Zavrieť

Porady

lizing a odpočet dph 2025

prosím vás mám lízingovú zmluvu na ťahač návesu, od 2025 by sa dodanie malo považovať za tovar? ako zistím, či môžem odpočítať celú dph? vie mi prosím vás niekto poradiť aby som neurobila chybu. ďakujem
Negoce https://www.danovecentrum.sk/odborny...-roku-2025.htm
(i keď nemáš aktívne prihlásenie, kapitola 1.1, kt. je prístupná, týka sa finančného leasingu po zmene zákona od 01 01 2025, )

Od 1. januára 2025 nadobúdajú účinnosť zmeny v zákone o DPH, ktoré transponujú judikatúru Súdneho dvora EÚ a menia posudzovanie niektorých foriem finančného lízingu z pohľadu DPH.

Za dodanie tovaru na splátky (a nie poskytnutie služby) sa bude považovať také plnenie, pri ktorom sú kumulatívne splnené tieto podmienky:

Zmluvne je vopred dohodnuté, že vlastnícke právo k predmetu lízingu prejde na nájomcu, a to automaticky alebo za symbolickú zostatkovú cenu;

Ekonomická realita zmluvy smeruje k tomu, že nájomca sa za bežných okolností stane vlastníkom predmetu lízingu;

Prevažná časť hodnoty predmetu lízingu je uhradená v priebehu trvania zmluvného vzťahu.

Za splnenia týchto podmienok ide z pohľadu DPH o dodanie tovaru, ktoré má za následok napr. uplatnenie dane naraz pri odovzdaní vozidla a možnosť uplatniť si odpočet DPH z celej kúpnej ceny, a nie postupne zo splátok ako pri službe.

Uvedený režim sa uplatňuje na zmluvy uzatvorené od 1. januára 2025.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!

lizing a odpočet dph 2025

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.