch už nie je iba systém GPS, ale aj GALILEO, BEIDOU a ostatné, ktoré si mobil sám kombinuje a podľa toho trianguláciou vypočítava polohu. GPS /a iné/ určuje iba pozíciu, a mapy, to je už ten podklad.
majkii Nebavíme sa o centimetroch, preto nedáva zmysel filozofovať nad presnosťou gps v mobiloch alebo v hodinkách, oba zariadenia poslúžia dobre. Ja používam na turistiku aj cyklistiku hodinky, majú barometrický výškomer, majú pokročilé merania aktivity, záznam trasy a pod.. Mal som Garmin Fenix 6, tam som mapy nepoužíval, teraz mám Garmin Instinct 2X Solar, tie mapy nepodporujú. V mobile používam mapy.cz tie sú veľmi dobré a dobre použiteľné na turistiku. Samozrejme treba mať stiahnuté offline mapy.

Mal som na vyskúšanie Garmin Fenix 8 s amoled displejom, tam mapy fungujú dobre, kolega tam mal freemapSKtopo fungovalo to naozaj sú super, tieto fenix 8 majú už aj možnosť telefonovať cez hodinky, čo je na turistike obrovská výhoda, ak máš mobil v ruksaku.

Multišport hodinky na turistiku môžem odporučiť, ale nie kôli mapám, Za garmin fenix 8, kde už mapy sa dobre zobrazujú a dobre funguje aj navigácia by som 1000 € určite nedal. Suunto ani Polar nemám skúsenosti, ale dá sa to na YT pozrieť ako to funguje.

PS: teraz som načiel video k freemapSKtopo na garminoch
Poola Z uvedených rád za ktoré som vám vďačná, mi vyplynulo toto: Kúpa nových hodiniek sa konať nebude. Na ture som si vystačila s možnosťou dopredu zadania si trasy s Mapy.com. Z miesta začiatku túry som si dala aj navigáciu a išlo to skvele. Stopár túru zaznamenal, tak budú aj takéto spomienky. Veľa šťastných krokov vám prajem milí turisti a radcovia.
Nandrolon Aj tebe veľa šťastných kilometrov v nohách!
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!

Garmin, Suunto, Polar ?

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.