Zavrieť

Porady

Príkazná zmluva a daňové priznanie

AdaG AdaG

AdaG je offline (nepripojený) AdaG

Bavili sme sa tu dávnejšie aj o príkazných zmluvách. Prešiel rok a príjmy treba priznať. Aké tlačivo treba vystaviť poberateľovi príjmu z prík. zmluvy a do akého paragrafu v DP to treba uviesť. Ďakujem všetkým znalým!!!
Usporiadat
marama marama

marama je offline (nepripojený) marama

Zák.o sprave dani, § 31, ods. 5 - registračnu povinnosť nemá daňovník, ktorý má len náhodnú alebo jednorazovú daňovú povinnosť ...

Príkazná zmluva - ak bude považovaná za príjem podľa § 8 - je náhodný alebo jednorázový príjem a preto aj daňová povinnosť je náhodná alebo jednorázová. Myslim si, ze autor zákona tie pojmy trochu mätie. Lebo neviem čo je jednorazova daňová povinnosť - snáď viažuca sa na jednorazový príjem???
Vladimír Ozimý Vladimír Ozimý

Vladimír Ozimý je offline (nepripojený) Vladimír Ozimý

človiečik
Súhlasím s Maramou, jednoznačne sa netreba registrovať pokiaľ je to náhodný príjem..., Zákon o správe daní a poplatkov jednoznačne hovorí v paragrafe 31 že kto je povinný sa registrovať. V prípade jednorázového príjmu by vznikla sa registrovať na DU až vtedy ak by výška toho príjmu podliehala dani. Pokiaľ je to oslobodené netreba sa registrovať...
ekin ekin

ekin je offline (nepripojený) ekin

fíííha, spektrum odpovedí je pekne široké...my si to už vieme vysvetliť logicky, len či to tak chápe ten najmúdrejší vykladač zákona...myslím referentíka na DÚ...na každý pád treba byť obozretný a poučiť sa z už tuná napísaného, aby sme vedeli obhajovať svoju pravdu
AdaG AdaG

Milá Evka, na základe popudu našich "múdrych hláv z Východu" Daňové riaditeľstvo v Prešove a myslím že aj UDR v B.Bystrici už danú tému riešia, škoda len, že sa zobudia vždy po "funuse". Ja to zatiaľ riešim tak, že OZNAMUJEM na DU v mene ľudí poberajúcich príjmy z Prík. zmlúv, aby tam ten papier mali, kým nejaké opatrenie vydajú. Omeškanú oznamovaciu povinnosť zatiaľ nepokutujú, len neregistrovanie sa. Avšak už teraz na DU tvrdia, že určite je každý príkazník povinný minimálne oznámiť im poberanie príjmov. Trošku logiky to má, lebo závislá činnosť je podchytená výkazmi zamestnávateľa, bonzáky sú až nad 100.000, a oni chcú vedieť o vyplácaných peniazoch, aby sa im nejaký halierik neprešmykol. Bohužiaľ,...
Naposledy upravil AdaG : 19.09.05 at 21:15
ekin ekin

ekin je offline (nepripojený) ekin

Ada, vies čo ma zaujíma? Či je treba oznámiť napr. sám seba, ak som SZČO a poberám aj príjmy na prík.zmluvu. Ved som registrovaná..a tiez, či sa musia tí, čo napr. majú príjmy zo závislej činnosti a podajú DP - príjmy zahrnú do § 5 - cize prečo sa registrovať? To by sa potom registrovať mali všetci, čo budu robiť DP typu A.. Ja viem, zas špekulujem, lebo skutočne som nikoho na to neupozornila, že to treba - ked som to nevedela a nie som si ista ani teraz....Podajú DP a uvidí sa, či budu pokuty...dúfam, že nie
AdaG AdaG

Evi, trochu neskoro, ale odpovedám: Aspoň podľa vysvetlenia na našom DU im ide o to, aby vedeli o všetkých príjmoch. Aj ja som živnostník a poberám príjmu z prík. zml. Moje DIČ majú, nemajú ma prečo 2x registrovať, DP podám. Čo sa týka § 5, vtedy je to O.K. Ale z mojich skúseností sa prík. zmluvy využívajú práve na to, aby sa § 5 a s ním aj výkazy na ZČ a SP obišli. Tam sa asi treba registrovať resp. oznamovať. Viac budem vedieť, keď mi oznámia stanovisko z DU.
mv66 mv66

mv66 je offline (nepripojený) mv66

Prosim konkretne: upratovacie prace - ktory riadok danoveho priznania? Aky je v buducom roku vplyv na odvody?
Aka je hranica, aby nemusel hlasit sa za platitela dane? Hranica 21.050 alebo 40.416? Myslim teda pre tento rok by boli nepatrne vyssie. Neviete mi poradit ake su tie hranice v 2005?
Vopred dakujem
mv66 mv66

