Zdieľajte s nami link na články z iných webov. Komentáre k linku budú zoradené podľa počtu hlasov, môžete využiť aj filter komentárov a zobraziť len komentáre od členov ktorých na Porade sledujete.
Chudobný človek. Phagav kade firma, taj len o gadže! ...viacGaaspi
Chcem sa spýtať dve veci:
1. Mám riadnu pracovnú zmluvu nie dohodu. Pracujem v SBS kde zmena má buď 12h alebo 9,5h teda pracujem viac ako je bežný 8h pracovný fond. Podľa zákona mám právo minimálne na jednu polhodinovú prestávku. Údajne mám aj neplatenú pol hodinu čo by papierovo mala byť prestávka ale z personálnych dôvodov ju reálne nemám. Narozdiel od fabriky alebo stavby tu neexistuje také že sa na pól hodinu všetko zastaví vypnú sa stroje a ide sa na prestávku. Je to nonstop služba, a ludia tam jedia tak že počas roboty. Kontrolujú autá (tie idú každú sekundu, neni ani minuta pauza medzi nimi) a tak jedia počas roboty. A povedali že tu sa kmitá, vlovek sa nezastaví ani na minutu, tak proste reálne nemá tú pól hodinu pre seba. Vystriedať sa nedá lebo je presný počet ľudí, tak nemá kto striedať, lebo nebudú tam navyše držať človeka len na to aby vystriedal ludí na prestávky. Proste povedali že tu to tak je, že sa naješ “za jazdy” a preto to riešim lebo to nepriamo súvisí s bodom dva.
2. Na nočných zmenách nechodí toľko áut ako cez deň, tak musíme robiť obchôdzky po areáli (ako vojaci zvykli že celé obchádzať). A po ceste mám v areáli firmy odpočivárne, fajčiarky, bufety, kde zvyknú byť zahodené zálohované fľašky a plechovky proste Z-tká. Ja som si ich vyzbieral aby som si niečo zarobil. Keďže som nastúpil začiatkom júna, výplata sa dáva mesic spätne takže prvú výplatu dostanem až 15-ho júla! Čo znamená že mesiac a pól som vlastne bez príjmu. Tak si zbieram aspoň tie Z-tká, nech si zarobím na niečo pod zub. Problém je, že sa šéfstvo do toho obulo a chcú nám to zakázať. Avšak zbieranie prázdnych Z-tiek nieje zločin, a v predošlých zamestnaniach to nikomu nevadilo. Akože kolegovci pondali ale vedenie firmy s tým nemalo nikdy problém. Je mi jasné že v pracovnej dobe sa mám venovať práci, a zbieranie Z-tiek nieje mojou pracovnou náplňou. Lenže vo fabrikách a logistických centrách som to chodil zbierať počas svojej neplatenej polhodinovej prestávky. Vtedy sa na mňa pracovné predpisy nevzťahuju, je to moje osobné voľno, ktoré zamestnávatel neplatí.
Pointa: Chem sa do toho chcem obuť právne, že ak mi neumožnia mať prestávku kde si môžem robiť čo chcem (napr. pozbierať Z-tká) tak to beriem tak že tú prestávku mám počas obchôdzky. Lebo tú polhodinu mi nezaplatia, tak to beriem tak že, to že si pozbieram tie Z-tká, je akožem moja prestávka, na ktorú mám zo zákona právo. A poviem im že zálohy nedávajú (čo vo fabrikách a logistických halách bolo úplne bežné) požičať si nemám kde, lebo na to aby banka umožnila debet, alebo nebankovka dala rýchlopôžičku, musím mať pracovný pomer minimálne 3 mesiace. Takže do prvej výplaty nemám inú možnosť zárobku len zbierať Z-tká v areáli firmy ktorú strážime. Či sú SBS-ky výnimkou čo sa týka prestávky, keďže to je z personálnych dôvodov nemožné mať polhodinu pre seba? Tak potom by mali zaplatiť aj tú polhodinu! Na druhej strane zákon neumožňuje ťahať šichtu bez prestávky… Tak by som právom mohol povedať šéfovi že ak mi neumožní zbierať Z-tká, tak ich udám na inšpektorát práce že nevedia zabezpečiť prestávku. Ktorú by som práve na to zboeranie potreboval.
buchač1. Tak by som právom mohol povedať šéfovi že ak mi neumožní zbierať Z-tká, tak ich udám na inšpektorát práce že nevedia zabezpečiť prestávku. Ktorú by som práve na to zboeranie potreboval.
