valeriam
Dnes mi známa povedala, že jej pani na ÚP oznámila, že za dcéru, ktorá teraz maturuje, dostane RP len do mája. Ja viem tak, že sa považuje za študentku až do konca augusta, ak sa neprihlási na ÚP a dovtedy by zy ňu mali dostávať aj RP a aj bonus. Mýlim sa?
nemýliš, je to smutné , ale sa mýli pani na úrade. Citujem bez komentára presne zo zákona 600/2003 o rodinných prídavkoch:
(4) Sústavná príprava dieťaťa na povolanie podľa tohto zákona je aj obdobie
/t.j. aj obdobie na právo poberať rodinné prídavky-moja vsuvka/ a) bezprostredne nadväzujúce na skončenie štúdia na strednej škole,
najdlhšie do konca školského roka, v ktorom dieťa skončilo štúdium na strednej škole,
/školský rok je do 31.8./
b) od konca školského roka, v ktorom dieťa skončilo štúdium na strednej škole, do zápisu na vysokú školu vykonaného najneskôr v októbri bežného roka, v ktorom dieťa skončilo štúdium na strednej škole,
c) po skončení posledného ročníka strednej školy do vykonania skúšky podľa osobitného predpisu, /
tu sa myslí maturitná skúška/ najdlhšie do konca školského roka, v ktorom malo byť štúdium skončené,
d) po skončení vysokoškolského štúdia prvého stupňa, ktoré podľa študijného programu nepresiahlo štandardnú dĺžku, do zápisu na vysokoškolské štúdium druhého stupňa vykonaného najneskôr v októbri bežného roka, v ktorom dieťa skončilo vysokoškolské štúdium prvého stupňa.
5/ Sústavná príprava dieťaťa na povolanie podľa tohto zákona je aj a) iné štúdium alebo výučba, ak sú svojím rozsahom a úrovňou podľa rozhodnutia Ministerstva školstva Slovenskej republiky postavené na úroveň štúdia na školách uvedených v odseku 1,
b) opakované ročníky štúdia.
(6) Sústavná príprava dieťaťa na povolanie podľa tohto zákona nie je obdobie a) uvedené v odseku 4 písm. a) alebo jeho časť, ak dieťa v tomto období vykonáva zárobkovú činnosť s výnimkou dohody o brigádnickej práci študentov, dohody o vykonaní práce alebo ak dieťa bolo zaradené do evidencie nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie,
b) v ktorom sa štúdium prerušilo.
P.s. Bolo to vlastne s komentárom