Vevey
Overila som si, netreba pri neprekroceni hranice 22.900,- za tento rok.
Ja som asi pred troma mesiacmi podala dopyt na Daňové riaditeľstvo ohľadom registrovania sa pri začatí poberania príjmov a dnes mi prišla takáto odpoveď (mailom):
Odpoveď na váš dopyt:
Podľa ustnovenia § 31 ods. 2 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov v znení neskorších predpisov, ak daňovník začne vykonávať č i n n o s ť podliehajúcu dani alebo p o b e r a ť príjmy podliehajúce dani, je povinný oznámiť túto skutočnosť správcovi dane.
Z uvedeného vyplýva, že daňovník neoznamuje podľa uvedeného ustanovenia p r í j m y resp. výšku príjmov alebo ich oslobodenie, ale oznamuje začatie vykonávania činnosti alebo začatatie poberania príjmov podliehajúcich dani.
Podľa § 31 ods. 9 registrácia alebo oznámenie podľa tohto zákona alebo osobitného zákona sa predkladá správcovi dane na tlačive, ktorého vzor určí Daňové riaditeľstvo po dohode s MFSR.
Váš dopyt: Je potrebné podľa § 31 ods. 2 Zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov oznamovať aj príjmy, ktoré sú od dane oslobodené a príjmy, ktoré nepresiahnu v roku polovicu nezdaniteľnej čiastky na daňovníka a tým pádom mu nevznikne povinnosť podávať daňové priznanie? Stačí si túto oznamovaciu povinnosť splniť listom?