Funtomas
Nerozumiem jednej veci, vsetci sa tu bavime o tom, ze chcem uplatnit pausalne vydavky za rok 2006. Je mi jasne, ze to takto robia asi vsetci, ze sa po skonceni roku rozhoduju ci si uplatnia pausalna vydavky, alebo skutocne, lebo vopred nevedeli ako im dopadne cely predchadzajuci rok ... ale co ak sa ja chcem teraz rozhodnut, ze si budem uplatnovat pausalne vydavky v roku 2007, lebo uz vopred viem, ze moje skutocne naklady budu nizsie ako pausalne vydavky vo vyske 40% .Je to vobec vopred mozne a bezpecne? Vykaslem sa na vedenie uctovnictva, nebudem si odkladat ziadne blocky, nezaplatim cestnu dan, nebudem si robit cestovne nahrady a pod. Vie mi niekto zarucit, ze o pol roka vlada pausalne vydavky nezrusi? Alebo ich neznizi na 10%? Som sice optimista, ale co sa tyka pausalnych vydavkou, predpokladam aj katastrofalny scenar
Podľa platného zákona o dani z príjmov, by sa každá SZČO mala rozhodnúť už na začiatku roka, či bude viesť účtovníctvo, alebo si uplatní výdavky % z príjmov, pretože pri prechode z JÚ na paušál príp.z paušálu na JÚ, musí upraviť základ dane, ak má z predcházajúceho roka nejaké zásoby, alebo eviduje nejaké pohľadávky alebo záväzky. Ak sa rozhodne pre zmenu až po ukončení roka , pri takejto úprave dane môže vyjsť nedoplatok na dani, a SZČO bude musieť okrem nedoplatku uhradiť DÚ aj penále za celý rok. Skús pozrieť témy zo začiatku minulého roka, bolo to tu rozoberané.
Ak ide o SZČO, ktorá nemá ku koncu roka žiadne zásoby, pohľadávky ani záväzky, nie je tu problém rozhodnúť sa kedykoľvek. Nik ti predsa nebráni odkladať si priebežne všetky doklady a bločky a aj daň z motorových vozidiel sa dá zaplatiť spätne, ak by si náhodou zistil, že predsa skutočné výdavky máš vyššie. Nevidím v tom až taký veľký problém.