danielko
Dobrý deň,
mám takýto trochu zamotaný problém:
Les vlastnia 2 rozvetvené rodiny, ...
V 1. rodine vlastníkmi lesa boli z 1/3 babka a z 2/3 teta. ...
Teta sa rozhodla predať svoj podiel babke a jej 2 vnúčatám. (Za les sa tete riadne platilo podľa kúpno-predajnej zmluvy). Babka a vnúčatá sa rozhodli, že vyťažia "zo svojej časti" lesa drevo. Drevo sa ťažilo od jari, ale prevod časti lesa na babku a vnúčatá prebehol zápisom v katastri až v auguste.
Od jari do augusta sa predalo drevo za cca 200000 Sk, a v jeseni za cca 150000 Sk.
Poraďte mi, prosím, ako zdaniť príjem za vyťažené a predané drevo z pohľadu dane z príjmov.
1. otázka
Môže sa to zdaniť podľa dohody medzi babkou a vnúčatami, alebo to musí ísť podľa podielov na liste vlastníctva?
Treba rozdeliť príjem do augusta a po auguste?
2. otázka
Aké nezdaniteľné časti sa dajú odpočítať?
(Malo by sa jednať o príležitostný príjem, pretože ani jeden z nich nie je lesným hospodárom a nejedná sa o pravidelnú ťažbu, ale len nejakú povinnú-udržiavaciu(?) ťažbu, ktorú im vytýčil lesný hospodár.)
Viem, že je to dosť zamotané, ale ak môžete, prosím, poraďte mi.
Ďakujem.
Prvú otázku by som vyriešil tak, že babka a vnúčatá by mohli príjem zdaniť pomerom akým sú vlastníci k majetku. (Obdoba združenia), Príjem by som nerozdeloval podľa obdobia keď boli a neboli vlastníkmi.
Pri troche drzosti by sa možno dalo obhájiť ustanovenie §9 odstavec 1 písmeno d podľa ktorého príjem z hnuteľného majetku, ktorý nebol používaný na zabezpečovanie príjmov, ktorý nebol v majetku podnikateľa je oslobodený od dane. T v tom prípade, že by sa predala drevená hmota.
Uvediem príklad.
Kúpim pozemok na ktorom mienim postaviť dom. Na pozemku mi bude prekážať porast, ktorý vyťažím a predám. Domnievam sa, že príjem z predanej derevenej hmoty ktorú som predal je oslobodený od dane z príjmu bez akýkoľvek pochzbností.
Mám zato, že sa treba obrátiť na zdatného dańového odborníka, ktorý zváži všetky okolnosti a navrhne dobré riešenie
Na druhú otázku odpoviem, že žiadne výdavky nebudú oproti príjmom, ak ste niekomu predali drevo ešte na koreni. Ak ste predali guľatinu tak náklady na výrub a očistenie po výrube by mohli ísť do nákladov.
Moja otázka:
Dobre som pochopil popis problému keď uvažujem tak, že teta nemá žiadny záujem participovať na tržbe za drevo, že riešime daňový problé, babky a jej vnúčat, ktoré pôvodne vlastnili 1/3 lesa. Moje rady vychádzajú z predpokladu, že babka nikdy nemala z lesa žiadne príjmy a ani nikdy neúčtovala o výdavkoch na obhospodarovanie lesa a ďalej, že s lesom nemá nič spoločné URBÁR.
Moje rady sú celkom laické, urbárnikom sa vyhýbam nakoľko je to špecifická oblasť z pohľadu vlastníctva a aj zdaňovania niekdey príjmov a niekedy už aj výnosov (čiže iba účtovného zisku z hospodárenia v lese).
Dúfam, že som Vám nezamotal problém ešte viac ako máte.
apo