Zavrieť

Porady

platca DPH a neplatca DPH

prosim vysvetlite mi v skratke rozdiel medzi firmou ktora je platcom DPH a tou ktora nie je platcom DPH.. ake su prakticke dopady, pripadne vyhody a nevyhody jedneho a druheho?
Usporiadat
Filip Glasa Filip Glasa

Filip Glasa je offline (nepripojený) Filip Glasa

Založil som Finstat.sk
DPH nie je horúci zemiak. Len ho má vždy zaplatiť ten koncový spotrebiteľ. Preto si ho medzičlánky vždy od štátu nechajú vrátiť. V podstate zaplatili daň, ktorú platiť nemali.

Ak budeš predávať len koncovým zákazníkom, tak sa ti teoreticky môže vyplatiť aj nebyť platcom DPH:

povedzme že si kúpila s daňou za 119. Bežná MO cena aj s daňou je 160. Ty si ako neplatca nahodíš túto cenu, ale máš vyššiu maržu ako platca keďže už nezvyšuješ DPH. Ten by si síce nechal vrátiť 19 korún na vstupe, ale štátu by odviedol za zákazníka 26 korún.
Platca zarobil 34 korún, ale ty si zarobila 41 korún.

Ale aj tak by si časom pri vyššom obrate už musela byť platcom.

Byť neplatcom sa všeobecne viac vyplatí poskytovateľom služieb a maličkým výrobcom-remeselníkom s nízkymi nákladmi na materiál, ale vysokou pridanou hodnotou.
viktory viktory

viktory je offline (nepripojený) viktory

Inými slovami, v tomto pripade pre dosiahnutie rovnakeho zisku, za rovnakych podmeinok, musi platca v porovnani s neplatcom DPH nepatrne zdvyhnut cenu. Spravne?
Filip Glasa Filip Glasa

Založil som Finstat.sk
dá sa to tak povedať, ale je to zjednodušný príklad. Ak do príkladu zamotáme ešte všetky ostatné výdavky obchodníka (okrem tovaru) ako je nájomné, doprava, energie, ktoré obsahujú DPH (a tú je možné odpočítať), tak môže byť lepšie stať sa platcom.

Treba do tej úvahy pridať aj ostatné výdavky s možnosťou odpočtu DPH a rozpočítať to na tovar.
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

Zjednodušene, ak predávaš tovar, ktory nakupuješ od platcov dane (resp. platiš dph pri dovoze), občas by si niečo predal aj platcovi dane, náklady, ktore budeš s prevádzkou obchodu mať sú od plátcov dane, tak je výhodnejšie byť plátcom dane.

Ak plánuješ predávať iba neplátcom dane, resp. budeš poskytovať aj služby, nakupuješ od neplátcu dane, tak potom pokial sa dá, ostan neplátcom dane.
viktory viktory

Vyborne, dakujem vam za odpovede, mam v tom omnoho jasnejsie.
Este by som sa vas rada opytala, (koli tomu,ze som zaciatocnicka)
Odpisovanie zo zakladu dane(naklady) a odpisovanie DPH su dve rozdielne veci? Ako to funguje? Alebo ma kudne zlinkujte na nejake miesto, kde to je.
Vdaka!
Dáša_ Dáša_

viktory Pozri príspevok
Vyborne, dakujem vam za odpovede, mam v tom omnoho jasnejsie.
Este by som sa vas rada opytala, (koli tomu,ze som zaciatocnicka)
Odpisovanie zo zakladu dane(naklady) a odpisovanie DPH su dve rozdielne veci? Ako to funguje? Alebo ma kudne zlinkujte na nejake miesto, kde to je.
Vdaka!
Pre DPH je tuším lepší výraz odčítanie dane na vstupe.

S odpisovanim z dani to je tak, ak nie si platca, tak ti vstupuje do danoveho zakladu pre dan z prijmu. Ak si platca, tak si ju odpočítaš pri danovom priznani k DPH.
viktory viktory

Ok, ale jedna vec mi teraz nieje celkom jasna. To ked sa mi osvetli, myslim ze budem chapat.

Priklad: Platim fakturu za telefon. Ak som platca, v podstate zaplatim len cenu bez DPH, pretoze ta mi bude po danovom prizani DPH vratena.
Ak platcom niesom, zaplatim sumu zatazenu navyse o 19% ? ? ?
Ako neplatca DPH si nemozem odcitat dan z nakladov?
Prepacte, ze sa pytam na pohlad mozno sprostosti, len snazim do toho dostat Dik
viktory viktory

Prosim, vysvetlite mi to. Dakujem za vsetky reakcie.
Príroda Príroda

Príroda je offline (nepripojený) Príroda

Zdravím, ja tiež riešim, či je vhodné stať sa platcom. Tú fa za telefón si ako neplatca predsa dávam do VOZD celú sumu, čiže mám vyššie výdavky a lepšie pre mňa pri výpočte DZ. Pridajte sa ešte niekto.-Môj prípad je živnostník- poskytuje služby pri ťažbe a približovaní dreva. Jeho odberateľom sú ŠL- platca DPH. Fa ako neplatca dáva samozrejme bez DPH, v kontakte s lesmi nie sú žiadne problémy. Do výdaja si dáva hlavne PHM, ND,..lTeda riešime - je lepšie zostať neplatcom a dávať si všetky výdaje do výdavkov aj s DPH, čo je lepšie pre daňový základ pre daň z príjmu alebo sa stať platcom a štvrťročne viesť výkazy a teda evidenciu DPH a vrátiť DU rozdiel z DPH /príjem - výdaj na DPH/? Neviem, či rozmýšľam dobre. Nájde sa niekto, čo mi poradí? Budem veľmi rada. Vďaka vopred a všetkým pekný večer.
Príroda Príroda

Príroda je offline (nepripojený) Príroda

Ahoj! No nikto sa nepridá do tejto dôležitej diskusie? Pomôžte, kto viete, všetkým sa to zíde. Vďaka za ochotu aj za malé reakcie na dané problémy. Zdravím všetkých! E.
Dáša_ Dáša_

viktory Pozri príspevok
Ok, ale jedna vec mi teraz nieje celkom jasna. To ked sa mi osvetli, myslim ze budem chapat.

Priklad: Platim fakturu za telefon. Ak som platca, v podstate zaplatim len cenu bez DPH, pretoze ta mi bude po danovom prizani DPH vratena.
Ak platcom niesom, zaplatim sumu zatazenu navyse o 19% ? ? ?
Ako neplatca DPH si nemozem odcitat dan z nakladov?
Prepacte, ze sa pytam na pohlad mozno sprostosti, len snazim do toho dostat Dik
Nech je faktura za telefon 100+19.

Ak si ju dáš do učta ako neplatca dane, tak ti dan z prijmu zniži o 22,61 Sk

Ak si plátca dane, tak ti dan z prijmu zníži o 19 Sk, plus 19 Sk je ti prostredníctvom danoveho priznania k dph Vrátené.
Dáša_ Dáša_

Príroda Pozri príspevok
Zdravím, ja tiež riešim, či je vhodné stať sa platcom. Tú fa za telefón si ako neplatca predsa dávam do VOZD celú sumu, čiže mám vyššie výdavky a lepšie pre mňa pri výpočte DZ. Pridajte sa ešte niekto.-Môj prípad je živnostník- poskytuje služby pri ťažbe a približovaní dreva. Jeho odberateľom sú ŠL- platca DPH. Fa ako neplatca dáva samozrejme bez DPH, v kontakte s lesmi nie sú žiadne problémy. Do výdaja si dáva hlavne PHM, ND,..lTeda riešime - je lepšie zostať neplatcom a dávať si všetky výdaje do výdavkov aj s DPH, čo je lepšie pre daňový základ pre daň z príjmu alebo sa stať platcom a štvrťročne viesť výkazy a teda evidenciu DPH a vrátiť DU rozdiel z DPH /príjem - výdaj na DPH/? Neviem, či rozmýšľam dobre. Nájde sa niekto, čo mi poradí? Budem veľmi rada. Vďaka vopred a všetkým pekný večer.
tu je rada ťažká. Ak iba poskytuje svoje služby, nič nepredáva, tak je asi lepšie ostať neplatcom dane, pokiaľ sa dá. Je to minimálne administratívne menej náročné. Inak, neviem, koľko má dokladov a akú má platobnú disciplínu, ale dalo by sa možno prepočítať ako by vyzeral minulá rok, keby bol plátcom dane. Možno by to stálo za tú námahu.
jan.zmrhala jan.zmrhala

jan.zmrhala je offline (nepripojený) jan.zmrhala

Osobne si myslim ze vzhladom na administrativu bude lepsie zacat ako zivnostnik. Su tam sice vacsie odvody ale prvy rok platis len min. zdravotne cize 1134 mesacne. Socialne platis az o rok. A ak ti to pojde uplne perfektne tak potom spravis s.r.o. a je to. Inak porovnanie zivnosti a s.r.o. najdes na www.podnikajte.sk v sekcii start podnikania. Na tejto stranke je aj mnozstvo inych rad a dokonca tu najdes aj uradne hodiny uradov a postup zalozenia zivnosti ci s.r.o. - je to tu tak jednoducho vysvetlene ze si svoju videopozicovnu zalozis hravo sam/sama a nemusis minat prachy na daku firmu co sa tym zivi. A k s.r.o. tu mas aj vzorovu zakladatelsku listinu a ine pravne dokumenty co ti usetri vyrazne naklady na pravnika. takze www.podnikajte.sk
jan.zmrhala jan.zmrhala

jan.zmrhala je offline (nepripojený) jan.zmrhala

... a k tvojej povodnej otazke DPH alebo nie DPH. No pozri. zakaznikovi ide o cenu. On chce co najnizsiu - cize ked budes uctovat bez DPH tak je to plus pre teba. Je pravda ze ak by si kupil auto tak ti DPHacku vratia ale nepredpokladam ze prvy rok by si mal taketo vydavky. Tak pekne krasne zacni bez DPH a neskor uvidis...
viktory viktory

Rada by som sa opytala pan Zmrhala, alebo iní. Prvotne budem tovar preberat z Ciny. Na colnici mi prihodia DPH. Cize hned na zaciatku mi to tovar zatazi o 19percent. Oplati sa mi zacat ako platca, ci ako neplatca a preco? VELMI PEKNE DAKUJUEM ZA INFO.
Janek22 Janek22

Janek22 je offline (nepripojený) Janek22

Dobre den,

po pricitani vsetkeho co sa tu pise si stale nie som isty co sa viacej oplati. Chystam sa zalozit firmu a rozhodujem sa ci sa mam stat platcom DPH alebo nie. Chcel by som si zalozit odevnu znacku. Na zaciatok chcem nakupit stroje (vysivacie, rezacie plotre a pod.) odevy (mikiny,tricka) si chcem nechavat sit u nejakej inej firmy, a cez e-shop predavat. Oplati sa mi stat sa platcom DPH? Zariadenie ma bude stat cez 300 tis., dalej ked budem nakupovat odevi ako polotovare, neskor by som chcel na firmu kupit auto. Ked budem platcom dane tak vsetko toto budem mat bez DPH takze o 19% lacnejsie ale koncovi tovar, tricka a mikiny zase budem musiet davat o 19% drahsie? Pochopil som to spravne?
Vsetkym vam vopred dakujem za vysvetlenie. Pre mna sa zda zahada s DPH nevyriesitelna dylema . Dakujem
Filip Glasa Filip Glasa

Založil som Finstat.sk
všetkým, ktorým sa zdá DPH ako nevyriešiteľná dilema doporučujem kontaktovať účtovníčku/účtovníka :-)
Dáša_ Dáša_

Janek22 Pozri príspevok
Dobre den,

po pricitani vsetkeho co sa tu pise si stale nie som isty co sa viacej oplati. Chystam sa zalozit firmu a rozhodujem sa ci sa mam stat platcom DPH alebo nie. Chcel by som si zalozit odevnu znacku. Na zaciatok chcem nakupit stroje (vysivacie, rezacie plotre a pod.) odevy (mikiny,tricka) si chcem nechavat sit u nejakej inej firmy, a cez e-shop predavat. Oplati sa mi stat sa platcom DPH? Zariadenie ma bude stat cez 300 tis., dalej ked budem nakupovat odevi ako polotovare, neskor by som chcel na firmu kupit auto. Ked budem platcom dane tak vsetko toto budem mat bez DPH takze o 19% lacnejsie ale koncovi tovar, tricka a mikiny zase budem musiet davat o 19% drahsie? Pochopil som to spravne?
Vsetkym vam vopred dakujem za vysvetlenie. Pre mna sa zda zahada s DPH nevyriesitelna dylema . Dakujem
Ak to pklánuješ takto vo vačšom, tak osobne by som vôbec neplánovala nebyť plátcom DPH.

Z investície 300 tisíc sa ti vráti suma cca 48 tisíc. Samozrejme, nie hned. A tie možeš zase použiť dalej.

Predávané tričká síce zaťažuješ danou 19%, ale na druhej strane, ak nakupuješ u plátcov DPH, de facto danou 19 % zaťažuješ iba tvoju pridanu hodnotu, teda to, čo si k cene pridáš.

Naviac, ak to chceš robiť vo vačšom, tak predsa obrat 1,5 m musíš dosiahnuť dosť skoro. Inak by sa ti predsa stroje za 300t predsa neoplatilo nakupovať.

skusim dat príklad na tričko:
Nakúpiš polotovar za 119 Sk, z toho je 19 Sk DPH. Tú si uplatníš vo svojom danovom priznaní.
Nech tvoje zhodnotenie trička je 50 Sk. Vysledná cena trička je 150+dph 28,5. T.j. vysledna cena je 178,5 Sk.
Dáša_ Dáša_

viktory Pozri príspevok
Rada by som sa opytala pan Zmrhala, alebo iní. Prvotne budem tovar preberat z Ciny. Na colnici mi prihodia DPH. Cize hned na zaciatku mi to tovar zatazi o 19percent. Oplati sa mi zacat ako platca, ci ako neplatca a preco? VELMI PEKNE DAKUJUEM ZA INFO.

Hodne záleží na tom, komu budeš svoj tovar dalej predávať. Či koncovému zákazníkovi, spotrebiteľovi. Alebo niekomu, čo bude ten tovar dalej spracovavať a je platcom dph.
Janek22 Janek22

Janek22 je offline (nepripojený) Janek22

Dasa

Dakujem ti za Toje rady. Takze potreboval by som nakupovat polotovary od platcu dane, keby som bol platca aj ja. A ako by to vyzeralo keby nebol platca dane? A mozno to bude trochu trapna otazka, ale ako sa mi bude vracat dph ked budem platca dph? Raz za rok pri danovom priznani?
Diki moc!
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať