Zdravím, Jozef!
Podľa starého zákona bolo uskutočnenie zdaniteľného plnenia definované v §13 ako deň odovzdania tovaru prvému prepravcovi. V novom zákone však takáto presná definícia chýba. Neviem po právnej stránke, kedy odberateľ nadobúda právo nakladať s tovarom ako vlastník, ale logicky sa mi zdá, že je to vtedy, keď tovar prevezme. Na druhej strane, ak si zákazník sám objedná a zabezpečí dopravu, bude to pravdepodobne deň, keď sa tovar odovzdá prvému prepravcovi. Čiže aj keď bude preprava trvať rovnako dlho, deň vzniku daňovej povinnosti by bol rôzny. Čím viac nad tým rozmýšľam, tým sa mi to zdá komplikovanejšie. Oveľa jednoduchšia sa mi zdá definícia nadobudnutia (dodania) tovaru z iného členského štátu, kde sa spomína tovar odoslaný alebo prepravený. A keďže sa snažíme zjednotiť uplatňovanie DPH v celej EU, zatiaľ sme sa vo firme zhodli, že aj naďalej budeme vystavovať faktúry podľa dodacieho listu, teda podľa dňa odovzdania tovaru prepravcovi bez ohľadu na to, či sa nám vráti potvrdený dodací list. Zatiaľ nám nikto faktúru bez potvrdeného dodacieho listu nevrátil. Veľké firmy si len vnútorne skontrolujú, či majú k našej faktúre svoju príjemku.
Ak máte problémy s vracaním faktúr, skúste dodací list posielať doporučenou poštou a napísať naň nejakú výstrahu v zmysle, že keď sa Vám nevráti potvrdený (aj faxom) do 5 dní, budete fakturovať 10 dní po odoslaní tovaru. Možno to zaberie.
Hana