Tak pripájam všetkým čo majú radi zmenu recept na Vianočnú rybku podľa Anety Parížkovej:
Lístkové cesto /500g/
kapor, alebo losos /200g na osobu/
šafrán
mrkva 3 ks
pór 1 ks
špenát /najlepsšie čerstvý - lístky/
maslo
citrón
vajce
Lúčina syr /150g/
soľ, č. korenie
2 dl ryb. vývaru
asi 1 až 1,5 dl bieleho vína
sladká smotana
niva /asi 10-15 dkg/
ementál /strúhaný asi 10 dkg/
kôpor, alebo sekaný petržlen - maličko.
Postup:
Rybu si pripravíme podľa Vlastičky alebo Maríny, čiže už pripravenú rybu namáčanú v mlieku osušíme. Pokrájame pór na kolieska, mrkvu na pásiky škrabkou, t.j.tenučké pásiky. Orestujeme to na masle, osolíme a dáme trošku šafránu. Lístkové cesto rozváľkame, navrstvíme orestovanú zmes,/ak dávame polovicu ryby, ak celú tak dáme zmes do rybky/, nie po okraj a na túto zmes dáme rybku. Pokvapkáme citrónom, posolíme, okereníme ju. Po rybe pozdĺž nakladieme pásiky syra Lúčina. Celé prekryjeme špenátom. Lístkové cesto prekryjeme cez rybu a spojíme žltkom. Zvyšnú časť lístkového cesta poodkrajujeme. Malinkým pohárikom /ja som robila vrchnákom z pera - čínskeho/ povykrajujeme z tejto zvyšnej časti kolieska, ktoré prstom trošku zatlačíme a dávame na rybu jednu vedľa druhej a v ďalšiom rade konce prekryjeme. Takto tvarujeme šupinky. Potrieme žĺtkom a posypeme sezamom. Chvost narežeme nožíkom a hlavu trošku upravíme do tvaru a dáme očká napr. z černíc, brusníc, olív alebo z čierneho celého korenia. Celú potrieme žltkom a dáme piecť.
Omáčku si pripravíme prevarením ryb. vývaru/ak nemáte vývar, tak stačí voda a trošku korenia na ryby/ a vínka/biele-suché/, ktoré necháme zovrieť,
aby sa alkohol odparil, pridáme smotanu, nivu a ementál a keď zhustne, t.j. asi na 2/3 sa vyvarí dáme najemno nasekaný kôpor /ak ho nemáme moc v láske tak trošku petržlenu/. Na zjemnenie po vypnutí možno dať plátok surového masla.
Prílohou sú varené alebo opečené zemiaky. Servírujeme takúto nádhernú lahôdku, teda krásne upečenú rybku na listoch zeleného šalátu, obložíme čerstvou zeleninou ako paradjky a farebná paprika a kúsky citróna. Po rozrezaní je veľmi pekne farebná. Takže už stačí len popriať dobrú chuť k takto netradične upravenej rybe a nech sa Vám vydarí.