T1971 Ahojte!
Viete mi niekto poradiť? Do 28.2.2007 som zamestnaná,ale od 16.2.2007 mám živnosť.Od kedy mi vyplíva povinnosť platiť si odvody do zdravotnej poisťovne?Musím platiť už za február aj keď zamestnávateľ za mňa ešte odvedie v marci?Platí sa celá suma alebo len alikvótna časť za 12dní?
Ako je to zo soc.poisťovňou?Do kedy sa musím ísť prihlásiť na soc.a zdr.poisť.?Živnostenský som dostala 23.2.2007?Ďakujem
Do zdr.poistovne sa ako zivnostnik musis prihlasit do 8 dni od zaciatku podnikania. Ked sa jedna o subeh so zamestnanim mozes si urcit vymeriavaci zaklad O a za februar odvody nezaplatis. Od 1.3.07 platis odvody z min.VZ 7600 sk - t.j. 1064 sk. Odvody su splatne do 8. kal.dna nasl.mesiaca.
Odvody do SP najmenej do 30.6.2008 platit nemusis, neuvadzas vek, je dobre sa prihlasit aspon ako dobrovolny platitel nem. poistenia. Aj v tomto pripade vsak narok ne nem. davky vznika az po 270 dni poistenia.
Ak v roku 2007 dosiahnes prijmy - nie zisk! aspon vo vyske 12-nasobku min.mzdy, od 1.7.2008 sa stanes povinnym platitelom odvodov do soc.poistovne. Ak sa prihlasis dobrovolne, nezabudni sa k tomuto datumu odhlasit !
---------------
Veronika