Zavrieť

Porady

Účtovanie skladu v mäsiarni

Ahojte milí poraďáci,

viem mi niekto poradiť ako mám zaúčtovať príjem napr. bravčových polovičiek na sklad a následne výdaj rozporcovaných brav. polovičiek zo skladu?

Veľmi pekne ďakujeeeeeeeeem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Danila je offline (nepripojený) Danila

    Vylúčený člen Danila
    honeyflower
    Ahojte milí poraďáci,

    viem mi niekto poradiť ako mám zaúčtovať príjem napr. bravčových polovičiek na sklad a následne výdaj rozporcovaných brav. polovičiek zo skladu?

    Veľmi pekne ďakujeeeeeeeeem
    Ty si musel tie prijaté bravčové polovičky na účte 112 spracovať vo vlastnej réžii. Takže 112/621 -oceníš vo vlastných nákladoch toto spracovanie / aktivuješ/. A vo výslednej cene vydáš zo skladu do spotreby.

    KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

    audítor, účtovník, odborný poradca ...viac KEJKA
    Danila
    Ty si musel tie prijaté bravčové polovičky na účte 112 spracovať vo vlastnej réžii. Takže 112/621 -oceníš vo vlastných nákladoch toto spracovanie / aktivuješ/. A vo výslednej cene vydáš zo skladu do spotreby.
    upresním - je možne aj vydať do sotreby polovičky 501/112
    a aktivovať hodnotu rozporcovaných zásob 112/621
    prípadne výrobkov 123/613

    honeyflower je offline (nepripojený) honeyflower

    honeyflower
    KEJKA
    upresním - je možne aj vydať do sotreby polovičky 501/112
    a aktivovať hodnotu rozporcovaných zásob 112/621
    prípadne výrobkov 123/613
    Toto všetko mi je jasné, ale si to neviem v praxi prestaviť. Skúste mi to vysvetliť na príklade napr:
    Kúpim 100kg br. polovičku za 82 Sk/kg.
    Rozporcujem ju a vznikne mi: hlava, plece, koleno, stehno, rebrá,......... pričom nemám ani šajnu koľko ktorá časť vážila.

    honeyflower je offline (nepripojený) honeyflower

    honeyflower
    Chcela by som vedieť hlavne celú tú postupnosť krokov od prijatia br. polovičky na sklad až po posledný účtovný zápis, ktorý budem musieť urobiť.

    Ešte raz ďakujeem

    Eulalia je offline (nepripojený) Eulalia

    Eulalia
    Kedysi sa na tieto rozrábky vypisoval tzv. rozrábkový list, na ktorý mäsiar napísal podľa dodacieho listu príjem v kilách za celé polovičky zvierat (prasačie aj kravské ) a musel tam uviesť, čo mu vyšlo po rozrábke (alebo inak sa tomu hovorilo aj "búranie"), teda koľko kilov stehna, koľko kilov rebierok, koľko kilov orezu (drobné kúsky mäsa, ktoré sa dajú použiť na guláš alebo na mletie, prípadne na oškvarky) a pod. Okrem toho tam bolo uvedené aj množstvo nepoužiteľného odpadu, ktorý sa vyhadzoval a účtoval sa do spotreby. Skús sa s klientom dohodnúť a vymyslite takýto nejaký doklad, ktorý by Ti pravidelne vypisoval na každú dodávku mäsa. Pri spracovaní mäsa a aj pri jeho skladovaní (účtovala som veľkú kuchyňu, kde sa mäso aj zamrazovalo) vznikajú straty, tzv prirodzené úbytky - vysychanie, alebo keď sa mäso rozmrazovalo, vytečená šťava tiež predstavovala stratu na váhe. Mäsiar by preto mohol mať stanovené tzv. manko do normy, čiže pri inventúre sa predpokladá určitý mínusový inventúrny rozdiel. To manko do normy sa počítalo, ak sa dobre pamätám, v nízkych hodnotách (už sa nepamätám či promile alebo 1-3 percentá) a robilo sa to tak, že sa vypočítal príjem v korunách za celé inventarizované obdobie a z toho sa vypočítalo manko do normy. Ak bol inv. rozdiel menší ako toto číslo, účtovalo sa to na normálny nákladový účet ako manko normovaných strát. Prepáč, že píšem neurčito, ale už je to pár rokov, ale myslím, že tento postup sa dá stále použiť, len sa to musí ošetriť internou smernicou. Pred pár rokmi som sa dokonca stretla aj so vzorovými smernicami na výpočet týchto normománk.
    Naposledy upravil Eulalia : 07.01.07 at 03:41

