andreaS
no... pred chvilou prisiel domov priatel a to ste mali pocut!!! zisiel dole, ze ci to myslia vazne, ze teraz prisiel z prace domov a chce mat doma klud a nie pocuvat ich struzlikanie, vrtanie a kadeco ine.. a ze dokedy to mienia robit... odpoved bola ze "no minimalne do osmej" a ze do 22.00 si mozu robit v byte co chcu, ze je to ich byt!!! normalne mi mozog zastavuje.. ako moze byt niekto tak neskutocne neohladuplny? a to tam maju so sebou male dieta...
a dalsi argument, ze oni teraz prisli tiez z prace, ze kedy to maju robit...
Po vete s tym "do 22.00 si mozeme robit co chceme" mu bolo povedane dovidenia a tresli mu dverami pred nosom!
Priatel neni nervak, ale toto vytoci asi aj flegmatika..
A nepochopim este jedno - prave na 8. a 9. je najviac malych deti v panelaku a ze to neprekaza ich rodicom... vcera som sa pri tom mojom "dohovore" o 21.00 stretla s jednym z nich a on im tak jemne hovoril, ze dali deti spat a ze sa im budia, ci by uz neskoncili.. coho sa ti ludia boja? predsa ked sa dame dokopy cely panelak, tak nieco musime urobit..
som neskutocne vytocena a nasrana.... mam so sebou daku robotu a neda sa mi robit, lebo sa tu neda sustredit... keby ludska stupidita kvitla, tak si pod nami mozu otvorit kvetinarstvo...
Dnes už nie sme v policajnom štáte, ale je zaručený štatút osobnej slobody. Preto aj tí susedia majú v podstate právo vo svojom byte robiť si čo chcú, pokiaľ neporušujú žiande zákonné ustanovenia. A žiadny zákon im nezakazuje robiť si prerábky (pokiaľ splnia podmienky dané stavebným zákonom) vo vlastnom byte. Obmedzenie majú len dané dodržovaním nočného kľudu, ktorý je definovaný v zákone o ochrane zdravia ľudí v § 13n ods. 2 a ten trvá od 22:00 do 06:00 hod.
Zákon o priestupkoch č. 372/1990 v § 47 hovorí, že za priestupok rušenia nočného kľudu môže polícia udeliť pokutu do 1000,- SKK.
Takže na jednej strane Ťa chápem, že to máte ťažké, ak sú takí netolerantní tí susedia, ale jediné čo môžete oficiálne urobiť je, že ak rušia nočný kľud po 22:00 hodine, tak zavoláte mestskú alebo štátnu políciu.
Pozitívne v tom je, že ten hluk pochádza z prerábky bytu, takže je nádej, že jedného dňa, až prerábka skončí, tak hluk ustane.
Môžete skúsiť zájsť na miestny úrad - odbor stavebný a povoľovací, či ohlásili stavbu, ale aj keď nie, tak je otázne, čo urobí úrad. Môžu im dať pokutu do 10.000 SKK za neohlásenie stavby, ale neviem, či sa im bude chcieť kvôli tomu naťahovať.