Zavrieť

Porady

Doklad ku starobnému dôchodku

V septembri mám ísť do starobného dôchodku,teraz na plnom invalidnom.Soc.poisť.si pýta originál vysvedčenia z 9.ročníka ZŠ.Volala som na školu,vraj nemajú taký veľký archív,nemôžu mi ho poskytnúť.Budem mať nárok na dôchodok?Už mi to vyrátali starobný vychádza menej,tak ostanem pri invalidnom.Ešte chcú maturitné,to mám.Ďakujem za odpovede.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

ivka70
    Na vysvedceni z 9 rocnika mas potvrdenie o ukonceni povinnej skolskej dochadzky, od toho zavisi, odkedy si mala ako student platene socialne poistenie - co ma vplyv na pocet rokov zapocitanych do dochodku.
    Mozno by stacilo potvrdenie skoly o ukonceni povinnej skolskej dochadzky, k tomu by mohli mat v skole podklady.
    Odpis vysvedcenia si mozes vyziadat z okresneho archivu.
    Cudujem sa, ze ho nepytali pri vypocte ID, aj tam to predsa mohlo mat vplyv.

Narok na dochodok to neovplyvni, len ti zapocitaju menej rokov.
    Naposledy upravil ivka70 : 23.06.25 at 14:53

IIla je offline (nepripojený) IIla

IIla
    Potvrdenie o ukončení povinnej školskej dochádzky (namiesto vysvedčenia z 9. ročníka) by malo stačiť.

https://socpoist.sk/kto-som/dochodca...chodok?ref=656

Niektorí majú toto potvrdenie o ukončení povinnej šk. dochádzky (PŠD) nie iba na vysvedčení zo základnej školy, ale aj na vysvedčení zo strednej školy z*1.*ročníka.
    Ak také vysvedčenie nemáte, môžete požiadať základnú školu, ktorú ste navštevovali, o potvrdenie (o ukončení povinnej šk. dochádzky).

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Mária27
    Keď máš maturitné vysvedčenie, tak musí byť jasné, že máš ukončenú základnú školu - ak nadväzujú roky.
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Jana Motyčková to skončenie ZŠ je potrebné kvôli tomu, že potrebujú zistiť, kedy bola skončená povinná školská dochádzka, ktorá v tých ročníkoch, čo idú teraz do dôchodku bola u niekoho 8-roćna, u niekoho 9 ročná, neskôr 10-ročná. Do dôchodku sa za tie obdobia počíta doba štúdia na SŠ po skončení povinnej školskej dochádzky, kvôli tomu to treba. Namiesto vysvedčenia stačí potvrdenie o skončení povinnej školskej dochádzky, ak niekto vysvedčenie nemá,
    Mária27 práve preto píšem o nadväzovaní rokov - napr. 9+4
    ivka70 Ale z maturitneho vysvedcenia nie je jasne, v ktorom roku bola ukocena povinna skolska dochadzka, nadvzovanie rokov nestaci.
      zbaliť

Doklad ku starobnému dôchodku

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.