Zavrieť

Porady

Rodičovská dovolenka a PN

ahojte, mám z-kyňu ktorá bola na RD od 1.5.2024 - 04.05.2025, ale od 17.4.2025 je PN. má nárok od z-teľa na prvých 10 dní na náhradu príjmu? ci od 1. dna plati socialna poistovna PN?
4 komentárov     zbaliť
ivka70 PN zacala este cez RD? Vtedy narok na nemocenske davky nema. Jedine, ze by sa vratila do prace pred PN.Alebo je tam preklep a PN zacala 17.5.?
cinky16 nie nie, tak je to spravne PN začala 17.4.2025 a RD ukoncila 4.5.2025, co s tou mzdou za 04/2025? neriesit, kedze este bola na RD?
ivka70 urcite neriesit a od 5.5. jej musite dat neplatene volno ...alebo cerpat dovolenku
cinky16 panaaa, to sa zas moze? ked je PN a ja jej dam dovolenku?? ako mi bude tahat vykazy?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

veronikasad
    Počas rodičovskej dovolenky má prerušené poistenie v SP, nevzniká jej nárok na nemocenské. Mala oznámiť zamestnávateľovi ukončenie RD pred začiatkom PN.
    8 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    cinky16 no,oznamila, iale až 5.5.2025, ze uz nie je na RD. tak je PN od 17.4.2025, tak ja neviem, co mam teraz robit, mzdy za 04/2025 tych prvych 10 dni
    cinky16 z-tel od 5.5.2025 ukoncil prerušenie v SP
    veronikasad Teraz už s tým neurobíš nič. 5.5. si jej mohla spätne ukončiť rod.dovolenku k 15.4.
    Pracovníčka si nesplnila oznamovaciu povinnosť...
    cinky16 ako to, ja sama svojvolne som mohla k 15.4.2025 ukoncit RD, ked mi poslala potvrdenie az 5.5.2025, ked skutočne skoncila RD? ved to by ani nesedelo
    veronikasad Svojvoľne nie, musí o to žiadať zamestnankyňa, mzdárka ju mohla na to upozorniť.Neviem aké potvrdenie ti poslala, mala poslať oznámenie o ukončení RD. Ta mohla skončiť aj skôr ako dovŕšením troch rokov veku dieťaťa.
    cinky16 dieta nema ani 2 roky...takze ja som to nemala odial vediet, ze ukonci RD skor...a to z dovodu, aby mohol manzel cerapat MD
    veronikasad Rodičovská dovolenka matky môže u zamestnávateľa trvať aj počas poberania materského otcom. Samozrejme, bez nároku na nemocenské počas PN. Ak nemá ďalšie dieťa, musí si platiť zdr.poistenie ako samoplatitel. PN-kou sa zrejme chcela vyhnúť tejto povinnosti. Ako mzdarka si nič nemusela vedieť, chcela som ti s ivkou poradiť ako sa to dalo vyriešiť... Napíš na infolinku SP, ako túto situáciu vyriešiť v dochádzke, nárok na nemocenské určite nemá.
    cinky16 dakujem velmi pekne za vase rady. napisem na infolinku SP
      zbaliť

Rodičovská dovolenka a PN

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.