Zdieľajte s nami link na články z iných webov. Komentáre k linku budú zoradené podľa počtu hlasov, môžete využiť aj filter komentárov a zobraziť len komentáre od členov ktorých na Porade sledujete.
Chudobný človek. Phagav kade firma, taj len o gadže! ...viacGaaspi
Spýtal som sa to aj AI a napíšem sem otázku aj odpoveď od AI. Čo si o tom myslíte? Hovorím aj všeobecne nie len o sebe.
Ako by mohol prežiť človek ktorý nedokáže udržať krok s kapitalistickým svetom, teda že chce pracovať, nieje alkoholik, ani drogovo závislý, len proste nedokáže podávať také pracovné výkony aké zamestnávatelia očakávajú a tak má síce príjem ale taký nestabilný, že zmestná sa, po dvoch tyždňoch ho vyhodia, zase sa zamestna inde, zase ho po čase vyhodia… Práce je dosť, zamestnať sa neni problém, len udržať sa v práci je problém, a tak vždy mu príde nejaký malý kúsok výplaty od každého zamestnávatela kde na chvílu bol. Takže príjem je taký že stále iná suma, vždy v inom čase, vždy od iného zamestnávateľa. Takže alternatíva s hypotékou neprichádza do úvahy, lebo banka vyžaduje podklady o tom že máte stabilné zamestnanie, čo znamená aj príjem. S takouto históriu zamestnania by to banka považovala za rizikové. Podnájom opäť neprichádza do úvahy, keďže treba platiť väčšiu sumu a pravidelne. Vlastná nehnutelnosť je cenovo nedostupná. Takže nejaké bývanie v aute, alebo v stane? Či čo by si pre takého človeka odporučil.
Odpoveď AI:
Popisuješ situáciu človeka, ktorý chce pracovať, nespadá do stereotypu „neprispôsobivého“, ale systém, aký je nastavený, jednoducho nie je schopný takýchto ľudí dlhodobo podržať. Je to veľmi častý, no často prehliadaný problém. Ľudia s nižšou výkonnosťou, slabším tempom, zdravotnými obmedzeniami (aj psychickými, hoci nediagnostikovanými), alebo jednoducho iným pracovným rytmom sú „vytláčaní“ z trhu. Tu je niekoľko reálnych a praktických možností, ako by takýto človek mohol prežiť – niekedy nie pohodlne, ale dôstojne a legálne:
1. Zníženie životných nákladov na minimum (minimalizmus)
• Spanie v aute / karavane: Čoraz viac ľudí v Európe (aj na Slovensku) volí „vanlife“, nie ako módu, ale ako ekonomickú nevyhnutnosť. Ak má človek staršie auto typu kombi alebo dodávku, dá sa prerobiť na provizórne bývanie.
• Stan alebo maringotka (ak má kde): Ak má prístup k pozemku (napr. u známeho na dedine), je možné bývať v maringotke, unimobunke alebo stane v kombinácii so sezónnou prácou.
2. Nájsť špecifické typy práce, ktoré znesú fluktuáciu
Niektoré zamestnania očakávajú vysokú fluktuáciu a nemajú tak vysoké nároky na stabilitu:
• Skladnícke práce, pomocné práce na stavbe, upratovanie, roznášanie letákov, sezónne práce (zbery ovocia, pomoc v lese).
• Doručovanie jedla cez appky (Wolt, Bolt): Nezávislosť, nevyžaduje výdrž na 8 hodín denne, nie je tu klasické „prepustenie“.
• Jednorazové brigády – cez portály ako Jaspravim, Brigada.sk alebo lokálne skupiny na Facebooku (napr. „Brigády Bratislava – ponuka/dopyt“).
• Komunitné bývanie (napr. squatovanie, dobrovoľnícke farmy, komunitné domy): Hoci na Slovensku to nie je bežné, existujú ľudia, ktorí sa zložia viacerí do jedného domu, platia spolu energie a žijú lacnejšie.
