Zavrieť

Porady

súkromné vozidlo v jednoosobovej s.r.o.

Potreboval by som poradiť resp. ujasniť si viacero otázok, ak potrebujem používať súkromné vozidlo v jedoosobovej s.r.o., kde konateľ nieje zamestnancom.
1) Súkromné vozidlo chcem používať od 1.7.2025. Je nejaká povinnosť ohlásiť vznik daňovej povinnosti na použitie súkromného vozidla na podnikateľské účely? alebo stačí do 31.1.2026 podať DP z motorových vozidiel za mesiace 07-12.2025?
2) Kto bude daňovníkom? ja ako držiteľ vozidla alebo s.r.o., ak s.r.o. bude túto daň platiť s.r.o. a bude to daňový náklad?
3) Náklady na súkromné vozidlo na prac. cestu sa budú účtovať vo vyúčtovaní pracovnej cesty, kde sa základná sadzba (0,296) násobí km, a phm sa ráta podľa priemernej spotreby uvedenej v TP, kde a akú mám uviesť cenu PHM? Mám použiť priemernú mesačnú cenu PHM podľa https://statdat.statistics.sk/cognos...utputLocale=sk alebo týždennú https://statdat.statistics.sk/cognos...utputLocale=sk
Ak budem tankovať na pracovnej ceste mám dať cenu PHM podľa bločku?
3) Niektoré pracovné cesty budú s prívesným vozíkom, vtedy sa základná sadzba zvyšuje o 15%, ako je to v prípade PHM, aj tam sa zvyšuje náhrada o tých 15%?
4) Vo vyúčtovaní cestovných náhrad môžem započítať aj stravné? predpokladám, že nie.

... vie niekto poradiť?
Naposledy upravil majkii : 30.06.25 at 19:09
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

avalik je offline (nepripojený) avalik

avalik
    na tieto otázky by mala vedieť odpocede v prvom rade vaša účtovníčka

ale na začiatok Zákon o cestovných náhradách: https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pra...K/ZZ/2002/283/

konateľ je na účely ZoCN "zamestnanec"

takže § 7 ... písomná dohida

ad 1.) zákon o dani z motorových vozidiel § 8 vznik a zánik daňovej povinnosti

ad 2) daňovník bude zamestnávateľ, áno

ad 3) google nájde dlhé roky pouźívané vzory vyúčtovaní CN, ako dôkaz o skutočnom absolvovaní SC je preukázanie ceny PHL bločkom z tankovania počas SC, ale môže byť aj údaj o cene zo ŠÚ ... vytvorte si xmernicu

ad 4) ... výpočet podľa zákona, vyššie link

ad 5) ako bolo spomenuté, konateľ = zamestnanec, takže ak patrí niečo obyčajnèmu zamestnancovi platí aj konateľovi podľa ZoCN za rovnakých podmienok
    11 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    marjankaj Valika ako by mala vyzerať tá písomná dohoda? Kto sa dohodne s kým?
    avalik Ak sa zamestnanec písomne dohodne so zamestnávateľom, že pri pracovnej ceste použije motorové vozidlo, ktoré je cestným vozidlom alebo traktorom (ďalej len „vozidlo“), okrem vozidla poskytnutého zamestnávateľom, patrí mu ...

pozri centrálny register zmlúv, sú tam zverejňované aj takéto dohody
    marjankaj Ja ako zamestnávateľ sa dohodneme so mnou ako zamestnancom?
    Daj link na takúto zmluvu.
    pavol54 marjan: zamestnávateľ ičo, zamestnanec rč, to nie je ten istý subjekt
    marjankaj To síce nie je ale kto to podpíše? Predsa za sro podpisuje konateľ. A ten je fyzická osoba s rodným číslom.
    https://www.podnikajte.sk/sro/spolocnik-a-konatel-ako-zamestnanec-svojej-sro
    marjankaj Nekritizujem Valiku napísala to podľa zákona.
    Ale vie mi niekto povedať, ktorý osobitný predpis mal zákonodarca na mysli v §1?
    (2)
    Tento zákon upravuje aj poskytovanie náhrad osobám,
    a)
    o ktorých to ustanovuje osobitný predpis,
    avalik každý iný "všeobecne záväzný predpis" - zákon, nariadenie vlády, vyhláška, opatrenie

