František Bigoš Dobry den
Poprosim o radu:firma so sidlom v Rakusku/platitel DPH/ si objednala v mojej firme opravu motoroveho vozidla.Material som u nas nakupil s DPH a aj zahranicna firma je platcom DPH.Fakturu vypisem bez DPH?Potom v tlacive DPH celkovu sumu co je na fakture napisem do kolonky 15 a 16.Celkova suma na fakture material aj praca je bez DPH 546,22€.Musim podat suhrny vykaz na DU?Uctujem v JU-MRP,som platcom DPH.Je to spravne?Ak nie poprosim niekoho aby mi to upresnil.Musim zadat do faktury ICO +DIC zahranicnej firmy?
Zamestnanec tejto firmy -zo SR tvrdi ,ze tato Rakuska firma ma len DIC a ICO nema.....
Dakujem za skoru odpoved
Podľa zaradenia príspevku do témy sa domnievam, že nie si nijako registrovaný pre DPH .... a poskytuješ opravu, ako službu platiteľovi DPH z Rakúska. Je to tak ? Ak áno ....tak ...hneď po dočítaní tohto príspevku sa utekaj zaregistrovať na svoj DÚ na DPH podľa § 7a, ods. 2.
Fakturuješ bez DPH .... ale až keď Ti dojde oznámenie o registrácii ako Iná osoba pre daň /stále neplatiteľ/, s uvedením svojho IČ DPH, ako oslobodené plnenie s poznámkou .... Prenos daňovej povinnosti na príjemcu služby. Jasné, že aj IČ zahraničného zákazníka tam musí byť ... to IČO vo faktúre asi nie je až také dôležité.
Táto tržba sa do daňového priznania DPH neuvádza, ani ho nepodávaš, lebo to nie je v SR zdaniteľným plnením v zmysle § 2 ZoDPH - nie je tam uvedená. Ale ide do Súhrnného výkazu .... lebo § 15, ods. 4, písm. a .... a hlavne § 80, ods. 3 ZoDPH.