Tak aby som upresnil. Na živnosťáku majú presnú "smernicu" - zoznam znení predmetov voľných živností a tento zoznam sa minulý rok menil - zmenilo sa znenie niektorých živností. Takže hocijaké znenie predmetov činnosti si asi nepresadíte, "prinútia" vás dodržať predpísané formulácie. U živnostníkov je to jedno, prinajhoršom vám zmenia - upravia znenie predmetu podnikania a je to. Aj keď som sa už stretol s takými úpravami, ktoré dosť zmenili alebo zúžili pôvodne zamýšľaný predmet podnikania. U obchodných spoločností je to horšie, ak vám zmenia znenie predmetov činnosti, znamená to prerábanie zakladateľskej listiny (spoločenskej zmluvy) - súd by rozdiely neakceptoval a spoločnosť by do OR nezapísal.
"Odpisovačky" od iných živnostníkov, resp. spoločností sú možno cestou, ale pozor! Odpisujte od spoločností čerstvo založených, pretože ako som písal, minulý rok boli zmeny v niektorých formuláciách.
Takže najlepší spôsob je predom si odkonzultovať a schváliť presné znenie jednotlivých predmetov činnosti, najlepšie na vašom príslušnom úrade, ktorý vám bude vydávať živnostenské oprávnenie, a až potom "na istotu" vypracovať spoločenskú zmluvu a ostatné veci. A dokonca je to podľa mňa jednouchšie ako pátranie na zrsr.sk alebo orsr.sk, aj keď ako inšpirácia je to fajn. Ja som naposledy zakladal jednu spoločnosť v októbri (či v novembri?) a tento "problém" som vyriešil jedným telefonátom a následne dvomi e-mailami (v tomto storočí už snáď nebudeme behať po úradoch s papierikmi...
).