Niekoľko dní márne všade hľadám odpoveď na moju dilemu so správnou výškou DPH pri nasledovných prípadoch, ďakujem za každú odpoveď ktorá ukončí moje trápenie. Všetko v priestore reštaurácie, predaj, konzum u nás, obsluha
1. Kupujem hotové koláče, s rozvozom napríklad tartaletky, krémeše .... od dodávateľa Janka. Predáva mi ich takto na začiatku roka tak ako v predošlom s dph 19%. Neviem či to má správne on, ide mi o predaj u mňa v reštaurácii, rok 2025 sme mali predaj jeho koláčikov s19%. Ako je to teraz správne po novom 19 či 23?
2. Aj my vyrábame vlastné dezerty napr. banány v čokoláde, cheesecake ktoré predávame len u nás. 2025 bola sadzba 5%, po novom ostáva tá istá či to mám brať kvôli cukru a predaj s 23%
3. Neako limonády, vyrábané nami, rok 2025 boli s 19% dph. Skoro vo všetkých sú sirupy, ktoré kupujem po novom s dph 23%. Ako limonády predávam, s 19% či 23%
Ďakujem krásne za pomoc
Vtedy sa sadzba neurčuje podľa toho, s akou DPH ste nakúpili suroviny/tovar, ale podľa toho, či podávate jedlo alebo nápoj.
Pre Váš režim (u Vás, na mieste, s obsluhou) platí:
Jedlá (vrátane koláčov/dezertov): 5 % DPH
Nealko nápoje (vrátane limonád): 19 % DPH
Alkohol nad 0,5 %: 23 % DPH
Odpovede na Vaše 3 body
1) Kupované hotové koláče (tartaletky, krémeše) – predaj u Vás na mieste
Ak ich podávate a konzumujú sa u Vás (tanier, obsluha, sedenie), účtujete 5 % DPH (podávanie jedla).
Poznámka k dodávateľovi: od 1. 1. 2026 sa viaceré „sladké“ tovary (vrátane koláčov a sladkostí) pri dodávaní ako tovar presúvajú z 19 % do 23 % DPH – dodávateľ si má preveriť správne zatriedenie.
2) Vaše vlastné dezerty (banány v čokoláde, cheesecake) – predaj len u Vás
Pri konzumácii na mieste s obsluhou zostáva 5 % DPH. „Cukor“ ako taký Vám tu sadzbu nemení, lebo ide o reštauračnú službu – podávanie jedla.
3) Vaše limonády – predaj u Vás na mieste
Pri podávaní nealko nápojov v reštauračnej službe účtujete 19 % DPH. To, že sirup kupujete s 23 %, nehrá rolu pre Vašu výstupnú sadzbu (hrá rolu len pre vstupnú DPH).
Jedna dôležitá výnimka (pre istotu)
Ak by ste tie isté veci predávali „so sebou“ ako tovar (bez reštauračnej služby), potom sa sadzby môžu líšiť a od 1. 1. 2026 mnohé sladkosti/koláče a sladené nealko nápoje môžu spadať do 23 %.