Zavrieť

Porady

Daň z nehnuteľnosti

Kupila som byt, list vlastníctva je vystavený teraz v januári,ale návrh na vklad je z decembra-podavam teraz daňové priznanie, alebo až budúci rok?
Usporiadat
mysimis mysimis

mysimis je offline (nepripojený) mysimis

obyčajný človiečik
majkla
Kupila som byt, list vlastníctva je vystavený teraz v januári,ale návrh na vklad je z decembra-podavam teraz daňové priznanie, alebo až budúci rok?
Daňové priznanie si podáš teraz, ale platiť budeš až v budúcom roku, lebo k 31.12.2006 si ešte nebola vlastníčkou zapísanou v katastri nehnuteľností.
vieroslava vieroslava

vieroslava je offline (nepripojený) vieroslava

Záleží na tom, či vklad bol povolený v roku 2006, alebo v roku 2007.
Ak v roku 2006, podáš daňové priznanie teraz do 31.1. a aj zaplatíš daň v tomto roku.
Ak v roku 2007, oznámiš správcovi dane len vznik daňovej povinnosti, ale daňové priznanie podáš do 31.1.2008 a aj daň budeš platiť až v roku 2008.
freddyk freddyk

freddyk je offline (nepripojený) freddyk

Ked, uz tu je taketo tema, tak to vyuzijem.

Rodičia odkupili byt do OV od SBD. Vklad bol poveleny 27.11.2006 a pravne ucinky su, zo dna 26.10.2006. Este stale platia v najomnom dan. A tak sa Vas chcem opytat, odkedy budu platit dan za byt?
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
Ak už dostali z katastra nehnuteľností list vlastníctva s vyznačením, že oni sú vlastníci, je potrebné podať daňové priznanie /i v priebehu roka/. Ak LV majú od roku 2006, čo znamená že k 31.12.2006 boli majiteľmi bytu rodičia, daň začnú platiť v roku 2007.
mamina h. mamina h.

mamina h. je offline (nepripojený) mamina h.

tiez vyuzijem tuto temu:

- majitel kupil byt v auguste 2006, do 30 dni to nikde nenahlasil, nevedel, je to vazny problem? co s tym?
- majitel ma trvaly pobyt v ziline, byt kupil v bratislave, kde podava DP?
- len na overenie: do 31.1.2007 je povinny podat DP aj zaplatit dan z nehnutelnosti, tak?
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
mamina h.
tiez vyuzijem tuto temu:

- majitel kupil byt v auguste 2006, do 30 dni to nikde nenahlasil, nevedel, je to vazny problem? co s tym?
- majitel ma trvaly pobyt v ziline, byt kupil v bratislave, kde podava DP?
- len na overenie: do 31.1.2007 je povinny podat DP aj zaplatit dan z nehnutelnosti, tak?
Daňové priznanie si bude podávať do 31.01.2007 v Bratislave. Po podaní DP mu do polovice mája príde platobný výmer na daň z nehnuteľnosti, kde bude mať určený termín na zaplatenie.
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

mysimis
Ak už dostali z katastra nehnuteľností list vlastníctva s vyznačením, že oni sú vlastníci, je potrebné podať daňové priznanie /i v priebehu roka/. Ak LV majú od roku 2006, čo znamená že k 31.12.2006 boli majiteľmi bytu rodičia, daň začnú platiť v roku 2007.
V priebehu kalendárneho roka sa daňové priznanie nepodáva. Iba sa miestne príslušnému správcovi dane (obecný, mestský úrad, v katastri ktorého sa nehnuteľnosť nachádza) oznamuje, že ste nadobudli alebo Vám zaniklo vlastnícke právo k nehnuteľnosti, a to do 30 dní odo dňa, kedy tieto skutočnosti nastali (§18 ods.3 Zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku).

V zmysle §18 ods.1 daňová povinnosť vzniká 1.1. zdaňovacieho obdobia nasledujúceho po zdaňovacom období, v ktorom sa daňovník stal vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom nehnuteľnosti, ktorá je premetom dane a zaniká 31.12. zdaňovacieho obdobia, v ktorom daňovníkovi zanikne vlastníctvo, správa, nájom alebo užívanie nehnuteľnosti.
Na vyrubenie dane je rozhodujúci stav k 1.1. zdaňovacieho obdobia.
mamina h. mamina h.

mysimis
Daňové priznanie si bude podávať do 31.01.2007 v Bratislave. Po podaní DP mu do polovice mája príde platobný výmer na daň z nehnuteľnosti, kde bude mať určený termín na zaplatenie.
- dakujem, cize ta dan staci zaplatit do 31.5.2007
- to ze nebolo nahlasene nic spravcovi dane do 30 dni nevadi?
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
Nemal by to byť problém, ak si včas podá DP, t.j. do 31.01.2007
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

mamina h.
- dakujem, cize ta dan staci zaplatit do 31.5.2007
- to ze nebolo nahlasene nic spravcovi dane do 30 dni nevadi?
Daň zaplatíš v lehote, ktorá bude určená na vyrúbení dane.

