Zavrieť

Porady

Skryté vady - nárok na odstúpenie od zmluvy

Má prosím vás niekto s týmto skúsenosť ako to funguje a či sa to vôbec oplatí riešiť?

V januari som kupila auto, bolo v bazare ale písané sa fyzickú osobu, bazar bol iba sprostredkovatel. Auto hned po kupe vykazovalo nejake chyby, ktore sa odstránili pomerne lacnou opravou. Po mesiaci vyhadzovalo ďalšie chyby s tým, že sa dávalo vypnúť egr. Teraz som absolvovala dlhšiu cestu, auto sa na dialnici v zahraničí pokazilo, chyba na automatickej prevodovke. Buduci mesiac končí polrok od kúpy vozidla a znami mi radia, že mam riešiť odstupenie od zmluvy kvoli skrytym vadam. Ma to vobec zmysel? Ak ano, ako postupovať a co vsetko k tomu treba ak mi niekto prosim vie poradit?

Ano viem, stale je to bazarove auto co ma pomaly 10 rokov ale neviem, ci to ma vobec zmysel riešiť.

Ďakujem
Naposledy upravil ivka70 : 30.06.25 at 06:10
6 komentárov     zbaliť
ivka70 skryta vada sa neprejavi po pol roku .... to by ste museli preukazat - viete preukazat, ze ta chyba tam bola uz v januari?
Automaticka prevodovka, po 10 rokoch, podla sposobu pouzivania, poctu najazdenych km, servisu, ktory jej bol venovany .... moze kludne aj odist
Legna viem to preukázať jedine videom z februára, neviem či mi vie automechanik dať nejaké potvrdenia čo na aute robil po kúpe..
ivka70 vo februari uz nesla prevodovka?
pavol54 v prvom rade bazároví predajcovia majú dobrých právnikov, ja som mal nové auto 23 závad myslíš že som vyhral? Z môjho "dobrého" právnika sa o pol roka stal sudca. Tak si vyber
Legna veď práve preto sa pýtam na reálne skúsenosti, lebo neviem či sa mi chce míňať ďalšiu energiu, čas a peniaze na niečo, čo je vopred prehrané...
pavol54 Keď čítam prípad Záleská a spomeniem si na výrok jedného známeho "Na súd sa nechodí hľadať pravda, ale vyhrávať"
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

Chobot
    Môžeš to skúsiť reklamovať v bazári, ale pochybujem, že ti reklamáciu uznajú. Prevodovka nemusela mať žiadnu skrytú vadu, keď ti odišla až po 5 mesiacoch používania. Jednoducho prišiel jej čas. Kolegyni menili olej v ani nie 10 ročnom aute v automatickej prevodovke a do 2 týždňov jej odišla komplet riadiaca jednotka prevodovky. Oprava vyšla na viac, než 1000 €. Jednoducho - stane sa. Za to nemôžeš viniť predchádzajúceho vlastníka.

Ani to, že auto malo nejaké drobné vady - veď si kupovala ojazdené auto. Tam treba rátať s tým, že pôvodný vlastník šetrí náklady a zanedbáva údržbu a preto niektoré opravy budú na tebe.

Preto ja kupujem len nové autá. Jedno mám už 20 rokov a viem, čo som menil, čo tam bude treba meniť, čo ako funguje.

AK sa budeš chcieť súdiť, tak rátaj s tým, že kým skončí súd, tak ti auto zhrdzavie. A nakoniec ani nemusíš vyhrať - bude ťa to stáť kopec peňazí.

Daj si to riadne opraviť, ak ho chceš mať ešte veľa rokov. Ak ho máš len na rok - dva, tak ho nejako zbúchaj dohromady čo najlacnejšie a predaj.

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto duves
    Skrytá vada, uplne od veci. Inak sa treba zamyslieť, ak by to bolo tvoje auto od kupy a v 11.roku by ti odišla automaticka prevodovka, tak čo urobíš? Nič
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    pavol54 pripomienka, naviac každá súčiastka má stanovenú životnosť (km, prev hodín) len u elektroniky to neplatí
    duves Mne postupne prestal fungovat zamok spolujazdca. Auto sa nedalo zamknuť. Novy zamok s motorčekom nie je dostat, inak novy stoji 380 až 580€ (ale nema to nikto na sklade), ale zohnal som použitý za asi 50€. Zatial to funguje. Katastrofa. Auto bude mat 18 rokov, najazdene 120 tisic km. Uplne použitelne. Takto nutia ludí do kupy nových.
    pavol54 tou elektronikou sa rozumejú nepohyblivé elektrické súčiastky (žiarovka, odpor, cievka a pod.)
    duves Tak tam je to jednoznačné.
      zbaliť

Skryté vady - nárok na odstúpenie od zmluvy

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.