Zavrieť

Porady

Invalidny dochodok zo zahranicia

Dobry vecer.. podávala som ziadost o invalidny na Slovensku, tu ma posudkova lekarka uznala na 80%, roky potrebne na priznanie invalidneho mam splnene, 10 rokov a 10 mesiacov (moj vek 40rokov). Pracovala som aj vo Francúzsku na zmluvu ako aupair, kde mam odrovene cca 4roky.
Soc. poist. odoslala papiere do Francúzska a ked som sa na to informovala bolo mi povedane, ze budeme cakat na vyrozumenie z Francuzska a az potom vydaju rozhodnutie na Slovensku. Nemáte s tymto niekto skusenost? Preco je treba cakat na potvrdenie rokov, resp. rozhodnutie o priznani/nepriznani dochodku aj napriek tomu, ze na Slovensku som podmienky splnila? A pripadne na aky dlhy casovy usek sa mam pripravit nez sa z fr vyjadria?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

Jana Motyčková je offline (nepripojený) Jana Motyčková

Jana Motyčková
    Čakať treba, lebo pri výpočte ID zo Slovenska sa zohľadňujú aj roky ktoré vám chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku. Pričom ale, ak máte aj poistenie vo FR, tak časť z toho obdobia by vám mali zahrnúť vo FR a časť na Slovensku, a SP teda potrebuje vedieť z FR presné roky a dni potvrdené z Francúzska. Napr. Ak vám do dôchodku chýba 24 rokov a máte doteraz 10 rokov zo Slovenska a 4 roky z Francúzska - keby ste nemali to FR, tak by sa dôchodok zo SP počítal z 24+10 rokov, keď máte to FR, tak vám ho na Slovensku spočítajú z 10 + 24/(10+4)x10 rokov. Zvyšnú časť z tých chýbajúcich 24 rokov vám zarátajú vo FR, tam majú ale vlastné predpisy. Koľko to bude trvať netuším, Môžete SP požiadať o niečo ako záloha na dôchodok, neviem presne ako sa to volá.
    hana57 Dakujem velmi pekne za odpoved, ten vypocet je zvlastny, lebo tolko isto rokov mam este pred sebou do dovrsenia dochodkoveho veku, ci som bola vo fr ci nie. Ale v konečnom dosledku mi je to jedno, nech si to rataju ako chcu, ked budem co i len trochu schopna ist robit, pojdem spat do prace aj ked na čiastočný uvazok. Mna len drzi prave to rozhodnutie zo SP od doriesenia poistnej udalosti v komercnej poistovni, kde bez toho nechcu doriesit aj poistenie PN ani poistenie invalidity. Vidim, ze to bude chciet pridat este aj lieky na nervy

Invalidny dochodok zo zahranicia

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.