2. Keďže som nastúpil začiatkom júna, výplata sa dáva mesic spätne takže prvú výplatu dostanem až 15-ho júla!
3. A povedali že tu sa kmitá, vlovek sa nezastaví ani na minutu, tak proste reálne nemá tú pól hodinu pre seba. Vystriedať sa nedá lebo je presný počet ľudí, tak nemá kto striedať,
====================================
1. Dôvod až do het...
2. Prvá a zároveň aj posledná výplata....
3. Snáď nebudeš tvrdiť, že ani na wecko sa nedá ísť....či ?
veronikasadDostal si pri nástupe do zamestnania príspevok na stravovanie za mesiac jún?
GaaspiNedostal. Že všetko az v júli. Preto zalohujem.
GaaspiLepšie som na to bol ako nezamestnaný lebo aspoň som mal čas zbierať kovošrot a Z-tká po meste a každý som si tých 5€ až 10€ vedel spraviť. Teraz musím chodiť do roboty tak si nemám kedy svojpomocne zarábať. A potom sa ministri čudujú že prečo je tolko nezamestnaných že ludia sa nehrnú robit. Veď keď si tak zoberiete ani sa neoplatí ísť pracovať keď na prvú výplatu si musíš počkať viac ako mesiac a dovtedy z čoho máš žiť? Keď ešte je pravda že malý podnikatelia si nechávajú výplatu mzdy na koniec ďalšieho mesiaca tak sa ani neoplatí nastúpiť do práce lebo 2 mesiace nemať možnosť príjmu kým príde prvá výplata je absurdnosť.
Martuktak sa vyser na robotu a flakaj sa po meste. Chces mat stabilny prijem a nieco pre to urobit, alebo sa modlit, ze najdes volake flasky, aby si mal aspon na 3 rozky na den? Ako co chces za radu? Prachy chces hned, bez akejkolvek namahy, ked musis kvoli zarobku vykazat nejaku cinnost, tak hned hladas vsetko zle, ohanas sa inspektoratom prace, sudami a neviem cim este, vsetci su zli, vsetci ti ublizuju. Dostat ta do ruky, tak ta prevychovam, ze by si sa nespoznal.
Martuksi myslis, ze ini, ked nastupia do roboty dajme tomu k 5. dnu v mesiaci a dana firma ma vyplatny den dajme tomu 15.den v mesiaci, ze ten clovek k 15. dnu dostane vyplatu??? Velke kulove, dostane k 15. dnu, ale az nasledujuci mesiac. Sa ty vole uvedom a zacni volaco robit.
Martukmas si prachy setrit a nie ich hned vsetky preflakat, ako ti uz bolo spominane, ale pre osviezenie tvojej pamati:
Podstatné sú pre neho také veci, aká je tam kantína, koľko bufetov, či je firemná doprava a dávajú zálohy. Peniaze nikdy neušetrí, rozfláka ich v Kauflande na klobásach a slaninách, na raňajky bežne požere 8 rožkov a aj to mu je málo. On všade kde sa objaví, fňuká ako ho zamestnávatelia nútia plniť normy, ale on chudák to nezvláda, no ale robí aj pre to niečo, aby to zvládal? Nie, na to je lenivý a preto ho neľutujem ani trochu. Proste žiadna snaha za celé tie roky, kde bol pred 15 rokmi, tam je aj teraz.
GaaspiOčúvajte ma sem. V skratke: V každom predošlom zamestnaní som mal nárok na pólhodinovú prestávku v zmysle že som mohol na tú pól hodinu reálne opustiť pracovisko. Za tú pól hodinu som obehal smetné koše po firme a povyberal si (Z)-ká. Po každej šichte som si mohol ísť do obchodu niečo kúpiť keď som nemal peniaze. Aj keď som mal, tak pár eur navyše sa vždy zíde. Pri nepretržitej prevádzke je to tak že prestávku takú že si na polhodinu opistím pracovisko nieje. Sle je to vraj tak riešené že mám mať akože dosť času počas šichty sa najesť íst na WC a pod. Lenže to mi nepasuje lebo nemôžem chodiť po smetiakoch vo firme… To je celé. 6 týždňov musím čakať na prvú výplatu takže aspoň tymi (Z)-kami som si mohol pomôcť. To je celé. To že si chcem zarobiť pár eur nič zlé nieje. Hľadam si zamestnanie čo je podobné tomu chodeniu po košoch a zbieraniu kovošrou leno to mi ide. To viem robiť dobre. Takže také niečo v tom štýle keby bolo zamestnanie tak by bolo všetko v poriadku.
veronikasadOčúvaj sem, si v skúšobnej dobe, oznam zamestnávateľovi že ti to nevyhovuje a chod vyberať smetiaky...
