Zavrieť

Porady

účtovanie v školskej jedálni

Chcela by som sa opýtať, ak niekto účtuje o školských jedálňach, či je toto účtovanie správne?
uhradené fa : 112/321
neuhrad. fa: 112/321
úhrada faktúr: 321/241
úhrada stravy /deti/: 241/316
poplatky banke: 378/241
cudzie peniaze /cudzí stravníci/: 241/378
finančná norma: 316/602
spotrebná norma - skutočnosť: 501/112

vykázaný zisk, al. strata: 602/316, alebo 316/602.

Na konci roka sme cudzie peniaze odviedli zriaďovateľovi, ale potom na 378 mi vznikol mínus poplatky banke? Neviete mi poradiť čo s tým?
Usporiadat
Téma je uzavretá.
eva212 eva212

eva212 je offline (nepripojený) eva212

Učtovanie v šk. jedalni je kazdy rok ine - aspon podla metodikov na poradach v RVC. Ja uctujem jedalen trocha inak ako ty. Cudzim stravnikom rozpisujem na fa zvlašt stravne a zvlašť režiu. Režiu mi uhradzaju na prijmovy učet ZŠ, na potravinovom ucte mam iba poplatky za stravu a uhrady fa. Poplatky banke mam s bankou dohodnute - mi zražaju z bežneho účtu ZŠ a tam ich učtujem ako naklad ŠJ - úhrada z vlastnych prijmov t.j. režie. Režiu sledujem na prijmovom účte odvediem zriaďovateľovi /obci/ a ta mi ich vrati na bežny účet.
Na poslednej porade v RVC sme dostali nove učtovanie pre ŠJ - ja tak budem účtovať v r.2007:
predpis preddavku na stravu žiaci: 316/324
predpis preddavku dospelí vlastní zam.: 335/324
Príjem do pokladne: 261/316
príjem na účet: 241/335
odvod z pokladne: 262/261
príjem na potr.účet: 241/262
Nákup potravín-dodací list: 112//389
nákup potravín-prijatá fa: 112/321

Uhrada fa 321/241
Došlá fa za potraviny: 389/321

Mesačné vyúčtovanie šk. jedálne
spotr.potravín 501/112
počet odobratých jedál 324/602
predpis režie za dospelých 316/379

uhrada režie na potr.účet 241/316
odvod režie na príjmnový účet 379/241

Prajem pekný deň
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
Cicuš Cicuš

Cicuš je offline (nepripojený) Cicuš

Ďakejem ti pekne "Evička 212".
Ale ešte jednu otázočku: Na tom predpise preddavkoch- či už strava žiaci, alebo dospelí - sa zapíše skutočne prijatá platba v každom mesiaci čo už zaplatili? Alebo čo majú zaplatiť? Lebo tam môže byť preplatok aj nedoplatok.
eva212 eva212

eva212 je offline (nepripojený) eva212

Ahoj Cicuš, na predpis zapisujem sumu za skutočne odobrate obedy, mam analytiku na MŠ,I.stupen,II. stupeň,cudzí........ Odpisujem predpis z rekapitulácie od vedúcej jedálne /vnútorná strana dvojhárku,stlpec-spolu predpis preddavkov/.
Ináč - neznáááášam účtovanie jedálne. Vedúca jedálne mi robí často chyby takže musím kontrolovať všetko, úplne všetko asi preto.
Prajem Ti pekný deň.
Cicuš Cicuš

Cicuš je offline (nepripojený) Cicuš

Ahoj Evička, ja to mám ľahšie s tou jedálňou, lebo mám fajn mladú vedúcu v jedálni, je veľmi pedantná a nerobí chyby. Ale minulý rok som ju prvý krát účtovala a z minulých rokoch som tam mala nejaké nezrovnalosti:
- na účte 902 - fond ob.aktív ŠJ som mala na začiatku aj na konci roka rovnakú sumu - že vraj to sa voľakedy tak účtovalo a stále je to tam.
- na účte 963 - účet hosp. výsledku ŠJ - tak isto suma na začiatku aj na konci roka tá istá - a ťahá sa ďalej . ??? .
- účet 379 - Iné záväzky - mám na začiatku roka sumu, ktorú nemôžem nijako odbúrať.
Na konci roka som tam zaúčtovala nedoplatky, ale tento rok ich vyčistím, keď zaplatia, ale tá suma čo tam bola k 1.1.2006 je tam stále.
Už som zúfalá - asi budem musieť pozrieť do roku 2003 a 2004 ?
eva212 eva212

eva212 je offline (nepripojený) eva212

Ahoj Cicuš,
ja na 379 účtujem štvrťorčne v tom prípade ak sa 501 nerovná 602.
Ak je 602 vyššia ako 501 rozdiel účtujem 602/379
ak je 602 nižšia ako 501 379/501
na začiatku nového mesiaca hned účtujem storno alebo opačný zápis, vrátim do pôvodného stavu. Na konci roka sa 602 musí rovnať 501.

