Zavrieť

Porady

Parkovanie vo vnútri nebytových priestorov

Ahojte, prosím vás o radu. Mám možnosť kúpiť parkovacie miesto vo vnútri bytového domu, avšak na internete som sa dočítal, že takéto parkovacie miesta sa vlastne nedajú previesť na inú osobu, resp. že sa uvažujú ako súčasť bytu.

"Mínusom je aj právny rámec takéhoto miesta označeného len číslom alebo čiarami. Užívateľ sa totiž stáva iba podielovým vlastníkom daného nebytového priestoru, čo mu znemožňuje prevod parkovacej plochy na inú osobu. Plusom je však bezpečnosť a vyššia ochrana vozidla."

Viete mi, prosím, napísať ako to teda naozaj je? Aj z pohľadu majiteľa bytu sa predsa môže stať, že majiteľ predá iba byt a parkovacie miesto si ponechá, či toto je nereálna transakcia?

Ďakujem
7 komentárov     zbaliť
buchač Odpoveď nájdeš

https://www.realitnesluzby.sk/blog/a...-pri-kupe-bytu
mglk vložili ste sem článok, z ktorého citujem, takže týmto ste mi vôbec nepomohli. vdaka
buchač mglk (Dnes 05:38) vložili ste sem článok, z ktorého citujem, takže týmto ste mi vôbec nepomohli. vdaka
=============================
Špekuluješ s kúpou nehnuteľnosti a pritom nevieš o problematike absolútne nič,

Že si nepochopil článok, tak to je tvoj problém a nie môj.
Mimochodom, článok je napísaný jasne a zrozumiteľne, vysvetľuje celú problematiku.
bodliak Hahaha, tupá zelená hlava, evidentne si nič z otázky nepochopil.
Len sem prilepíš, čo google našiel.
mglk buchač, ja si Vás pamätám už z minulosti ako ste sa do každého navádzali a každého ponižovali a nikdy nikomu nepohomli, takže nebojsa ja viem čo ste to tu za člena
ivka70 To je presne o tom, ako je to dane miesto definovane ...ak je to sucast bytu, tak by sa muselo oddelit stavebnym konanim ako samostatne a potom by ho bolo mozne predat (bez bytu). Na stavebne konanie s novou kolaudaciou treba suhlas vsetkych majitelov bytov v bytovom dome ...to asi nikto robit nebude kvoli jednemu miestu..
Su vsak aj parkovacie ci garazove miesta definovane ako samostatny nebytovy priestor, v takom pripade jeho vlastnictvo nie je viazane na vlastnictvo inej nehnutelnosti v bytovom dome.
mglk Super, perfektná a zrozumiteľná odpoveď. Ešte prosím k tej druhej možnosti...Tým myslíte situácie, keď každé parkoívacie miesto má evidované na samostatnom liste vlastníctva alebo aj v tomto prípade môže ísť o parkovacie miesta, ktoré sú vedené ako "Podiel priestoru na spoločných častiach a spoločných zariadeniach domu" ?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Mária27
    bytový zákon 182/1993 https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pra...3/182/20250401
    § 2 ods. 1
    p) garážou v dome nebytový priestor v dome, ktorý je kolaudačným osvedčením stavebného úradu určený na odstavenie a parkovanie vozidiel,
    q) garážovým stojiskom plošne vymedzená časť garáže v dome. . §2 ods. Garážové stojisko nie je samostatným nebytovým priestorom. .. § 20a Právo výlučného užívania garážového stojiska - prečítať celý. .. § 32g odseky 1 a 2
    Mária27 Parkovacie miesta by sa nemali bez bytu predávať, môžu sa prenajímať.

Parkovanie vo vnútri nebytových priestorov

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.