solko Takže, v podstate o toto mi nešlo, matematickému vyjadreniu DPH rozumiem, čo ak na výrobu daného trička nakúpil materiál od neplatiteľa DPH? Ako si už spomínala, veľmi záleží na tom, aký je pomer jeho odberateľov (platiteľ vs. neplatiteľ). My sme to vyriešili 2 s.r.o. a je pokoj, jedna platiteľ a jedna neplatiteľ.
Ano, dve firmy je riešenie.
Treba vždy uvažovať, čo vlastne robím. Ak poskytujem ib služby a moje materialove vstupy su limitne O, a robím hlavne pre neplatitelov, vtedy sa neoplatí byť platcom.
Ak robíš služby pre platiteľov, v podstate ani vtedy sa moc neoplatí byť platiteľom, ale stretla som sa s tým, že firmy si v tom prípade (občas) vyberajú skúr platcu dph - nemá to opodstatnenie, ale býva to tak.
Ak máš ale materialové vstupy a si v strede reťazca, tak je nevýhodné byť neplatcom, ak nakupuješ od platcov a predávaš platcom. Vtedy sa konečná suma predražuje, ako som chcela ukázať na príklade.
Ak nakupuješ od neplatcov a predávaš platcom, je to na tebe. Záleží, aké máš ostatné vstupy.
Inak, často používaná kombinácia býva platca- sro, neplatca FO, ktorá môže používať paušálne výdavky.