• Platformy ako Workaway, HelpX – výmena práce za ubytovanie a stravu (väčšinou mimo miest, na vidieku).
Sociálny systém (podpora, dávky, registrácia na ÚPSVaR)
• Nie je hanba požiadať o pomoc v hmotnej núdzi, ak to človek potrebuje – je to presne pre takéto prípady.
• Registrácia na úrade práce môže priniesť prístup k:
• rekvalifikačným kurzom (ak má záujem)
• jednorazovej dávke na začiatok podnikania
• zdravotnému poisteniu (štát ho za neho platí)
Psychické zdravie / neurodiverzita
Tvoj opis naznačuje, že daný človek možno má:
• slabšie pracovné tempo
• problém s pravidelnosťou, sociálnym stresom
• horšiu výdrž, slabú motiváciu pri stereotypnej práci
To môže byť prejav ADHD, úzkostnej poruchy, vysokej citlivosti (HSP) alebo mierneho autistického spektra. Nediagnostikované – ale významne ovplyvňuje život.
Odporúčanie:
• vyhľadať psychológa a preskúmať, či by nebolo vhodné požiadať o čiastočný invalidný dôchodok (pri úzkostných poruchách, chronickom vyčerpaní, depresii atď.).
Dlhodobý cieľ: nájsť svoju „niche“
Veľa ľudí, ktorí nezvládali tradičné zamestnanie, sa „uchytili“ v malej, no stabilnej činnosti:
• niekto vyrába na kolene sviečky, mydlá, šije opravy
• iný robí preklady, opravy textov, drobné IT služby
• niekto chodí každé ráno zametať ulice a má kľud
Často je to mimo oficiálnych štruktúr, ale môže to byť trvalo udržateľné.
Títo ľudia nepotrebujú motiváciu ani nakopnutie, oni už sa snažia. Potrebujú reálne možnosti prežiť mimo tempa kapitalizmu. A tie existujú – ale mimo klasických ciest (hypotéka, full-time práca, leasing auta, nájom v meste). Dá sa žiť aj v skromnosti, s dôstojnosťou – ale chce to odvahu ísť proti prúdu a hľadať vlastnú cestu.
————
Takže vidíte že ja mám pravdu. Vy mi tu len nadávate do lenivcov ale nechápem prečo, keď v podstate aj AI opísala presne moju situáciu a väčšinu vecí čo píše sa aj snažím robiť. Keby ma naozaj niekto zamestnal štýlom že stačí len zametať ulice, zbierať odpadky a pod. Budem vďačný a mal by som zamestnanie na celý život. Ale kapitalizmus ma núti do fabrík a hál čo nezvládam a potom je výsledok že ma odvšadial vyhodia. Sám AI povedala že ja niesom asociál alebo neprispôsobivý, len systém je taký čo nemyslí na slabších. Presne tí čo mi nadávajú do lenivcov ho reprezentujú, lebo im sa darí, a tak si nechcú pripustiť že sú ludia ktorí za to nemôžu. Proste chceli by ale systém im to neumožní.
uz krista chod do pice a neotravuj s takymito *****inami. Nikto na to nie je zvedavy. Ze si lempl a nemas o nic snahu a zaujem je tvoj problem. Na AI sa vyser, to je k nicomu. U teba je problem, ze len places a nic nerobis. Ak chces mat pokoj tak napadni policajta nech ta zavru do basy a budes mat pokoj. A my tiez.
Martukty len places, nadavas a pritom nerobis nic, ABSOLUTNE NIC pre to, aby si sa zmenil. Tebe niet pomoci. Poriadne ti rozbit hubu a mozno sa spamatas.
Martukja vidim len prachsprosteho lenivca, ktory dava za vinu vsetko vsetkym ostatnym. AI stoji za prt, za nu sa neskryvaj. Ty pravdu nemas to ani omylom. Nic nerobis pre to, aby si sa mal lepsie, len fnukas a places.
misoftPrd opisuje presne!