MartukNebude musiet, beztak poleti. Ja by som tohoto uplakaneho hajzla vyrazil po 2 dnoch
MartukInak ty debilko, neviem, co by si robil, keby neboli z-tka. By si kradol med alebo co? Ze si chuj a nevies si nic usetrit je tvoj problem. My vsetci sa na teba mozeme akorat vykaslat. Prachy ti nedame. Mozeme ta akurat tak kopnut do riti.
OneUpA ty debilko by si co robil cely den keby nebola Porada , a nemal by si kde vyplesknut zakernu zlc a jedovate sliny ?
GaaspiTeraz vám povín jennu vec: Neskáj som odlačul železo do výkupu druhotných surovín a zarobil som 5€, zaniesol (Z) ktoré som vyhrabal z kontajnerov do zálohomatu a dostal som ďalších 4,05€ takže získal som dokopy 9 eur a 5 centov len vďaka tomu že robím tie “sockárske veci” za ktoré by som sa mal akože hanbit, a vďaka tomu mi neškvŕka v bruchu od hladu. Od zamestnávatela kam chodím už 4 týžden som nedostal ani jediný cent, a ešte dva týždne ani nedostanem! Takže ak som dneska hladný kto mo skôr pomohol zamestnávateľ alebo môj “sockársky spôsob života”? Zamyslite sa. Ja viem prečo to robím. Keby som mal podľa ostatných čakať 6 týždňov na výplatu by som si aj zdravotné problémy spôsobil lebo som si vygooglil že ak by som 6 týždňov nejedol, tak by som poškodil orgány. Takže v mojom blogu je všetko pravda. Že systém je zle nastavený. Ak clovek nastúpi do práce tak čaká minimálne mesiac a pól na prvú výplatu tak jasné že musí koše vyberať a prežiť jak sa dá keď mzda skôr proste nepríde. Na zamestnávatela sa nemôže spolahnúť len na smetiaky, žobranie a pod.
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Mladistvému zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako štyri a 1/2 hodiny, je zamestnávateľ povinný poskytnúť prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Ak ide o práce, ktoré sa nemôžu prerušiť, musí sa zamestnancovi aj bez prerušenia prevádzky alebo práce zabezpečiť primeraný čas na odpočinok a jedenie. https://www.ip.gov.sk/prestavky-v-praci/
GaaspiAno ide o prácu ktorá sa nemôže prerušiť, ale nemajú ani ako zabezpečiť ten čas lebo nás nemá kto vystriedať. Lebo keby stiahli človeka z inej vrátnice aby niekoho vystriedal tak tam by zas chýbal. Chápete. Že je to neriešitelné. Ale tak aspoň mám žolíka. Keď mi neumožnia zbierať Z-tká tak na nich pošlem inspekciu práce.
Gaaspiivka70 kde sa môžem sťažovať? Ako to mám právne vymôcť keď nemám prniaze na právnika? Keby som nahlásil na inšpekciu práce ako by to riešili? Ako si to môžem vymôcť aby zamestnávatel plnil svoje povinnosti?
pavol54To si mu ešte nepripomenula že dosť veľa malých podnikateľov si stanovilo výplatný termín posledný deň nasledujúceho mesiaca.
GaaspiVšak práve preto je môj príjem iba z toho že zbieram Z-tká. Tak neviem prečo im to vadí keď sami dobre vedia že kým dostanem mzdu, aj od hladu umriem. To že som zamestnaný ma momentálne nenakŕmi.
pavol54ale druhý deň po odpracovaní mesiaca môžeš požiadať o zálohu
GaaspiPo odpracovaní mesiaca? Akože keď som nastúpil 2.6. tak 2.7. môžem žiadat.
pavol54Zálohu môžeš žiadať, či dostaneš je vecou dohovoru.
