Fajdy, účtovanie je naprosto v poriadku, až na to, že:
a/ vklad by však nešiel do ZI, ale do vlastného imania, t.j. použila by som účet 413, b/ pokiaľ FO účtuje v podvojnom účtovníctve, nič sa nedeje, všetko sú súvahové účty, tak ako si napísala - s oceňovacími rozdielmi alebo bez nich - podľa hodnoty,
c/ zaujíma ma však jednoduché účtovníctvo u FO, t.j. pokiaľ sa zásoby vkladajú ako nepeňažný vklad, a tieto zásoby boli niekedy v daňových výdavkoch, logika mi hovorí, že u FO v roku, kedy dochádza ku vkladu musí byť povýšený základ dane, t.j. tieto zásoby musia byť zdanené - tak ako je vyslovene uvedené v zákone o pohľadávkach.
Moja otázka znela, či niekto ma nevie usmerniť, kde inde by som v zákone našla "tú moju logiku". Ekin, alebo je to tá čierna diera ??? V podstate u FO ide o zmenu zásob, /ktoré boli niekedy v daňových nákladoch/ na finančnú investíciu, ktorá pri obstaraní nemôže byť v daňových nákladoch, t.j. zapíše sa na kartu nehm. majetku, do nákladov sa táto finančná investícia - teda obchodný podiel - dostatne do nákladov v prípade predaja, t.j. aj keď tento podiel predá FO s jedn.účt alebo FO podv.účt. .
PO bude tieto zásoby predávať samozréjme ďalej, t.j. znova využije daňové náklady v tr. 5, čo by ten istý daňový výdavok bol u dvoch subjektov uplatnený a príjem za ne len u jedného - PO ????