A este mam 1 otazku, kde v zakone ma oporu tvrdenie, ze nemusim prikazovanemu zrazit 19%, ak nema ZL?
mv66 mv66

A ked zrazim 19%, aj dake odvody mam zrazit?
Vevey Vevey

Vevey je offline (nepripojený) Vevey

Aj sa treba registrovat na DU? Aj v pripade, ze je to napr. do 6xZM?
dara dara

dara je offline (nepripojený) dara

Podľa mňa ak to nepresiahne príjem 5-násobku HM t.j. 21050 netreba sa hlásiť.
Vevey Vevey

dara
Podľa mňa ak to nepresiahne príjem 5-násobku HM t.j. 21050 netreba sa hlásiť.
Overila som si, netreba pri neprekroceni hranice 22.900,- za tento rok.
dara dara

dara je offline (nepripojený) dara

Vevey
Vevey a kde si si to overila?
Vevey Vevey

dara
Vevey a kde si si to overila?
Na DU i v zakone, nemam cas to teraz haladat, ale minule sme tu vo firme hladali podla coho sa mali registrovat sprostredkovatelia 2.piliera a je tam, ze ak neprekroci 5xZM, netreba sa registrovat na dan z prijmov. Je to i tu kdesi na Porade odcitovane.
jarkra jarkra

jarkra je offline (nepripojený) jarkra

Vevey
Ja som asi pred troma mesiacmi podala dopyt na Daňové riaditeľstvo ohľadom registrovania sa pri začatí poberania príjmov a dnes mi prišla takáto odpoveď (mailom):

Odpoveď na váš dopyt:

Podľa ustnovenia § 31 ods. 2 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov v znení neskorších predpisov, ak daňovník začne vykonávať č i n n o s ť podliehajúcu dani alebo p o b e r a ť príjmy podliehajúce dani, je povinný oznámiť túto skutočnosť správcovi dane.
Z uvedeného vyplýva, že daňovník neoznamuje podľa uvedeného ustanovenia p r í j m y resp. výšku príjmov alebo ich oslobodenie, ale oznamuje začatie vykonávania činnosti alebo začatatie poberania príjmov podliehajúcich dani.

Podľa § 31 ods. 9 registrácia alebo oznámenie podľa tohto zákona alebo osobitného zákona sa predkladá správcovi dane na tlačive, ktorého vzor určí Daňové riaditeľstvo po dohode s MFSR.

Váš dopyt: Je potrebné podľa § 31 ods. 2 Zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov oznamovať aj príjmy, ktoré sú od dane oslobodené a príjmy, ktoré nepresiahnu v roku polovicu nezdaniteľnej čiastky na daňovníka a tým pádom mu nevznikne povinnosť podávať daňové priznanie? Stačí si túto oznamovaciu povinnosť splniť listom?
ilona ilona

ilona je offline (nepripojený) ilona

Prečítala som si všetky názory,ale aj tak nie je mi celkom jasné,či je potrebné hlásiť na DU príjem z príkaznej zmluvy.AdaG,píšeš,že by ti z DU mali dať písomné vyjadrenie, ak áno napíš jeho obsah.Ďakujem.
mv66 mv66

Je rozdiel polovica nezdanitelnej casti zakladu dane a 5-nasobok zivotneho minima. V tom prvom pripade sa musi hlasit na DU, aj ked sa nepodava danove priznanie (ale DU moze vyzvat na jeho podanie a bude nutne to zdanit). V tom druhom pripade sa netreba registrovat na DU.
AdaG AdaG

ilona
Prečítala som si všetky názory,ale aj tak nie je mi celkom jasné,či je potrebné hlásiť na DU príjem z príkaznej zmluvy.AdaG,píšeš,že by ti z DU mali dať písomné vyjadrenie, ak áno napíš jeho obsah.Ďakujem.
Aj keď veľmi neskoro, predsa odpovedám:
Príkaznú zmluvu DU zaradilo medzi príjmy zo závislej činnosti (§5 ods.1 písm.a) Zák. o dani z príjmov a SVB je povinné zraziť preddavok na daň zo závislej činnosti a splniť si všetky povinnosti za príkazníka tak, ako za zamestnanca!
T.j. Príkazník (teda ten, čo vykonáva prácu na príkaznú zmluvu) príjmy DU nehlási.
adam adam

adam je offline (nepripojený) adam

Prosím Ťa, čo znamená skratka SVB.......:-( ďakujem.......
AdaG AdaG

SVB=Spoločenstvo vlastníkov bytov
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať