Katty
mudroš a čo hovoríš na spôsob rosemary??? aj to by prešlo?
Myslím si, že to nie je správne, lebo máme povinnosť doržiavať zákon o účtovníctve a opatrenia MF SR. V slovenskom účtovníctve sa do roku 2004 účtoval lízing podľa právneho stavu, t.j. ako prenájom. nakupovaný dlhodobý majetok sa oceňoval obstarávacou cenou, t.j. tých 1 000,- Sk + DPH.
Bolo to skresľovanie účtovníctva, preto sa účtovné predpisy zmenili. Ale až od 1.1.2004 !!!
Rôzne variácie účtovania, ktoré sú tejto debate uvedené, sú znahou zreálniť účtovnú závierku. ale podľa platných predpisov sa to nesmie !!! Kto chce dostať pokutu podľa zákona o účtovníctve ???
Pravdivý obraz v účtovnej závierke pri starých lízingoch sa dá zabezpečiť tým, že v poznámkach popíšeme majetok, pri ktorom sa jeho účtovné ocenenie výrazne líši od reálneho ocenenia. Môže to byť aj ten prípad, ak som po skončení lízingu kúpil auto za 1 000,- Sk, ale jeho reálna hodnota je napr. 500 000,- sk. Z hľadiska účtovníctva som sa rozhodol, že samostané veci do 30 000,- považujem za zásoby, zúčtoval som ich do nákladov na 501 a ich účtovné ocenenie je 0,- sk.
Sú to iba autá po skončení lízingu? Často máme aj iný podobný majetok tak zaúčtovaný. A jeho reálna hodnota je mnohonásobne vyššia ako tie autá.
Prečo je teda problém pri osobných autách? Lebo pre daňové úrady sú "triedny nepriateľ č. 1".