Zavrieť

Porady

Občasný prenájom chaty - živnost? Airbnb,booking

ahojte, chceme prenajimat svoju chatu, ja som z-nec, rozmyslam, ze si otvorím živnosť, budem platiť aj odvody zo živnosti? lebo ja 1 odvody uz mam hradené od svojho z-tela...a zas ta chata bude mozno 1,2 vikendy obsadena....aby sme zas polovicu najmu nedali na poistne, vedeli by ste mi poradit,ako by to bolo najlepsie zrobit?
Naposledy upravil cinky16 : 08.05.25 at 16:35
20 komentárov     zbaliť
veronikasad Aký ročný príjem z prenájmu predpokladas?
cinky16 cca 2000-3000 eur
cinky16 alebo mi staci len pozaidat o ico na DU a bez zivnosti prenajimat chatu?
Negoce musíš mať živnosť (upratuješ po prenocovaní), musíš sa prihlásiť na DÚ ako osoba registrovaná pre DPH
Negoce prečo DPH? predsa je poskytovaná služba z iného členského štátu EÚ (booking či Airbnb) , presne § 7a DPH , pred prijatím služby........ak bude pohyb za mesiac pošleš DP k DPH a zaplatíš 23 % DPH SK štátu......
Negoce https://www.podnikajte.sk/registracn...rmy-ubytovanie

https://martintuzinsky.sk/produkt/pr...anovy_poradca/

https://www.danovecentrum.sk/aktuali...vo-11-2022.htm
cinky16 este ma tak napadlo, ak budeme zaregistovany podla parag.7a DPH, tak pojde o samozdananie a vyska DPH pri ubyt. sluzbach je 5% a nie 23%, nie?
veronikasad Činky nikde nepíše akým spôsobom bude chatu prenajímať...
Negoce ak poskytuje popri prenájmu aj iné služby, napr. upratovanie, výmena posteľnej bielizne a iné táto činnosť je živnosťou .....nezabúdať uhrádzať miestne príslušnému obecnému úradu (mestského, či miestneho úradu), poplatok na prenocovanie - daň za ubytovanie (každá jedna samospráva má cenník na daň z prenocovania)
cinky16 dakujem velmi pekne za info. ako mam teraz postupovat ak sme mali ludi na chate od 1.5.-4.5.2025? som FO, nie som platca dpha a nemam ani zivnost a ani registraciu dph na DU, chcem to dat naporiadok,a by ma nenahanal prislusny DU.. islo o jednorázový prenájom cez airbnb.
cinky16 https://www.forbes.sk/prenajimate-by...sj2cUvo4jJ2OM3

docitali sme sa, že: Platformy nebudú posielať ani údaje o malých poskytovateľoch, ktorí vykonajú menej ako 30 činností s úhrnnými tržbami neprevyšujúcimi dvetisíc eur za rok. to ja viem, ze nebudeme mat vyssi prijem ako 2000 eur z airbnb a cez booking do 1000 eur, aj to mozno..
ivka70 ak poskytujes doplnkove sluzby (upratovanie, vymena poslelnej bielizne a pod.), tak musis mat zivnost, aj pri nizsom prijme https://pravnenoviny.sk/danove-podmi...my-sa-zmenili/
veronikasad Na výšku príjmov som sa pýtala kvôli odvodom do SP a ZP - súbeh so zamestnaním...
cinky16 Aj v tom vasom prilozenom linku sa pise o tom,ze platforma nebude zasielat udaje financnej sprave ak predanych cinnost bude menej ako 30 alebo prijem mensi ako 2000 eur...,len neviem najst v ktorom paragrafe sa to pise
Negoce Chcete mať — hygienu, obecný úrad, živnostenský úrad aj daňové priznanie — a to všetko v súlade so zákonom? z vašej strany sú to také dohady......(špekulácie?)
cinky16 nie su to spekulacie, chceme to mat na poraidku, prave to rozbiehame, tak aby sme nieco nezabudli a zas ten obrat bude taky aky som pisala, ci sa oplati to vsetko vybavovat, pre 2000-3000 eur/za rok.
docitali sme sa, že: Platformy nebudú posielať ani údaje o malých poskytovateľoch, ktorí vykonajú menej ako 30 činností s úhrnnými tržbami neprevyšujúcimi dvetisíc eur za rok. to ja viem, ze nebudeme mat vyssi prijem ako 2000 eur z airbnb a cez booking do 1000 eur, aj to mozno..neviem, ci toto je pravda, neviem to najst, toto by bol potom nas pripad
ako to poriesit
Negoce napíš si na FS SR, tam sa opýtaj....... daj si dokopy ŽÚ, hygienu, poplatok obci / mestu za prenocovanie......na platformu si sa prihlasovala, vyhlásila si, že si platiteľ dane? áno, vyhlásila, pretože inak by si sa nezaregistrovala....
Negoce nezabudni na transakčný účet
cinky16 na platformu prihlasoval manzel, podla mna zadal rodne cislo. kedze nie sme platitel dane
Negoce ešte raz. museli ste potvrdiť, že ste platiteľmi dane, inak by ste sa na platformu nedostali.......
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    cinky16 tak potom mne sa oplati poziadat DU o DIC, a bez zivnosti, pri mojom predpokokladanom prijme
    Tweety áno s prihlásením na DIČ
    cinky16 ano tak: poziadam o DIC. ludi na chate cez Airbnb sme mali od 1.5.-4.5.2025., cize do 30.6.2025 sa mi treba nahlasit na DU aq dalsich mam nahlasených až na júl cez booking
      zbaliť

Občasný prenájom chaty - živnost? Airbnb,booking

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.