GaaspiTeraz vám povín jennu vec: Neskáj som odlačul železo do výkupu druhotných surovín a zarobil som 5€, zaniesol (Z) ktoré som vyhrabal z kontajnerov do zálohomatu a dostal som ďalších 4,05€ takže získal som dokopy 9 eur a 5 centov len vďaka tomu že robím tie “sockárske veci” za ktoré by som sa mal akože hanbit, a vďaka tomu mi neškvŕka v bruchu od hladu. Od zamestnávatela kam chodím už 4 týžden som nedostal ani jediný cent, a ešte dva týždne ani nedostanem! Takže ak som dneska hladný kto mo skôr pomohol zamestnávateľ alebo môj “sockársky spôsob života”? Zamyslite sa. Ja viem prečo to robím. Keby som mal podľa ostatných čakať 6 týždňov na výplatu by som si aj zdravotné problémy spôsobil lebo som si vygooglil že ak by som 6 týždňov nejedol, tak by som poškodil orgány. Takže v mojom blogu je všetko pravda. Že systém je zle nastavený. Ak clovek nastúpi do práce tak čaká minimálne mesiac a pól na prvú výplatu tak jasné že musí koše vyberať a prežiť jak sa dá keď mzda skôr proste nepríde. Na zamestnávatela sa nemôže spolahnúť len na smetiaky, žobranie a pod.
veronikasadNefnukaj, za 10 dní si minul 300€ invalidný dôchodok, nebol si mesiac bez príjmu, nauč sa šetriť.
Martukzelezo za 5 evri? to by si toho musel mat tak cca 35 kilo. Tych 4,05 za z tka mas 27 kusov a to nenajdes za 5 minut, takze mie to vychadza, ze si sa cely den flakal a namiesto roboty si prehrabaval kose.Furt sa ohanas zamestnanim a tam nie si. Uz ta vyrazili alebo si sa na to vysral sam?
GaaspiMore šag v robote som to našól cez nočnú, som si vyzbíral počas obchôdzky. Keď mám voľno v práci tak též chodzím po meste zbírat. Ale rozdiel medzi kôšmi v meste a vo firme je ten, že v meste to zahodí náhodný okoloidúci, a zbiera to veľa dalších sockárov. Vo firme ich zahadzujú zamestnanci, kamionisti, v jednom koši ich býva aj 5-6 kusov bežne, vo fajčiarskom altánku ich nájdem aj 10 niekedy.
Dal som vám len fakt: Kto ma dnes zasýtil? Zamestnávatel alebo moje chodenie po smecákoch? Tu vidíte že ako dôležité sú činnosti ktoré niektorí nazývajú hanbou.
Som len človek v ťažkej situácii, ktorý nastúpil do zamestnania a 6 týždňov to trvá do prvej výplaty, a potrebuje to obdobie preklenúť.
2. Keďže som nastúpil začiatkom júna, výplata sa dáva mesic spätne takže prvú výplatu dostanem až 15-ho júla!
3. A povedali že tu sa kmitá, vlovek sa nezastaví ani na minutu, tak proste reálne nemá tú pól hodinu pre seba. Vystriedať sa nedá lebo je presný počet ľudí, tak nemá kto striedať,
====================================
1. Dôvod až do het...
2. Prvá a zároveň aj posledná výplata....
3. Snáď nebudeš tvrdiť, že ani na wecko sa nedá ísť....či ?
Podstatné sú pre neho také veci, aká je tam kantína, koľko bufetov, či je firemná doprava a dávajú zálohy. Peniaze nikdy neušetrí, rozfláka ich v Kauflande na klobásach a slaninách, na raňajky bežne požere 8 rožkov a aj to mu je málo. On všade kde sa objaví, fňuká ako ho zamestnávatelia nútia plniť normy, ale on chudák to nezvláda, no ale robí aj pre to niečo, aby to zvládal? Nie, na to je lenivý a preto ho neľutujem ani trochu. Proste žiadna snaha za celé tie roky, kde bol pred 15 rokmi, tam je aj teraz.
A ak ti je malo:
https://www.freespace.sk/blogs/zapis/890-chudnutie/
nech to vidia vsetci, ze ty hovno pre seba robis, len vyplakavas, aby ta vsetci lutovali.
https://m.youtube.com/shorts/eVVRsRLY6PM
Ale kľudne zbieraj železo.