Janek22 Dobre den,
po pricitani vsetkeho co sa tu pise si stale nie som isty co sa viacej oplati. Chystam sa zalozit firmu a rozhodujem sa ci sa mam stat platcom DPH alebo nie. Chcel by som si zalozit odevnu znacku. Na zaciatok chcem nakupit stroje (vysivacie, rezacie plotre a pod.) odevy (mikiny,tricka) si chcem nechavat sit u nejakej inej firmy, a cez e-shop predavat. Oplati sa mi stat sa platcom DPH? Zariadenie ma bude stat cez 300 tis., dalej ked budem nakupovat odevi ako polotovare, neskor by som chcel na firmu kupit auto. Ked budem platcom dane tak vsetko toto budem mat bez DPH takze o 19% lacnejsie ale koncovi tovar, tricka a mikiny zase budem musiet davat o 19% drahsie? Pochopil som to spravne?
Vsetkym vam vopred dakujem za vysvetlenie. Pre mna sa zda zahada s DPH nevyriesitelna dylema
. Dakujem
Ak to pklánuješ takto vo vačšom, tak osobne by som vôbec neplánovala nebyť plátcom DPH.
Z investície 300 tisíc sa ti vráti suma cca 48 tisíc. Samozrejme, nie hned. A tie možeš zase použiť dalej.
Predávané tričká síce zaťažuješ danou 19%, ale na druhej strane, ak nakupuješ u plátcov DPH, de facto danou 19 % zaťažuješ iba tvoju pridanu hodnotu, teda to, čo si k cene pridáš.
Naviac, ak to chceš robiť vo vačšom, tak predsa obrat 1,5 m musíš dosiahnuť dosť skoro. Inak by sa ti predsa stroje za 300t predsa neoplatilo nakupovať.
skusim dat príklad na tričko:
Nakúpiš polotovar za 119 Sk, z toho je 19 Sk DPH. Tú si uplatníš vo svojom danovom priznaní.
Nech tvoje zhodnotenie trička je 50 Sk. Vysledná cena trička je 150+dph 28,5. T.j. vysledna cena je 178,5 Sk.