K oznámeniu:
§35 Zákona o správe daní a poplatkov - Správne delikty:
(7) Ak daňový subjekt nesplní registračnú alebo oznamovaciu povinnosť podľa § 31 alebo registračnú alebo oznamovaciu povinnosť podľa osobitného zákona, 11ab) správca dane mu uloží pokutu najmenej 2 000 Sk a najviac 100 000 Sk; pri dani z nehnuteľnosti najmenej 200 Sk, ak ide fyzickú osobu.
ZEvina ZEvina

ZEvina je offline (nepripojený) ZEvina

šťastná babička dvoch vnučiek (od 21.9.2009 už troch) ...viac
Ja by som Vás chcela poprosiť o radu: Darovala som synovi byt v osobnom vlastníctve. Vklad povolený dňa 20.okt.2006. Ja som ten byt odkúpila v r. 2004. V r. 2005 som podala daňové priznanie, došiel mi výmer, ale za r. 2006 mi už výmer neprišiel. (Neviem, kde som počula, že platím až po 3 rokoch od nadobudnutia?) Radšej sa spýtam: Má syn povinnosť podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti? Ďakujem, Eva
mamina h. mamina h.

dakujem, prikladam vzory tlaciv pre DP bratislava:
http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=4059
mamina h. mamina h.

este by som si chcela s vami potrvdit:
tuto dan samozrejme platia aj cudzi statni prislusnici, ktori nemaju na slovensku trvaly pobyt, ale vlastnia na slovensku nehnutelnost, ano?!
dakujem
ZEvina ZEvina

ZEvina je offline (nepripojený) ZEvina

šťastná babička dvoch vnučiek (od 21.9.2009 už troch) ...viac
[quote=ZEvina]Ja by som Vás chcela poprosiť o radu: Darovala som synovi byt v osobnom vlastníctve. Vklad povolený dňa 20.okt.2006. Ja som ten byt odkúpila v r. 2004. V r. 2005 som podala daňové priznanie, došiel mi výmer, ale za r. 2006 mi už výmer neprišiel. (Neviem, kde som počula, že platím až po 3 rokoch od nadobudnutia?) Radšej sa spýtam: Má syn povinnosť podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti? Ďakujem, Eva

Prosím, prosím, prosím....
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
[quote=ZEvina]
ZEvina
Ja by som Vás chcela poprosiť o radu: Darovala som synovi byt v osobnom vlastníctve. Vklad povolený dňa 20.okt.2006. Ja som ten byt odkúpila v r. 2004. V r. 2005 som podala daňové priznanie, došiel mi výmer, ale za r. 2006 mi už výmer neprišiel. (Neviem, kde som počula, že platím až po 3 rokoch od nadobudnutia?) Radšej sa spýtam: Má syn povinnosť podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti? Ďakujem, Eva

Prosím, prosím, prosím....
áno, syn má povinnosť podať DP k dani z nehnutešnosti do 31.01.2007.
victoria victoria

victoria je offline (nepripojený) victoria

"V priebehu kalendárneho roka sa daňové priznanie nepodáva. Iba sa miestne príslušnému správcovi dane (obecný, mestský úrad, v katastri ktorého sa nehnuteľnosť nachádza) oznamuje, že ste nadobudli alebo Vám zaniklo vlastnícke právo k nehnuteľnosti, a to do 30 dní odo dňa, kedy tieto skutočnosti nastali (§18 ods.3 Zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku). "
Ak pravnicka osoba so sidlom v BB kupila byt v Bratislave, je povinna do 30 dni nahlasit tuto skutocnost Obvodnemu uradu prislusnej mestskej casti ? Existuje nejake tlacivo ako oznamenie alebo to nahlasime listom ?
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
Stačí to nalásiť listom.
miladenka miladenka

miladenka je offline (nepripojený) miladenka

skusenost z dnesneho dna:
- podavala som DP na MU za nadobudnuty byt v minulom roku
- panicka na MU mi povedala, ze DP nezoberie, ze musim do DP okrem bytu nadobudnuteho v 2006 zrekapitulovat aj dalsie nehnutelnosti z predoslych rokov - aj ked za tie boli v minulosti DP riadne podane, chodia vymery, nenastali zmeny
- nechapem, ..... viete niekto co to ma znamenat? maju na takuto poziadavku narok? - nemala som cas si to s nou vydiskutovat, ale nemienim opakovane vypisovat to co uz raz bolo vypisane -- iba ak je to fakt povinnost zo zakona
- dufam, ze tu najdem podporu na to, ze NEMUSIM
dik vopred
plavčík plavčík

plavčík je offline (nepripojený) plavčík

človek s dušou
mamina h.
dakujem, prikladam vzory tlaciv pre DP bratislava:
http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=4059
platí toto tlačivo aj na rok 2007 /lebo je tam aktualizácia rok2005.../
Anja111 Anja111

Anja111 je offline (nepripojený) Anja111

miladenka
skusenost z dnesneho dna:
- podavala som DP na MU za nadobudnuty byt v minulom roku
- panicka na MU mi povedala, ze DP nezoberie, ze musim do DP okrem bytu nadobudnuteho v 2006 zrekapitulovat aj dalsie nehnutelnosti z predoslych rokov - aj ked za tie boli v minulosti DP riadne podane, chodia vymery, nenastali zmeny
- nechapem, ..... viete niekto co to ma znamenat? maju na takuto poziadavku narok? - nemala som cas si to s nou vydiskutovat, ale nemienim opakovane vypisovat to co uz raz bolo vypisane -- iba ak je to fakt povinnost zo zakona
- dufam, ze tu najdem podporu na to, ze NEMUSIM
dik vopred
Neviem, ktorý zákon to prikazuje, ale u nás je to obdobné. Tiež som to vlani absolvovala.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať