Zavrieť

Porady

platca DPH a neplatca DPH

prosim vysvetlite mi v skratke rozdiel medzi firmou ktora je platcom DPH a tou ktora nie je platcom DPH.. ake su prakticke dopady, pripadne vyhody a nevyhody jedneho a druheho?
Usporiadat
tukan tukan

tukan je offline (nepripojený) tukan

ale no.. ved mam aj ja rozum.. ja som to tak len nazval.. zo zvyku.. samozrejme ze viac dvd..
saman saman

saman je offline (nepripojený) saman

neni zac a nech sa ti dari.
babenko1 babenko1

babenko1 je offline (nepripojený) babenko1

Renata :-)
o tom nepochybujem :-) že ten rozumček máš :-) ale doporučujem si zistiť, aká veková kategória je v danej oblasti, či nie je nablízku ďalšia takáto požičovňa a hlavne tam treba mať človeka, ktorý si bude všímať pripomienky ľudí a ešte si aj tie filmy pozrie - to preto, ked príde človek a opýta sa, čo mi doporučujete?... a on odpovie.. ja neviem, ja tie filmy nepoznám.. hned stratíte zákazníka.
tukan tukan

dakujem babenko.. vzdy uvitam nazor klienta..
babenko1 babenko1

to sú moje vlastné skúsenosti :-) a ešte taká rodinná pohodka, to je veľké + :-)
tukan tukan

aj ty si mal(a) alebo mas(a) pozicovnu??
tukan tukan

babenko nevies nahodou ked sa nejaka osoba chce stat spolocnikom v s.r.o. ktora ma zatial iba jedneho spolocnika a zakladne imanie povedzme 200 000 sk, musi tato nova osoba aby mala rovnaky spoluvlastnicky podiel splatit dalsich 200 000 sk, alebo staci dat 100 000 sk a zmeni sa tym padom spolocenska zmluva?? diki moc
babenko1 babenko1

Mala som také :-)
Všetko je vecou dohody medzi tými spoločníkmi. Ale robí sa to tak, že sa splatí, skôr vyplatí tých 100tis. druhému spoločníkovi... a spol. zmluva sa musí zmeniť jednoznačne.
tukan tukan

a co stalo? hmm? neslo to ci co?
babenko1 babenko1

Predali sme :-)
tukan tukan

a islo?? pocuvaj lebo ja si chcem jednu otvorit.. myslim ze na celkom dobrom mieste.. tak dufam ze to bude ficat.. mohla by si mi dat nejake rozumy.. kedy ste to predali??
babenko1 babenko1

kukni si svoju schránku súkromných pôšt :-)
tukan tukan

aky by malo pre mna dopad keby som zalozil s.r.o. so zakladnym imanim napr 400 000 sk namiesto 200 000 sk ked uz dopredu viem ze moje naklady budu vyssie ako tych 400 000??
Monikacz Monikacz

Monikacz je offline (nepripojený) Monikacz

ahoj tukan, ja ti to preto neodporucam, lebo ako to v nazve mas, s.r.o. je spolocnost s rucenim obmedzenym, co znamena, ze ruci za svoje zavazky svojim majetkom. Tu nie je jedno, ci ten majetok je 100, 200 alebo 400tis.!
tukan tukan

dobre, ale co ak moj majetok sa casom znehodnoti, bude mat hodnotu iba napr 100 000, a ja budem mat ZI 400 000.. si si ista ze v tom pripade musim platit zo svojho?? ja mam naopak dojem, ze akonahle spolocnici splatia svoje vklady, nerucia za zavazky spolocnosti.. neviem no.. je to take cudne..
viktory viktory

viktory je offline (nepripojený) viktory

Vrátenie DPH z precilievania tovaru pochadzajuceho mimo EU

Zdravim vas. Pozorne som si precital vsetky prispevky a pomohli mi rozsirit obzor v spleti pravidiel a predpisov Zalozenie zivnosti je v mojom pripade otazka dni a preto prave nasavam informacie vsetkeho druhu Rad by som vam polozil jednu, ci dve jednoduche otazky.

Moj tovar bude pochadzat vylucne z krajin mimo EU a pri colnom konani mi mimo cla vyrubu 19%DPH preto prave celim dileme, ci sa stat platcom DPH alebo nie. Kde su v tomto pripade vyhody, nevyhody, resp, co by ste uprednostnili?

Dakujem vam za vsetky odpovede.
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

viktory Pozri príspevok
Vrátenie DPH z precilievania tovaru pochadzajuceho mimo EU

Zdravim vas. Pozorne som si precital vsetky prispevky a pomohli mi rozsirit obzor v spleti pravidiel a predpisov Zalozenie zivnosti je v mojom pripade otazka dni a preto prave nasavam informacie vsetkeho druhu Rad by som vam polozil jednu, ci dve jednoduche otazky.

Moj tovar bude pochadzat vylucne z krajin mimo EU a pri colnom konani mi mimo cla vyrubu 19%DPH preto prave celim dileme, ci sa stat platcom DPH alebo nie. Kde su v tomto pripade vyhody, nevyhody, resp, co by ste uprednostnili?

Dakujem vam za vsetky odpovede.
Zkladná otázka je, komu a čo konkrétne budete predávať. Ak platcom dane, a hlavne tovar, ktori budete dovážať, tak platca dane.

Ak budete predávať hlavne neplátcom dane, neplánujete nejaké veľké investície, prípadne ešte budete poskytovať aj služby, tak potom radšej neplatcom DPH.
viktory viktory

Vdaka za odpoved Dasa. Chystame sa predavat prevazne dekoracne predmety, bytove doplnky, nabytok, a textil. Zamer je predavat konecnemu spotrebitelovi, cize prevazne neplatcom DPH. To, ze z tohto hladiska je lepsie byt neplatcom, som vycital. Ako je to vsak pri investiciach typu WEB, reklama, auto, mobil, resp. prevadzka kancelarie atd. Zohrava toto nejaku ulohu? Nieje lepsie platit za tieto veci cenu bez DPH? Alebo si to pletiem z niecim inym.(s odpisovanim nakladov) Su to pre mna nove vody, tak vopred pardon za stupidne otazky

Dakujem za odpoved.
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

viktory Pozri príspevok
Vdaka za odpoved Dasa. Chystame sa predavat prevazne dekoracne predmety, bytove doplnky, nabytok, a textil. Zamer je predavat konecnemu spotrebitelovi, cize prevazne neplatcom DPH. To, ze z tohto hladiska je lepsie byt neplatcom, som vycital. Ako je to vsak pri investiciach typu WEB, reklama, auto, mobil, resp. prevadzka kancelarie atd. Zohrava toto nejaku ulohu? Nieje lepsie platit za tieto veci cenu bez DPH? Alebo si to pletiem z niecim inym.(s odpisovanim nakladov) Su to pre mna nove vody, tak vopred pardon za stupidne otazky

Dakujem za odpoved.
závisí to od výšky investícii. Pokial auto nie je nákladné, resp. kategoria N1, stejne sa z neho DPH na vstupe odpocitat nedá.
Co sa týka ostatných nákladov, ak si plátca DPH, tak to máš vlaastne lacnejšie. Síce zaplatíš celú čiastku, ale štát ti DPH vráti. Nie je to samozrejme také jednoduché, lebo ty mu za to samozrejme zaplatíš dan na výstupe - t.j. svoj tovar budes predavat s danou (tebe ju nakoniec zaplatia tvoji odberatelia)

Ak by si sa stal platcom DPH, tak najhorsie je, ked nakupis od neplatcu. Lebo aj to musis zaťažit 19 % a potom hned vyzerá (aj bez rabatu), že predávaš strašne draho. Aj mne sa to stalo - nakupila som od neplatcu dane, on si pozrej moju vyslednu cenu na internete a usudil, že sa na tom nehorázne nabalujem. A v dalsej dodávke mi zdvihol ceny.
viktory viktory

To znamena, ze s danou budem predavat tak ci tak.

1. Ako neplatca, dan zaplatim pri nakupe (ci uz priamo od dodavatela alebo na colnici) a ta sa automaticky premietne do ceny koncovemu zakaznikovi, ktoremu budem predavat,aj ked ju nebudem ako neplatca uvadzat.

2. Ako platca, znovu zaplatim dan pri nakupe, ta mi bude neskor statom vratena, ale zase predavam s daňou a pokial je koncovy zakaznik neplatcom, bude to prenho vlastne rovnake ako v pripade 1. len s tym rozdielom, ze dan zaplati on, a ja oproti bodu jedna budem o 19 "bohatsi" ?

Spravme priklad: Pre zjednodusenie odmyslime rozne nakladay a zisk a pracujme len z hodnotou tovaru a s DPH. Cize ak tovar stoji 100.000 zaplatim colnikom 119.000, no DPH mi bude vratena, t.j. tovar ma stoji aj tak 100.000. Koncovemu zakaznikovy bude tovar napriek tomu ponukany za 119.000 pretoze tu DPH niekto zaplatit musi. Ked tomu principu rozumiem spravne tak DPH je ako horuci zemiak, ktory si obchodnici pohadzuju jeden druhemu a skonci u spotrebitela, ktory uz dalej nepreda?

Cize v tomto pripade je jednoznacne lepsie byt platcom DPH?

Dasa, rozumiem tomu spravne ?
Vdaka Ti
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať