Dobrý deň,
dúfam, že sa na mňa veľmi nenahneváte, keď zakladám tému o ktorej sa tu už dosť popísalo. Len nejaká tá otázočka ma trápi ohľadom daňového bonusu.
Zamestnancovi sa narodilo dieťa 07.11. 2006, žije v spoločnej domácnosti s priateľkou, ale on nemá trvalý pobyt nahlásený na danej adrese. Má nárok na daňový bonus, keď nemá nahlásený trvalý a ani prechodný pobyt v spoločnej domácnosti, v ktorej v skutočnosti žije?
Zamestnanec spĺňa podmienky na priznanie bonusu:
1.
Podľa § 33 ods.5 zákona č.595/2003 Z.z. o dani z príjmov nárok na daňový bonus si možno uplatniť už v kalendárnom mesiaci, v ktorom sa dieťa narodilo. A to za celý kalendárny mesiac.
Z tohto vyplýva, že za november už na daňový bonus má nárok.
2.
Daňovník, ktorý v zdaňovacom období mal zdaniteľné príjmy podľa § 5 aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy123) alebo ktorý mal zdaniteľné príjmy podľa § 6 aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy124) a vykázal základ dane (čiastkový základ dane) z príjmov podľa § 6, môže si uplatniť daňový bonus v sume <STRIKE>4 800</STRIKE> 5 400 Sk ročne na každé vyživované dieťa žijúce v domácnosti s daňovníkom;57) prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti57) nemá vplyv na uplatnenie tohto daňového bonusu. O sumu daňového bonusu sa znižuje daň.
Zdaniteľné príjmy má vysoké, tak aj túto časť spĺňa.
Len ma trápi tá spoločná domácnosť, reálne žijú pod jednou strechou, len nemá tam nahlásený pobyt. Môžem mu daňový bonus priznať? Aké podmienky musí ešte zamestnanec spĺňať? Prípadne aký dopad na vyplatenie daňového bonusu by mal ten fakt, že priateľka by nemala nahlásený trvalý a ani prechodný pobyt v ich spoločnej domácnosti, v ktorej by v skutočnosti žila?
Chcem sa ešte spýtať Vyhlásenie na zdanenie príjmov FO zo závislej činnosti, treba pri tejto novej skutočnosti /narodenie dieťaťa/ aktualizovať, len v tabuľke o zmenách, alebo treba aj na prvú stranu /b) § 33 zákona ....), keď tam má slovo uplatňujem preškrtnuté. Pretože pri podpise, pri nástupe do zamestnania ešte dieťa nemal.
Veľmi pekne Vám ďakujem za pomoc.