Kofex
Malina upozornil na zdroj, ktorý som tu už uviedol predtým.
Ja tie riadky chápem tak (ako som už uviedol), že postup má byť nasledovný:
1. Akonáhle sa obdržím príspevok (je pripísaný na účet), tak
a) s týmto dátumom sa uvedie v PD ako príjem na účte a zároveň v príjmoch neovplyvňujúcich základ dane
b) zaeviduje sa ako záväzok
2. Ak sa urobí nejaký výdavok hradený z príspevku, tak by sa mali o tú sumu znížiť záväzky, zaevidovať do PD v tejto sume príjem a zároveň výdavok ovplyvňujúci ZD.
Toto by sa malo opakovať kým sa neminie celý príspevok.
Ak sa neminie celý príspevok do konca zdaňovacieho obdobia, tak sa vlastne zahrnie do ZD iba preinvestovaná časť a zvyšok ostáva v záväzkoch.
Ja som to síce nemal umožnené, ale ak by sa kúpilo za príspevok niečo odpisované, tak sa do ZD za zdaňovacie obdobie dá iba odpisovaná čiastka a zvyšok je taktiež v záväzkoch.
Jarusik teda podľa mňa urobila nesprávne 2 veci.
Neminutú časť príspevku za zdaňovacie obdobie uviedla do príjmov ovplyvňujúcich ZD a teda odvádzala z nej zbytočne daň a minuté sumy nezahrňovala do ZD.
Nazaradenie príspevku a následne výdavkov do ZD by v prípade nákupov vecí vlastne umožnilo nekontrolovane tieto veci speňažiť a získať tak neevidivaný a nezdanený príjem.
Nakoniec ten mnou minule uvádzaný citát alebo aj link od Maliny jednoznačne definuje správny postup.
Ja osobne som ho síce nedodržal doslovne. Príspevok som dal už pri obdržaní do zdaniteľných príjmov lebo som vedel, že v priebehu mesiaca (v tom istom zdaňovacom období) ho celý použijem na nákup zmluvne dohodnutých vecí, ktoré som samozrejme tiež dal do výdavkov ovplyvňujúcich ZD. Vynechal som teda iba dočasný zápis príspevku medzi záväzkami.
Ahoj Kofex, milé od teba ako si zhodnotil môj postup, ale máš pravdu.
Nepostupovala som správne, myslela som len na to, že daňový výsledok bude ten istý, čo tie príjmy a výdavky zahrniem do P a V ovplyvňujúcich základ dane alebo nie. A čo sa týka zvyšku dotácie, kt. som zahrnula do príjmov OZD, zdanila som si to o rok skôr. Moja chyba.
Určite keby sa znovu stretnem s dotáciou od UPSvaR, postupovala by som inak.
Vtedy som bola začiatočník v JÚ. Okrem toho, že som spracúvala účtovnictvo môjmu tatinovi, mala som na krku aj besnú uzávierku vo FY, kde pracujem. Je to s.r.o. a máme PÚ. Takže robiť dvojaké účtovníctvo je fakt náročné a hrabať sa v knihách na dvakrát....
Pekný deň ti prajem, stretneme zas niekedy na porade...