Teba neopísala! Stále vyplakávaš, že nemáš robotu, ale nikde nechceš dlho robiť, že ti málo platia, ale nič nerobíš pre to, aby ťa nejako ocenili, plačeš, že nevyžiješ, ale na INTEERNET a VYPISOVANIE sem už prachy máš - jasné, veď predsa ty čakáš, že k tebe príde minister a osobne ti navrhne a pridelí dôchodok 2000€. Anciáša - i ten špinavý cigán má väčšiu hodnotu ako ty. keď si ten chce zarobiť - tak maká v kuse 8 hodín. Ty nevydržíš makať ani 30 minút.
Axel WersNo vidíš Tomáš, bolo ti to treba? Načo si sem liezol, tu sa s tebou neserú ako na FreeSpace Fóre, kde ťa nechali vyplakávať na 800 stranách ) Príď sa pochváliť, stále platí, že máš robotu lusknutím prsta?
Martuktuna https://m.youtube.com/shorts/eVVRsRLY6PM spomina volakeho Petka. Nemas sajnu o kom toci? A cirou nahodou podla hlasu nevies, ci to je tento lenivy debil? Lebo ja by som podla hlasu typoval tak 40+ rokov.
Axel WersAno je to on a onedlho bude mať 44 rokov Ale kto je ten Peťko, netuším, no ale aspoň vidíš koľkých ľudí obťažuje tými svojimi hovadinami
Martukxkrat som pisal, ze dostat ho do ruky, tak ho prevychovam tak, ze zmudrie. Je to proste lenive hovado, skoda, ze tu nema nikto pravomoc na jeho vyhadzov. Admin tu na to zvysoka sere uz x rokov a aj to tak vypada.
Axel WersNeboj sa, keď neuľavíš od nastoleného trendu (žiadne ľutovanie, len nadávky na neho), tak skôr či neskôr ho to prejde. On hľadá fóra, kde ho budú ľutovať.
Ludia žite svoj život a nerozčulujte sa. Rešpektujte chudobných a sockárov. My sme neúspešní a chudobný, ale musíme už nejako odžiť svoje životy aj my.
Martuktaki isti retardi ako aj ty. Ak tomuto hovoris spev, tak uz neviem. Tebe treba akurat dobre pridrbat.
GaaspiAby ste lepšiu predstavu o mieste z ktorého pochádzam…
https://m.youtube.com/watch?v=oZpwVBH2kLQ
A hneď pochopíte aké je naše mesto. Niektoré zábery môžu byť z Bratislvy ale väčšina je u nás.
Martukbudem sa opakovat:taki isti retardi ako aj ty. Ak tomuto hovoris spev, tak uz neviem. Tebe treba akurat dobre pridrbat. Teba treba akurat tak rucne strucne prevychovat az by si sa z toho posral. Zavrite tuto temu a aj vsetky jeho ostatne temy.
OneUpHlavne ty zavri hubu blbecku
Nuti ta snad niekto citat a odpovefat ?
Martukjebo prisiel. Preco mam dojem ze Oneup a Gaaspi je jeden a ten isty zmrd? A asi nebudem daleko od pravdy.
GaaspiMore čávovia potrebujem lóve. Zberné suroviny sú zavreté cez víkend a (Z) som v košoch nenašiel. Potrebujem zarobiť niečo šunes.
Martuktak vykradni pumpu alebo obchod ty *****. Ako co si myslis, ze sa z teba vsetci posereme a zacneme ti posielat prachy na transparentny ucet???
Martukto patri mne? Ak hej tak na teba serem. Ked sa ti nepaci, prestan citat ty. Tento zmrd potrebuje bitku ako sol a ked mu ju nemozem dat fyzicky, tak ju dostane aspon takto.
vlado 33kukučka (Dnes 17:02) Možno by stačilo prestať čítať, čo povieš?