v ktorom sa uvádza, že niekomu, kto nie je zamestnanec, či osoba vymenovaná v tomto zákone patria cestovné náhrady napr. vojaci, policajti, starostovia, poslanci, znalci, tlmočníci, prísediaci na súde, auditori, členovia komisií, členovia učenej spoločnosti, ...

Janko, nie ty ako zamestnávateľ, ale sro ako zamestnávateľ, za ktorú konáš ty v rámci výkonu funkcie konateľa sa dohodne so "zamestnancom" (v tomto prípade konateľom sro = s tebou) ...
    a áno, tvoj podpis bude na oboch stranách dohody
    marjankaj Valika nie som právnik, ale v tom linku, čo som priložil je judikát najvyššieho súdu:
    Istý judikát Najvyššieho súdu SR z roku 2009 totiž pojednáva o tom, že uzavretie pracovnej zmluvy, v ktorej na oboch zmluvných stranách, aj za zamestnávateľa a aj za zamestnanca, vystupuje jedna a tá istá fyzická osoba, je v rozpore so zákonom.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/sro/spoloc...nec-svojej-sro © Podnikajte.sk
    avalik ani ja nie som právnik

lenže v tom rozsudku skúmali pracovnú zmluvu ... "Z predmetnej pracovnej zmluvy je zrejmé , že pri jej uzavretí bol zamestnávateľ
    zastúpený konateľom - žalobcom. Z uvedeného vyplýva, že na oboch zmluvných stranách, aj
    za zamestnávateľa a aj za zamestnanca, vystupovala jedna a tá istá fyzická osoba - žalobca."

Podľa ZP: (2) Závislá práca je práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, osobne zamestnancom pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, v pracovnom čase určenom zamestnávateľom.

tu sa rieši zákon o cestovných náhradách,

zamestnanec podľa ZP je len časť množiny "zamestnancov" definovaných v ZoCN:
    §2
    Vymedzenie pojmov
    (6) Zamestnávateľ podľa tohto zákona je zamestnávateľ podľa osobitného predpisu,5) právnická osoba podľa § 1 ods. 2, fyzická osoba podľa § 1 ods. 2 písm. c), užívateľský zamestnávateľ na účely § 1 ods. 3 a zamestnávateľ podľa § 17.
    (7) Zamestnanec podľa tohto zákona je osoba podľa § 1 ods. 1 až 3.
    marjankaj Ak nie je takáto zmluva alebo dohoda v súlade so zákonom, tak na akú sa odvoláva §7?
    Myslím že tu to zákonodarca nedomyslel.
    Riešenie by bolo jednoduché. Zadávateľ nech si vymenuje iného konateľa.
    avalik miešaš hrušky s jablkami ... ako som písala vyššie zamestnanec podľa ZoCN nie je rovnaký pojem ako zamestnanec podľa ZP

ja ako konateľka X spoločnosti A môžem predsa podpísať napr. kúpnu zmluvu s fyzickou osobou X
    ... t. j. ja fyzická osoba (identifikovaná adresou a dátumom narodenia) môžem predať sro, ktorá je právnická osoba (identifikovaná obchodným menom, sídlom a IČO) ... a na oboch stranách bude môj podpis

tak isto zmluvu o výkone funkcie konateľa podpíšem ja ako FO konateľ a schválim ju ja ako jediný spoločník sro ... znova len moje dva podpisy

vymenovať iného "cudzieho" konateľa vôbec nie je jednoduché a už vôbec nie správne ... tomu sa hovorí biele kone
      zbaliť

súkromné vozidlo v jednoosobovej s.r.o.

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.