    honeyflower je offline (nepripojený) honeyflower

    honeyflower
    Eulalia
    Kedysi sa na tieto rozrábky vypisoval tzv. rozrábkový list, na ktorý mäsiar napísal podľa dodacieho listu príjem v kilách za celé polovičky zvierat (prasačie aj kravské ) a musel tam uviesť, čo mu vyšlo po rozrábke (alebo inak sa tomu hovorilo aj "búranie"), teda koľko kilov stehna, koľko kilov rebierok, koľko kilov orezu (drobné kúsky mäsa, ktoré sa dajú použiť na guláš alebo na mletie, prípadne na oškvarky) a pod. Okrem toho tam bolo uvedené aj množstvo nepoužiteľného odpadu, ktorý sa vyhadzoval a účtoval sa do spotreby. Skús sa s klientom dohodnúť a vymyslite takýto nejaký doklad, ktorý by Ti pravidelne vypisoval na každú dodávku mäsa. Pri spracovaní mäsa a aj pri jeho skladovaní (účtovala som veľkú kuchyňu, kde sa mäso aj zamrazovalo) vznikajú straty, tzv prirodzené úbytky - vysychanie, alebo keď sa mäso rozmrazovalo, vytečená šťava tiež predstavovala stratu na váhe. Mäsiar by preto mohol mať stanovené tzv. manko do normy, čiže pri inventúre sa predpokladá určitý mínusový inventúrny rozdiel. To manko do normy sa počítalo, ak sa dobre pamätám, v nízkych hodnotách (už sa nepamätám či promile alebo 1-3 percentá) a robilo sa to tak, že sa vypočítal príjem v korunách za celé inventarizované obdobie a z toho sa vypočítalo manko do normy. Ak bol inv. rozdiel menší ako toto číslo, účtovalo sa to na normálny nákladový účet ako manko normovaných strát. Prepáč, že píšem neurčito, ale už je to pár rokov, ale myslím, že tento postup sa dá stále použiť, len sa to musí ošetriť internou smernicou. Pred pár rokmi som sa dokonca stretla aj so vzorovými smernicami na výpočet týchto normománk.
    Díky za odpoveď. Problém u môjho klienta je v tom, že mäsiari nestíhajú vážiť mäso. Vážia ho len keď príde do rozrábky, aby mali istotu, že ich dodávateľ nechcel podviesť. Neviem ako si mám s tým poradiť.

    Eulalia je offline (nepripojený) Eulalia

    Eulalia
    Ak ho nebudú vážiť pri rozrábke, neporadíš si nijako, je mi ľúto. Jedine potom na konci určitého obdobia (týždeň, najneskôr mesiac) spätne spočítať predané kilá určitých druhov (stehno, pliecko a pod.). Ale to je robota na draka - nie toho nášho poraďáckeho. Skús ich do toho rozrábkového listu dotlačiť. Účtovanie Ti už dievčatá vyššie napísali, to by nemal byť problém. Držím palce..

    honeyflower je offline (nepripojený) honeyflower

    honeyflower
    Eulalia
    Ak ho nebudú vážiť pri rozrábke, neporadíš si nijako, je mi ľúto. Jedine potom na konci určitého obdobia (týždeň, najneskôr mesiac) spätne spočítať predané kilá určitých druhov (stehno, pliecko a pod.). Ale to je robota na draka - nie toho nášho poraďáckeho. Skús ich do toho rozrábkového listu dotlačiť. Účtovanie Ti už dievčatá vyššie napísali, to by nemal byť problém. Držím palce..
    Ďakujem za radu, skúsim ich k tomu dokopať. Už som sa raz o to pokúšala a takmer ma ukrižovali.

    Eulalia je offline (nepripojený) Eulalia

    Eulalia
    honeyflower
    Ďakujem za radu, skúsim ich k tomu dokopať. Už som sa raz o to pokúšala a takmer ma ukrižovali.
    Nedaj sa, Ty si odborník na účto, ony na mäso. Pokiaľ ide o účtovanie, ak to chcú mať v poriadku, mali by Ťa poslúchnuť. Držím palce.

    Účtovanie skladu v mäsiarni

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.