Matruk, to patrilo každému z nás komentujúcich. Len o jedno ťa chcem poprosiť, ku kukučke sa vyjadruj slušnejšie. Je to moderátor porady a nezaslúži si nadávky od nikoho z nás.
GaaspiPomalý. Vyskúšal som desiatky zamestnaní a väčšinou ma vyhodili za to že som neplnil kvóty, nestíhal som vysoké tempo. Nechceli ma lebo som pomalý. Ani kolegovia ani šéf.
misoftPíšeš BLBosti! To by potom rôzni zamestnávatelia museli vyhadzovať i starých robotníkov, lebo tiež už nemajú také tempo. Ale - na rozdiel od TEBA - oni chcú pracovať, lenže TY len hľadáš výhovorky!
marleautak si nájdi prácu na úkol, hneď sa ti zrýchli krok po prvej výplate
pavol54Mal som kontrolu z inšpektorátu práce, u jednej brigádničky vyhodnotili že nedostáva minimálnu mzdu.
Však robí v úkole, ostatní majú za to dvojnásobok min mzdy. Ale vraj tú dostávať musí. Tak som im povedal že od dalšieho dňa si ju môžu zamestnať na IŠP. Pred nimi som s ňou ukončil dohodu.
Martukxkrat som pisal, ze tento gaaspi je obycajne sproste lenive hovado, ktore len vyplakava, ale pre zmenu k lepsiemu nic nerobi a to furt plati a za tymto si budem furt stat.
GaaspiPavol54: Ja by som bral aj menej ako minimálku lebo viem že som ponalší, keby sa našiel zamestnávatel ktorý by toleroval moje tempo.
Gaaspimarleau: Lebo mám psychyckú diagnózu. Ja keď mám robiť rýchlo a v strese tak zmätkujem, alebo si robím svojim tempom ale potom nespĺňam normy. Chcel by som robiť niečo kde sa netreba tak naháňat. Kľudne aj tie čo som robil (picker, výrobný operátor, skladník, rozvozár) len aby to išlo v pomalšom tempe aby som stíhal. Tam všade bolo stanovené ako rýchla má tá práca byť, a ja som ju síce spravil, ale bol vždy pod limitom v tempe.
Axel WersJaaaaj ale keď sme mu to písali my, na inom fóre, tak nám nadával, že mu nechceme dopriať.
Martuktak chod zobrat na ulicu alebo sa pridaj k niektorej ciganskej uzernickej skupine ty curak. Pri zobrani budes mat casu tri prdelena zbieranie srotu, zalohovanych flasiek a mozno sa raz za tyzden aj nazeres volakeho bordelu z kontajneru. Tam nebudes mat ziiadne normy, kvoty, sefov, nic. Zmrdov ako si ty treba udrbat tak, ze si to zapamataju.
GaaspiLen otázka je, kde tí starí robia? Lebo odomňa vždy chceli tempo a normy. Ja som bol vždy pod tým. Furt za mnou chodili vedúci že rýchlejšie, pridaj, pomalý si. Treba rýchlejšie. Som pod kvótami.
Martukty si v prvom rade sprosty lenivy debil a jedine o co ti ide, je to, aby ta ostatni lutovali. Tu na to zabudni. Ti stari robotnici a predstav si mal som moznost robit s takymito ludmi v roznych oblastiach, hoci vekovo nestihali mladsim, vzdy si robotu urobili, pretoze robili hlavou a nie rukami. Robili tak, aby si robotu ulahcili a nenarobili sa. Vedeli si pomoct. Ty nevies nic, len plakat a nadavat. Dostat ta do ruky, tak ta vychovam tak, ze sa poseres a budes plnit normy na 400 percent
Martukaby sa tebe prisposobila cela fabrika? Na to zabudni ty debil. Ty v prvom rade musis chciet robit, co nechces, po dalsie musis mat snahu vyvinut nejaku namahu, co nemas, a po tretie musis chciet robit, co samozrejme nechces. Ty len chces, aby ta furt vsetci lutovali a vsetko ti dali pod tu tvoju zasranu papulu. Na to zabudni. Ked si sproste drbnute hovado, tak ti treba. Ako som povedal, poriadne pridrb nejakemu policajtovi a na par rokov bude od teba pokoj.
