Zavrieť

Porady

Tvaroh

Kto mi vie poradit, ako urobit co najlepsi tvaroh z kravskeho mlieka? Staci iba nechat skysnut a scedit?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Marína je offline (nepripojený) Marína

    Marína
    Čím kvalitnejšie mlieko, tým lepší tvaroh. Myslím tým mlieko nepasterizované. Mlieko necháš skysnúť, pozbieraš z vrchu smotanu a na veľmi miernom ohni ho ohrievaš. Nie až do bodu varu. Mlieko sa Ti zrazí do hrudiek. Sem-tam ho zamiešaj. Ohrievaš tak dlho, aký tvaroh chceš. Ak chceš úplne drolivý, ohrievaš dlhšie. Scedíš ho cez biele plátno, utierku a pod., niekam zavesíš a podložíš hrniec. Ak máš sito s malými dierkami, môžeš aj cez to.

    deeda je offline (nepripojený) deeda

    deeda
    Ja robievam zo srvátky bryndzovú polievku - malá bryndza, bobkový list, nové korenie, kôpor, príp. trocha kyslej smotany, môže byť aj pustené vajíčko. Dobrá aj nastudeno. Inak srvátka sa mi osvedčila na kysnuté cesto miesto mlieka alebo ak je málo mlieka.

    anilah je offline (nepripojený) anilah

    anilah
    Ja robievam na srvátke palacinky a pečiem na nej chlebik.
    osky ako na nej?mozes pridat popis ako to robis?

    LubicaN je offline (nepripojený) LubicaN

    LubicaN
    ...skysnuté mlieko treba ohriať. V hrnci Ti bude plávať tvaroh v takej žltej "vode"...toto treba scediť...
    Ale teraz už nie je mlieko ako kedysi bývalo. Tvarohu z neho odhreješ málo a aj kvalita nebude taká aká bývala keď nám ako deťom robievala domáci tvaroh mamka...
    hovorím ako päťdesiatnička...nie je ako bývavalo... Hmm, ale čo na tom, je to pravda!

    hetty je offline (nepripojený) hetty

    hetty
    Tvaroh po zohriatí nechávam ešte asi hodinu stáť v tej vode. Nie je taký suchý a až potom ho scedím

    Hanka je offline (nepripojený) Hanka

    Hanka
    Dadulaa predpokladam, ze mas zdroj na cerstve plnotucne mlieko, rozhodne to vsak musi byt cerstve mlieko. Nechas skysnut, potom opatrne zahrievas za obcasneho premiesania. Vytvori sa ti srvatka. Musis dat pozor, aby si to dlho nezahrievala, lebo budes mat tvaroh suchy. Potom scedis, najlepsie cez gazu, zavesis, aby tvaroh odtiekol.
    Naposledy upravil Hanka : 29.03.07 at 11:05

    Dadulaa je offline (nepripojený) Dadulaa

    tuctová žienka Dadulaa
    Dakujem Vam za rady, naskytla sa mi moznost mat cerstve kravske mliecko - z druzstva. Nevyhodou tohto mlieka jeto, ze velmi rychlo skysne....uz druhy den je tuk viditelne vyplaveny(vlastne smotanka). Preto sa chcem naucit vyuzit toto mliecko na vyrobu domacich vyrobkov.
    Este keby tak bolo viac casu

    osky je offline (nepripojený) osky

    osky
    na co vyuzivate srvatku ktora zostane?
    ja som si dala dnes na ranajky psenove gulocky v srvatke,ale chcela by som vediet,ci sa da vyuzit nejak ucelnejsie.
    snad vyskusam palacinky alebo daky kolac,ale co inak?

    tetrisss je offline (nepripojený) tetrisss

    No, niekedy ani ja neviem... ...viac tetrisss
    So srvatky sa dalsim pridanim mlieka, pripadne smotany da vyrobit ricotta, co je nieco medzi jemnym tvarohom a cerstvym syrom.
    tetrisss http://varecha.pravda.sk/recepty/ricotta/21777-recept.html

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.