Zavrieť

Porady

Neodpočítateľná DPH §7

Ako účtujete v sústave jednoduchého účtovcníctva DPH pri nákupe tovaru podľa §7 ak na vstupe nie je nárok na jej odpočet a smozrejme je súčasťou obstarávacej ceny tovaru.
14 komentárov     zbaliť
Negoce ako? veď sama uvádzaš, že DPH je súčasťou OC tovaru.....
Ester plus Tú DPH na ktorú nemáš nárok na odpočet ako dostatneš do odpočítateľných výdavkov, cez skladové zásoby v sústave JÚ sa to nedá.
veronikasad Ak je živnostník registrovaný podľa § 7a, o DPH neuctujes, celú sumu fa zahrnies napr. do stĺpca zásoby.
Negoce iba pre upresnenie,

§7 DPH - nadobudnutie tovaru ,

§7a DPH - prijatie alebo dodanie služby z/do iného členského štátu, pri ktorých sa miesto dodania určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH (reklamné, účtovné, poradenské, právne služby atď.).služby......
Ester plus Ak je faktúra za nákup zásob 100 € tak dopočítaná DPH tzv. samozdanenie je 23% t.j. 23 €. Na sklad dám tovar v hodnote 123 €. Do výdavkov za tovar v peňažnom denníku dám len 100 € ?
Ester plus Tých 23 €, ktoré musí firma zaplatiť daňovému sú ( VNZD) ale nemôže si ich odpočítať sa môže dať do odpočítateľných výdavkov?
Negoce Ester, pre FO ale i PO (spoločné ustanovenia ZDP), teda pozri si § 25, ods. 5, pís. a.........sú súčasťou vstupnej ceny.......
Negoce platba DPH v takýchto prípadoch bude VOZD v členení zásoby
Ester plus Áno, veď sú súčasťou vstupnej ceny zásob, to som uviedla. DPH ide do ceny skladových zásob. Ale ak tú DPH zaplatíš štátu - tých 23 € z nadobudnutého tovaru z EU podľa §7 ako som uviedla v príklade, tak mi vznikne ďalší výdavok, tak ten sa do VOZD nedá uplatniť? Veď moje výdavky sú 123€ a nie len 100 € zaplatených zahraničnému dodávateľovi za tovar. A ak sa zaplatená DPH do VOZN nedá uplatniť tak na základe akého paragrafu?
Negoce zaplatíš za tovar 100,- € (tovar nemá z EU žiadny VAT), musíš 23% DPH zaplatiť štátu..........teda máš 100 €a 23€ VOZD ako zásoby (123,-€) ........
Ester plus Takto to účtujem. Ale nikde sa neviem o tom dočítať, tak som sa chcela poradiť. Pretože ak firma nakúpi tovar z EU za 20000 € tak je DPH až 4600 € a to je dosť významná položka pre zníženie základu dane. Ďakujem
Negoce neporadili sme ti?
Ester plus Poradili. Ďakujem
Negoce veď to robíš správne......paragrafovo som ti to podložila.....fakt je to správne.....

nakoniec vezmi si tak, za 100 nakúpil, nabalí tam 23% DPH (kt. nevykazuje na cene tovaru ako dph, tvorí súčasť ceny tovaru, za koľko predáva tovar? ak si zaplatenú DPH účtovala VNZD, poškodila si klientovi.....
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!

Neodpočítateľná DPH §7

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.