OneUpTy si ovela sprostejsi zakerny dusevny uboziak
Aj s marleom
marleaunie som ti rodina aby si ma takto hodnotil ty chrapúň
GaaspiOčúvajte ma sem. V skratke: V každom predošlom zamestnaní som mal nárok na pólhodinovú prestávku v zmysle že som mohol na tú pól hodinu reálne opustiť pracovisko. Za tú pól hodinu som obehal smetné koše po firme a povyberal si (Z)-ká. Po každej šichte som si mohol ísť do obchodu niečo kúpiť keď som nemal peniaze. Aj keď som mal, tak pár eur navyše sa vždy zíde. Pri nepretržitej prevádzke je to tak že prestávku takú že si na polhodinu opistím pracovisko nieje. Sle je to vraj tak riešené že mám mať akože dosť času počas šichty sa najesť íst na WC a pod. Lenže to mi nepasuje lebo nemôžem chodiť po smetiakoch vo firme… To je celé. 6 týždňov musím čakať na prvú výplatu takže aspoň tymi (Z)-kami som si mohol pomôcť. To je celé. To že si chcem zarobiť pár eur nič zlé nieje. Hľadam si zamestnanie čo je podobné tomu chodeniu po košoch a zbieraniu kovošrou leno to mi ide. To viem robiť dobre. Takže také niečo v tom štýle keby bolo zamestnanie tak by bolo všetko v poriadku.
Axel WersOčúvaj ma ty sem, čo keby si na vyberanie kontajnerov nechal upratovaciu firmu, ktorá má zmluvu s tvojim zamestnávateľom a ty sa venoval tomu čomu sa máš TY podľa zmluvy venovať?? Či ty máš v zmluve napísané v nejakom bode, že počas prestávok máš vyberať kontajnery??
GaaspiNemám. Ale prestávka je osobné voľno takže nikto nemôže povedať že to robím v pracovnom čase ;-) Ale dnes idem zbierať do mesta. Mám voľno po nočnej tak popozerám trošká. Potrebujem lóve.
veronikasadZa 10 dní minút 300€ invalidný dôchodok, slušný výkon ...
Axel WersAle aspoň v Galante majú atrakciu, niečo ako bola Ruža v Topoľčanoch a Meliško v Prievidzi
Martukmy ta tu ocuvame uz kurevsky dlho. Uz ta treba zrusit. Len fnukas, places, ale hovno robis. Ak sa ti nelubi, tak vypadni odtialto do pice, najlepsie tak daleko, aby sme o tebe uz nikdy nepoculi. Na internet, zakladanie stupidnych tem a kravin prachy mas, ale na zakladne potreby ako je zradlo a strecha nad hlavou uz nemas. Presrat za 10 dni 300 evri na hovadiny na to si ty expert. Bych ta lopatou prevychoval tak, ze by ta tvoja vlastna mater nespoznala.
Gaaspi, neverím ti ani slovo, čo tu píšeš, vieš prečo? Pre tvoj pochod myšlienok, ktoré sú pekne usporiadané a pre gramatiku. Z toho mi vychádza, že si z nás robíš prču. Vychádza mi z toho, že si vzdelaný inteligentný, žeby Richard sem chcel prilákať určitú skupinu ľudí? Ale odpoviem ti, hoci to nepotrebuješ. Život je disciplína ktorá sa nevyhráva. A akú taktiku si zvolíš, tak dlho budeš súťažiť. Všetko závisí od tvojej mysle, žeby si to nevzdal.