dobry podvecer, chcel by som sa informovat tu, nakolko mam celkom problem zorientovat sa v zakonoch a neviem sa dopracovat k nejakej relevantnej info.
byvame 4ty rok v druzstevnej bytovke (6 bytov) v malej obci pri senci. bytovka je majetkom bytoveho druzstva, my byt uzivame na zakladne najomnej zmluvy ako podielnici druzstva. rozmyslame nad prevodom do OV, jednak kvoli podozreniu na nie velmi transparentnu a funkcnu spravu v OSBD, jednak, a to je dolezite, kvoli moznosti pouzit byt v OV ako zalohu na hypouver, ktory by mal financovat nadobudnutie vacsieho bytu alebo stavbu RD a nasledne by sa mal stavajuci byt predat, a peniazmi z predaja vyrovnat cast dlhu banke. v suvislosti s tymto mam 1. OTAZKU, a ta sa tyka dane z predaja pri pripadnom predaji kratko po prevode do OV. budeme platit ci nie? ma vyznam odkupovat byt do OV len kvoli hypoteke a kvoli jednoduchsiemu naslednemu predaju?
niektory susedia podali ziadost o prevod do OV uz pred 4 rokmi! a z OSBD prisla odpoved, vraj prevod je nemozny, pretoze nie je vysporiadany pozemok, na ktorom bytovka stoji. ten je podla mojich info majetkom obce.
dalej tam bola info, ze zaujemca bude musiet znasat vsetky pripadne naklady spojene s prevodom bytu. co som len tak zbezne pozeral obciansky a obchodny zakonik, pochopil som, ze OSBD je povinne previest byt do OV najomcovi bezodplatne, ma na to urcitu lehotu, len neviem co s tym pozemkom. OSBD sa sprava arogantne, robi z nas stale blbcov, kazdopadne moji susedia sa doteraz pre svoje nizke pravne povedomie so vsetkym zmierili

Takze moja 2. OTAZKA: ak poziadam OSBD o prevod bytu, aku maju lehotu na odpoved, resp. na zacatie konania. Akym sposobom musia (musia?) vyriesit pozemok? (prosim pripadne odkazy na konkretne §)
dalsia vec, len tak mimochodom som sa dozvedel, ze bol niekto u nas premeriavat byty a nebytove priestory, vraj kvoli odpredaju. moji susedia sa s takouto info zmierili, ale ja mam obavu, ze za tym je nieco nekale, totiz nikto netusi v akom stave je OSBD a jeho hospodarenie. bojim sa preto, lebo byt (podiel) som sice kupil oficialne za 5tisic, ale skutocna suma, samozrejme bez papiera bola trhova.
chcem ist osobne na OSBD tento tyzden kvoli ziadosti o odkupenie (za vsetkych najomcov) a potrebujem sa na to patricne dusevne aj pravne nachystat.
Dakujem za vasu pomoc a rady
Palo
P.S. urcite sa v pripade uspechu budem zaujimat o dalsi postup, ak odpredaj bytov prebehne alebo sa k nemu bude schylovat