Nemáš tam niečo také?
Pozdravujem Ťa.

Na tej 902 môže byť nejaký bezodplatne nadobudnutý majetok ... možno.
veduca SJ veduca SJ

veduca SJ je offline (nepripojený) veduca SJ

Prosím Vás nemôžete sa mi ozvať niekto kto účtujete školskú jedáleň - nezisková organizácia? Ak som dobre pochopila, tie vyššie citované príspevky sú z príspevkových, príp. rozpočtových organizácií.
Kaťa Kaťa

Kaťa je offline (nepripojený) Kaťa

ja sa chcem spýtat na určení sumy pri strave v školskej jedálni. mi mame hodnotu 47,80 a vedúca ŠJ to tak rozučtuje, ze tomu nechápem. pomôžte mi.
ona 47,80 rozdelí na 45% - 21,50
55% - 26,30
lenže nominálna hodnota je podľa nej 23,-/ zamestanca. neviem odkiaľ má takú sumu.
Dáva mi dve faktúry 24,80 za zamestnavateľa ako réžia
a 1,50 za zamestnávateľa ako doplatok do nominálnej hodnoty 23,-.
lenže tak mi vychádza, že vlastne zamestnávateľ platí naviac za zamestnanca do tej nominálnej hodnoty. ktorú stale nechapem odkiaľ zobrala. viem, že zamestnanci pri pracovnej ceste v trvaní od 05 -12 hodín majú nárok na 80,-. a akú sumu im mám pri vyúčtovaní cesty vlastne priznať? 80,-, 21,50 , 23,- či 47,80? prosím pomôžte mi. Ďakujem.
jablčko jablčko

jablčko je offline (nepripojený) jablčko

Suma 23,00 Sk je daná odporúčaním MŠ SR č. 488/2000-46 - je to finančný limit na nákup potravín v zariadeniach škol. stravovania. Výška 47,80 je stanovená u Vás ako cena obeda. Zamestnávateľ prispieva 55 % t. j 26,30 a 1,50 sa prispieva so SF, zamestnanec by mal platiť 20,00 (réžie sú 24,80, cena potravín 23,00). Stravné pri pracovnej ceste je dané zákonom vo výške 5-12 hod., a to 89,00. To sa vypláca jednotne.
ucetni_fantozzi ucetni_fantozzi

ucetni_fantozzi je offline (nepripojený) ucetni_fantozzi

vedel by mi niekto jednoduchym sposobom popisat sposob uctovania stravovania v skolskej jedalni, ktora nema vlastnu subjektivitu, ale patri pod obec? zaujima ma hlavne moment vykazania spotreby materialu a predpisu nahrady od deti (rodicov), prip. inych stravnikov. predpokladam, ze uctovanie cez prijmove/vydavkove ucty rozpoctu nie je spravne...
AntekaK AntekaK

AntekaK je offline (nepripojený) AntekaK

Trochu skusim:
skolska jedalen ma zriadeny vlastny ucet-uctujem na syntetickom ucte 241 8. Platby od rodicov za uhradu stravneho prichadzaju na tento ucet
241 8/316 8.
Faktury od dodavatelov za uhradu faktur za potraviny realizujem z tohto uctu
321 8/241 8.
Vykazovanie skutocnych nakladov robi veduca jedalne, su to vlastne skutocne naklady na potraviny. Podla narocnosti jedla niekedy môzu vyčerpat viac ako je norma alebo opacne.
Na konci roka normovane naklady a skutocne naklady vyrovnavaju, snazia sa, aby im to vyslo (ako doma).
Tuto spotrebu uctujem na konci mesiaca 501 8/112 8.

Vo vykaze je kolonka normovane naklady - pocet navarenych jedal x norma
(normy podla tabuliek).
Uctujem na konci mesiaca 316 8/602 8.

V priebehu mesiaca sa deti odhlasuju, kedze sa stravne hradi vopred, vznikaju preplatky na ucte 316 8.
Tieto sa potom detom vratia 3168/2418 (z úctu) alebo pokladnice 2618.

