Síce v tomto bloku sú samé slané špeciality, ale priložím vám i sladký koláčik, ktorý sa chystám piecť ja, je vyskúšaný a chutný :
Rezy s vaječným koňakom
Cesto : 150 g masla, 150 g prášk.cukru, 4 vajcia, 120 g pomletých orechov,
70 g hrubej múky, 2 ČL kypr.prášku do pečiva, 1 PL kakaa.
Na potretie marhuľový džem, prípadne ríbezlový
- plnka : 250 g pomletých orechov, 80 g prášk.cukru, 100-120 ml tuzemského rumu,
- plnka : 500 ml mlieka, 2 bal. Zlatý klas, 150 g masla, 100 g prášk.cukru, 200 ml. vaječného koňaku
- plnka : maslové sušinky namočené v rume a káve
Postup : zmäknuté maslo vymiešať s prášk.cukrom a so žĺtkami, pridať pomleté orechy, hrubú múku s kypriacim práškom, preosiate kakao a do tuha vyšľahaný sneh z bielkov. Premiešať, rozotrieť na vymastený a múkou vysypaný plech a dať vo vyhriatej rúre piecť.
Vychladnuté cesto potrieť džemom. Pomleté orechy zmiešať s práškovým cukrom a rumom a natrieť ako prvú plnku na koláč.
Maslo vymiešať s cukrom, z 2 bal.Zlatého klasu a ½ l mlieka uvariť puding, nechať vychladnúť vo vodnom kúpeli, často miešať, aby sa navrchu nevytvoril posúch. Po vychladnutí pudingu postupne primiešavať do neho maslo vymiešané s cukrom a nakoniec vaječný likér. Krém natrieť na orechovú plnku. Sušienky krátko, len tak „prc-prc“ namočiť do rumu zriedeného s kávou a ikladať vedľa seba na krém. Vrch poliať čokoládovou polevou, ktorú si možno urobiť buď podľa svojho receptu, alebo podľa receptu tety Vlasty :
200 g čokolády na varenie, 50 g stuženého tuku Cera, 50 g masla, rozpustiť nad parou, pred dokončením pridať 4-6 kvapiek oliv.oleja, aby sa poleva krásne leskla. Koláč dať stuhnúť do chladu, prípadne do chladničky. Krájam horúcim nožom, ktorý si nahrievam nad plynom a utieram pap.utierkou po každom rozrezanom páse na plechu.