Zavrieť

Porady

Oprava miezd za minuly rok

Ahojte, ako opraviť mzdy za rok 2024? Zamestnanec neoznámil invaliditu, prišlo sa na to až pri kontrole zo socialky. Týka sa to minulého roku, za ktorý je už všetko vrátane hlásenia odoslané. Opravné výkazy na socialku, prehľady, hlásenie, doplatok mzdy, potvrdenie o prijme? Zamestnanec už nepracuje vo firme dávnejšie. Ďakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

pavol54
    Komu tým vznikla škoda? Sociálna poisťovňa dostávala plné odvody získala na tom . Zdravotná poisťovňa tak isto. Najväčšiu škodu mal zamestnávateľ. Soc. p, zdrav. p DU by ti mali preplatky vrátiť. Inak na sociálnej poisťovni sú zamestnanci "zvláštne prípady ktoré sa inde neuživia" mne nariadili v roku 1996 opraviť kvôli invalidovi celý aktuálny rok, v roku 2016 pri kontrole na základe zániku malého závodu, nariadili doplatiť od roku 1996 116 000 Sk a pokutu cca 200 000 Sk.
    Otvoríš si jednotlivé poisťovne a vyhotovíš opravné výkazy a odošleš na du dodáš koment cez všeobecné podanie.
    Kde vidíš vedu
    21 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    jarka184 Ďakujem za trosku optimizmu. Výkazy nebudú problém. Tiež som opravovala niekoľko rokov výkazy pre nenahlásenie správnych údajov od zamestnanca a ručne cez aditivne výkazy, nie cez softvér, ale teraz mi to trosku robí vrásky, nakoľko to zmení aj prehľady, hlásenie a potvrdenie a daňové, čo si ten človek podal. Riešili by ste aj to, na mojom mieste?
    Negoce Pre SP zašleš opravné výkazy iba v prípade, že menovaný dostal ID nad 70% ...inak neopravuješ....

pre ZP platí , že opravy urobí si už urobí sama príslušná ZP, poistné vám ako zamestnávateľovi vráti.....

a vrátené ZP , ak Vám vráti aj zo strany zamestnanca (predpokladám, že tak neurobí, keďže už nie je Vašim zamestnancom ), teda ak by vrátila aj zo strany zamestnanca vrátiš mu v aktuálnom mesiaci cez VP a zaťažíš 19% preddavkovou daňou, na konci roka, resp. začiatkom budúceho zašleš Potvrdenie o vyplatenej mzde za rok 2025......

preddavky na daň zo záv. činnosti, opravy hlásenia nerobíš.....
    veronikasad Píše o roku 2024, nevysporiada to ZP cez RZZP za rok 2024? Divné, že prechádzali mesačné výkazy do ZP, zrejme chyba komunikácie medzi ZP a SP...
    Negoce až 3 roky spätne sa dá priznať invalidita ..........
    veronikasad Nepíše, že invalidita bola priznaná spätne, len že ju zamestnanec zamestnávateľovi nenahlasil
    Negoce Je tu potenciálna možnosť, že by invalidita mohla byť priznaná spätne až tri roky.

Nie: že bola priznaná.

Ale: že je to v princípe možné – za určitých okolností, najmä v prípade, že to je bývalý zamestnanec.......

inak je to jedno, za akých okolností nenahlásil priznanie ID........fakt je to, že po kontrole sa zistili nedostatky, ktoré je potrebné riešiť
    Negoce pre Pavol54......fakt?
    pavol54 negoce nerozumiem tvojej otázke
    jarka184 Ďakujem ľudia za pomoc a Váš čas ❤️
    veronikasad Jarka184, a ako to bolo s tou invalidity? Bola priznaná spätne v čase keď už nebol zamestnancom?
    jarka184 Nemám tuto informáciu, ale môžem zajtra zistit. Ja len počas materskej skusam pomôcť kolegyniam s problémom na ktorý narazili a s čím sa ešte nestretli, aj keď toto (ako je vidieť) nie je moja oblasť. Teda momentálne asi už nič nie je moja oblasť, okrem plienok. A ďakujem za váš láskavý prístup, nechodím sem často, ale vaše mena registrujem a veľmi pozitívne
    jarka184 veronikasad, nakoniec to bolo trochu inak. Zamestnanec mal priznanú aj nahlasenu invaliditu a priznali mu (teraz neviem či spätne alebo len neoznámil) starobný dôchodok od polovice augusta a dokonca este pracuje. Predpokladám, že princíp opravy bude rovnaký, ak som dobre pochopila. Opravím výkazy na socialku ( nebude platiť PvN a IP) a príjem mu vyplatíme ako zdaniteľnú náhradu teraz. Len v akej sume? Príklad VZ bol 800, po novom bude 0 (poistné povodne 4%), vyplatim 32 eur pred zdanením? Či zle uvažujem?
    pavol54 pozor na to že sa ti zvýši základ dane, mzda - odpočítaľné poist- neznížiteľná časť= výška základu dane a ten bude napríklad o tých 32 eur vyšší však zober pero a kalkulačku, e šte si zabudla na 2% znížená platba zdr poist
    jarka184 Pavol54 ďakujem. Keď to nahodia do vyplaty ako časť mzdy z ktorej ide dan, ale odvody nie, malo by to zohľadniť aj odpočítateľnú položku. Zdravotku odviedli správne v zníženej sadzbe. Tak dúfam, že to bude už ok, ale určite ešte postudujě, len som povodne nevedela ani kde začať.
    Negoce jarka, preplatok na strane zamestnanca spočítaš a vyplatíš v najbližšom výplatnom termíne, cez výplatnú pásku.......

z vyplateného poistného zaplatíš iba preddavok na daň (bez mesačnej nčzd) , na konci roka vydáš potvrdenie o príjme zo záv. činnosti.......
    pre SP sa opravujú MV......(žiadne RLFO, oznámenie , nič)

neopravuje sa ani ELDP......

nič viac sa neopravuje, ani ZP.......
    jarka184 Negoce ďakujem. Ideme na to
    veronikasad Jarka, v akom mzdovom SW robíš mzdy?
    jarka184 V pohode. Prečo?
    veronikasad Skús kontaktovať hotline, určite aj pohoda na zložku mzdy pre preplatky poistenia a SW ti potom vypočíta mzdu správne ..
    jarka184 Ďakujem, skúsim. Je tam minimálne jedna kolónka, kde keď to dám, tak to nepotiahne na odvody iba do dane, len ide o to, aby som dobre vyčíslila rozdiel. Ale je fajn nápad osloviť ich. Ak je to tak, že sa vyráta pôvodná suma navyše odvedeného poistného a ta sa zahrnie do základu na výpočet dane, tak to by nemal byt problém. Výkazy opravíme teraz, lebo mame termín a toto ešte doriesim do termínu výplat.
    veronikasad Jarka, ešte na napadlo. Keďže starobný dôchodok začal poberať u vás, mali ste mu pri skončení pracovného pomeru vyplatiť odchodné...
      zbaliť

Oprava miezd za minuly rok

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.