Toto je take strucne uctovanie, ktore sa vlastne tyka iba potravin a nakladov na potraviny, nie prevadzkovych nakladov a stravneho od zamestnancov a cudzich stravníkov.
janasiv janasiv

janasiv je offline (nepripojený) janasiv

Ahojte,

som novacik. Pred mesiacom som nastupila do skoly. Potrebujem teraz od vas skusenejsich poradit. Myslim si, ze byvala ekonomka to riadne domotala a neviem, ako to mam rozmotat. Na konci roka 2007 sa jej nerovnali ucty 501 a 602 tykajuce sa SJ, zauctovala teda zapis 602/324 (na zaklade neviem coho), cim stavy vyrovnala a tak urobila uzavierku. Takymto sposobom postupovala aj roky pred tym. Teraz mi na ucte 324 visi okolo cca.100 000 Sk a neviem, ako ich zuctovat. Co si myslite o takomto sposobe uctovania?
sojciakova sojciakova

sojciakova je offline (nepripojený) sojciakova

Ja si myslím, že takých prípadov v tomto štáte je viac ako by si človek želal.Ja sama s tým mám skúsenosti. V našej škole dali do rúk účtovníctvo pani, ktorá nemala ani potuchy čo robí. Výsledok bol, že aj keď sme mali mať výsledok hospodárenia nulu, boli sme hlboko v mínuse.
Vedúca jedálne Ti určite dáva hlásenia každý mesiac: koľko bolo vydaných obedov, tržbu a spotrebu potravín, v akej hodnote sú potraviny na sklade. Toto budeš musieť skontrolovať mesiac čo mesiac dozadu, kým neprídeš na chybu.Podľa mňa buď dala náklady dvakrát, alebo zabudla zaúčtovať tržbu.To však už zistíš len Ty sama. Držím palce a pevné nervy prajem, budeš ich potrebovať.
janasiv janasiv

janasiv je offline (nepripojený) janasiv

Ešte Vás poprosím, keďže som čo to vyrozumela iba z Vašich príspevkov, či som tomu správne pochopila.
1. Žiaci by mali platiť len tú hodnotu, , ktorá je stanovená Min.školstva ako fin. limit na nákup potravín (je tento fin.limit totožný s pojmom norma, čo tu používate?)
2.Cudzí stravníci platia viac (fin.limit+réžia). Réžia by sa mala odvádzať na príjmový účet, nie na potravinový
3. Zamestnanci?
Tento finančný limit, je zároveň limitom na zúčtovanie nákladov. Vedúca Šj by mala zabezpečiť, aby bola spotreba potravín za mesiac rovnaká ako je fin.limit x počet vydaných obedov.
Chápem tomu správne?
Ja som totiž nedostala ani údaje o cene stravného lístka, ani počte vydaných obedov. Mám len údaje o stravnom, ktoré prišlo na účet a to za zamestnancov, žiakov aj cudzích stravníkov dohromady a o spotrebe materiálu na sklade (pričom netuším, či tam vedúca ŠJ prihliada na nejaké normy).
Prosím Vás pochopila som tomu všetkému správne? A ako je to s tými zamestnancami. Ďakujem.
sojciakova sojciakova

sojciakova je offline (nepripojený) sojciakova

1. Žiaci majú platiť len hodnotu potravín= normované náklady.
2. Cudzí stravníci platia hodnotu potravín aj réžie. Tieto uhradia spolu na účet školskej jedálne. Vedúca Ti napíše koľko sú réžijné náklady za mesiac. Tie sa potom presunú na príjmový účet ,pôjdu cez zriaďovateľa na hlavný účet a faktúra za réžie sa uhradí z hlavného účtu.
3. Zamestnanci platia hodnotu 45% z celkovej hodnoty jedla. 55% platí zamestnávateľ. Tzn. napr. hodnota jedla 60,- Sk,
45%- 27,- Sk- platí zamestnanec mínus príspevok sociálneho fondu.
55%- 33,- Sk - platí zamestnávateľ. Vedúca mi každé dva mesiace vystaví faktúru ,kde je napísané koľko obedov zamestnanci odjedli, koľko mám uhradiť z hlavného účtu na účet školskej jedálne- tzn. koľko zaplatí zamestnávateľ za zamestnancov a koľko z toho pôjde na príjmový účet vo forme réžijných nákladov.
V mesačnom hlásení sú potom údaje: počet desiat, počet podaných obedov 1. stupeň, počet obedov 2. stupeň, počet obedov zamestnancov, cudzích stravníkov aj sumu za každú položku, potom sumu spolu, z toho normované náklady na potraviny, réžijné náklady. Skutočné náklady na potraviny, prenos z predchádzajúceho mesiaca, stav ku koncu mesiaca, odvedené za stravné stav ku koncu mesiaca to je 324, socialny fond, zamestnávateľ, účtovný stav zásob k prvému dňu mesiaca, príjem za mesiac spolu, výdaj za mesiac spolu, účtovný stav zásob ku koncu mesiaca. Na základe tohto hlásenia potom účtujem.
janasiv janasiv

