Čítal som ho už dávnejšie, ale musel som to konzultovať lebo sa mi zdalo, že tvrdia niečo protichodné. Pýtal som sa na to jednej daňovej kontrolórky a aj baby ktorá na daňovom urade poskytuje informácie (nie vrátnička
).
V tom spravodajcovi je síce veta, citujem:
=====================================
Príjem prostriedkov sa úctuje v penažnom denníku v prehlade o príjmoch, ktoré neovplyvnujú základ dane a zároven v knihe záväzkov.
V nadväznosti na úcel použitia prostriedkov poskytnutého financného príspevku, sa pri uzatváraní penažného denníka úctujú úctovné operácie s ohladom na vycíslenie základu dane z príjmov v nadväznosti na § 17 ods. 3 písm. h) zákona c. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov.
Toto je zas ten § 17 ods. 3 písm. h) zákona c. 595/2003
h) dotácia, podpora a príspevok u daňovníka, ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva v zdaňovacom období, v ktorom ich prijal, ak neboli použité na úhradu daňových výdavkov; tieto príjmy nepoužité na úhradu daňových výdavkov sú zahrnované do základu dane
------1. postupne vo výške odpisov majetku nadobudnutého z týchto príjmov alebo v pomernej časti zodpovedajúcej výške použitej dotácie, podpory a príspevku na obstaranie odpisovaného majetku,
------2. v období čerpania dotácie, podpory a príspevku, ak tieto príjmy nesúvisia s výdavkom účtovaným v zdaňovacom období, v ktorom boli prijaté,
Ďalej v tom istom spravodajcovi sa píše:
U danovníka úctujúceho v sústave jednoduchého úctovníctva – uvedená problematika nie je riešená v postupoch úctovania, ale od 1. 1. 2004 priamo v § 17 ods. 3 písm. h) zákona o dani z príjmov, a to na rovnakých princípoch ako u danovníka úctujúceho v sústave podvojného úctovníctva.
To znamená, že:
– nenávratný financný príspevok urcený na obstaranie hmotného a nehmotného majetku sa zahrnie do príjmov postupne vo výške odpisov zahrnovaných do danových výdavkov,
– nenávratný financný príspevok urcený na úhradu bežných prevádzkových výdavkov sa zahrnie do základu dane v tom zdanovacom období, v ktorom sa do danových výdavkov zahrnie výdavok (náklad) hradený z tohto príspevku.
Záver: opät vplyv nenávratného financného príspevku na základ dane z príjmov danovníka úctujúceho v sústave jednoduchého úctovníctva je neutrálny.
====================================
No a teraz buďte múdri. Tá prvá veta zo spravodaja podľa mňa (asi asi aj podľa opýtaných daniarok) akosi "neladí" s ostatným.
Verzia s opisovaním ma nezaujímala, lebo príspevok bol zmluvne podmienený jeho použitím na výdavky do 30000 Sk - čiže neodpisované.
A druhá verzia (neodpisovanie) aj v spravodaji hovorí, že sa príspevok zahrnie do ZD v tom istom roku kedy aj výdavky z neho hradené.
Ale ak by som dal príspevok v PD do príjmov neovplyvňujúcich ZD, tak potom čo ?!? Ako by som mohol dať do ZD výdavky hradené z príspevku!!!
Tá prvá veta v spravodajcovi:
"Príjem prostriedkov sa úctuje v penažnom denníku v prehlade o príjmoch, ktoré neovplyvnujú základ dane a zároven v knihe záväzkov."
podľa mňa má zmysel iba ak by som mal možnosť ten príspevok použiť až v nasledovnom zdaňovacom období.
Vtedy má zmysel mať príspevok mimo ZD (aby som neplatil z neho daň), ale ho samozrejme evidovať ako záväzok a do zdaňovaného príjmu ho vytiahnúť až vtedy keď ho aj použijem.
Toto je však výnimočný prípad, ak by človek dostal príspevok na konci roka a už ho nestihol použiť.
Ja som už príspevok začal vybavovať aj rok predtým, než som ho dostal a nevzal som ho vtedy práve preto, že chceli aby som ho preinvestoval ten istý rok. Oni totiž tiež účtujú a je im asi milšie ak udelený príspevok môžu zúčtovať v tom istom roku. Netvrdím, že je to ich podmienka, ale sú radi ak tomu tak je.