heluška Mám problém s novou s.r.o., ktorá sa stáva platiteľom DPH dňom 28.02.07- tento dátum bude na kartičke DPH z DÚ.
Ďaľší problém sa mi naskytá pri odpočte DPH za nákupy, ktoré boli realizované pred dátumom 28.02.2007, konkrétne nákup noteebuk - 15.02.07 a zaplatená prvá zvýšená splátka leasingu na nákup nákladného automobilu a tiež prvá splátka leasingu. Môžeme si vo februári uplatniť odpočet na tieto nákupy? Prosím veľmi pekne niekoho o radu. Pekne ďakujem.
Lotarka Čo sa týka toho odpočítania DPH z toho leasingu za nákladné auto a ostatné, tam podľa mňa platí § 55 - odpočítanie dane pri registrácii platiteľa.
Chcem len upozorniť, že
podľa §55 Z DPH nie je možné odpočítať DPH z leasingu nákl. auta pri registrácii platiteľa.
§ 55 Odpočítanie dane pri registrácii platiteľa
(1) Osoba, ktorá sa stala platiteľom,
môže odpočítať daň viažucu sa k majetku, ktorý nadobudla pred dňom, keď sa stala platiteľom,
ak tento majetok nebol zahrnutý do daňových výdavkov podľa osobitného predpisu27a) v kalendárnych rokoch predchádzajúcich kalendárnemu roku, v ktorom sa stala platiteľom, okrem zásob.Daň pri majetku, ktorý je podľa osobitného predpisu odpisovaným majetkom, 26) platiteľ zníži o pomernú časť dane zodpovedajúcu odpisom; platiteľ, ktorý nie je účtovnou jednotkou, použije pri znížení odpočítateľnej dane postup ako platiteľ, ktorý je účtovnou jednotkou. Platiteľ nemôže odpočítať daň, ak majetok nepoužije na dodávky tovarov a služieb ako platiteľ.
Dôvod: prostredníctvom
leasingu sa nestávame vlastníkmi majetku, teda sme ho
nenadobudli. Máme ho iba v "prenájme".