janasiv je offline (nepripojený) janasiv

Este sa opytam, existuje pre veducu jedalne nejake zavazne tlacivo (sevt alebo take nieco) alebo to mam vyrobit v exceli?Este sa spytam, hovorila som jej o tom, ze reziu musia cudzi stravnici odvadzat na nas prijmovy ucet a ona mi na to povedala, ze ma nejaky pokyn od zriadovatela, aby si tieto prostriedky nechala na potravinovom ucte a minula ich na nakup potrebnych rezijnych veci do SJ.Ten pokyn som este nevidela, ale nie je to v rozpore s nejakym metodickym pokynom resp.postupmi uctovania? Ak by sme to takto robili mozem tuto reziu zauctovat na 602 a nakupenu reziu na 501 (samozrejme ku koncu roka by sa 602 rezia=501 rezia).Dakujem,
sojciakova sojciakova

sojciakova je offline (nepripojený) sojciakova

Predtým sme mali záväzné tlačivo, ale bolo neprehľadné, mala som z neho guľáš. Začala mi preto vedúca školskej jedálne vytvárať toto tlačivo v excely. Chvíľu nám trvalo, kým som sa s ňou zhodla na terajšej forme hlásenia. Ono je jedno ako tlačivo vyzerá, dôležité je aby obsah sedel so skutočnosťou a bolo na ňom všetko čo potrebuješ zaúčtovať respektívne skontrolovať.Mali sme aj kontrolu z KŠÚ a nemala námietky voči forme hlásenia.
Čo sa týka réžií neviem či to môžete takto robiť. Ešte som o tom nepočula. Môj názor je, že tým obchádzate obecný rozpočet a to sa mi akosi nezdá.Škola je napojená na obecný rozpočet a každý príjem naviac by mal podľa rozpočtového zákona prejsť cez príjmový účet. Radím Ti over si to na MF SR -metodika výkazníctva. Ak nemáš kontakt môžem poskytnúť.
blazonko blazonko

blazonko je offline (nepripojený) blazonko

U nás to funguje asi takto: Zamestnanci platia vedúcej ŠJ 32,- Sk za obed. Z toho nakupuje potraviny. Raz za 2 mesiace mi hodí na papier, koľko obedov odobrali. Podľa nariadenia sa réžia platí 40 korún za obed. Na základe toho presuniem túto sumu (počet obedov x 40) z výdavkového na príjmový účet. Kolobehom sa mi to vráti znova na výdavkový. Odtiaľ nakupujem veci potrebné pre ŠJ. Vedúca má tak faktúry len za nákup potravín a nič iné.
sojciakova sojciakova

sojciakova je offline (nepripojený) sojciakova

Presne takto to funguje aj u nás a myslím si, že je to takto správne.
janasiv janasiv

janasiv je offline (nepripojený) janasiv

Vsetkemu uz rozumiem a chystam sa to v tomto duchu aj prerobit. Este jedna vec mi vrta v hlave. Ja uctujem na 501 vydaj materialu - skutocne naklady. Ako mam zabezpecit, aby sa mi k 31.12.2008 normované náklady (počet obedov*norma)=skutočným nákladom a aby mi nevznikol výsl.hospodárenia?
judita1971 judita1971

judita1971 je offline (nepripojený) judita1971

janasiv Pozri príspevok
Vsetkemu uz rozumiem a chystam sa to v tomto duchu aj prerobit. Este jedna vec mi vrta v hlave. Ja uctujem na 501 vydaj materialu - skutocne naklady. Ako mam zabezpecit, aby sa mi k 31.12.2008 normované náklady (počet obedov*norma)=skutočným nákladom a aby mi nevznikol výsl.hospodárenia?

to má sledovať vedúca ŠJ. Ona totiž zostavuje jedálny lístok, vie koľko sa jej deti prihlásili, za koľko môže "uvariť". Aby si bola kľudná tak ju na to môžeš upozorniť, na to, že má robiť tak, aby tento výsledok hospodárenia nevznikol.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať